Zajíčková (ODS): Reforma školství řeší roky přetrvávající problémy ve vzdělávání

20.06.2023 18:09 | Tisková zpráva

Za enormního zájmu odborníků, zřizovatelů škol, studentů, pedagogů a ředitelů základních i středních škol, uskutečnila poslankyně a členka výboru pro školství Renáta Zajíčková v Poslanecké sněmovně unikátní konferenci k reformě vzdělávání.

Zajíčková (ODS): Reforma školství řeší roky přetrvávající problémy ve vzdělávání
Foto: ods.cz
Popisek: Renáta Zajíčková

Společně s ministrem školstvím Mikulášem Bekem panuje k reformě shoda, změnou by měla projít délka povinného vzdělávání a částečné přesunutí povinného vzdělávání na střední školu.

„V našem vzdělávání probíhá řada potřebných změn. Často však bez zjevných souvislostí a jasného cíle. Přetrvávají problémy, které jsme měli vyřešit již před deseti lety. Komplikují práci ředitelům, učitelům i zřizovatelům škol. Doplácí na to však především budoucí generace a s tím i státní kasa. Proto jsem s důvěrou pana premiéra oslovila několik desítek předních aktérů českého vzdělávání a požádala je o konzultace a zpětnou vazbu při sestavování dokumentu, který obsahuje návrh možné podoby reformy regionálního školství. Mým cílem bylo nahlédnout na naše školství komplexně a nabídnout ucelený balík opatření, který může vyřešit řadu přetrvávajících problémů a poslouží jako podklad pro širší veřejnou debatu. Děkuji panu ministrovi Bekovi, kolegům z ministerstva školství více než stovce kolegů z našich regionů za možnost tuto diskusi společně otevřít,“ říká organizátorka konference, poslankyně a členka výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Renáta Zajíčková (ODS).

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21920 lidí

„Chtěl bych poděkovat paní poslankyni Renátě Zajíčkové za organizaci konference k reformě regionálního školství. Je zcela zřejmé, že nastala doba pro hlubší změny v českém školství a tato konference je dobrou příležitostí diskutovat mezi politiky a odborníky jejich rámec. Čeká nás například debata o prodloužení povinné školní docházky i tom, jak upravit oborovou strukturu středního školství, kde se poptávka rodičů a dětí v řadě regionů se nepotkává s nabídkou. Musíme hledat rovnováhu mezi zájmy klíčových skupin - dětmi, rodiči, zaměstnavateli a také mezi zájmy společnosti jako celku. Český vzdělávací systém nefunguje jako sociální výtah a dostatečně neumožňuje vtáhnout do vyšších pater vzdělávacího systému děti, které nemají příznivé rodinné zázemí. Nejen o těchto tématech musíme hledat shodu také mimo vládní koalici, neboť je jasné, že změny vzdělávacího systému, pokud je teď nastartujeme, budou implementovány v období nejméně deseti let, a proto je potřeba nalézt širokou podporu napříč politickým spektrem,“ uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek (STAN).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…