Zámečník (KDU-ČSL): Rozjíždí se nové kolo kotlíkových dotací

28.06.2023 9:01 | Tisková zpráva

Až 130 tisíc korun k pořízení kotle na biomasu nebo až 180 tisíc na pořízení tepelného čerpadla. Jihomoravský kraj připravuje vyhlášení nového kola takzvaných kotlíkových dotací. Na tiskové konferenci v úterý 27. června 2023 o tom informoval náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Zámečník (KDU-ČSL): Rozjíždí se nové kolo kotlíkových dotací
Foto: kraj Jihomoravský
Popisek: Jan Zámečník (KDU-ČSL)

„V tomto kole máme připraveno více než 63 milionů korun. Předpokládáme, že takto vyměníme přibližně 395 nevyhovujících zdrojů vytápění. Vyhlášení krajské výzvy plánujeme na 30. června, samotný sběr žádostí se rozběhne letos 1. srpna. O dotaci budou moct zájemci žádat až do konce srpna 2024,“ uvedl podrobnosti náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Jak následně dodal, hlavním cílem kotlíkových dotací je jejich nesporný pozitivní vliv na kvalitu ovzduší na jihu Moravy. „Kotlíkové dotace jsou důležitým nástrojem pro ochranu životního prostředí jak z hlediska energetické účinnosti, tak s ohledem na snižování emisí znečišťujících látek. Efektivnější zařízení navíc přispívají ke snižování spotřeby paliva, což přináší nižší náklady na vytápění pro jednotlivé domácnosti. Za jejich další pozitivní vliv můžeme počítat podporu inovací a rozvoje trhu s energeticky účinnými technologiemi,“ konstatoval Zámečník.

Aktuálně připravované kotlíkové dotace mají také silný sociální akcent. Žadatel o dotaci může být vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu, bytové jednotky nebo trvale obývané rekreační stavby.

To vše za splnění jedné ze dvou následujících podmínek:

1. Žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně.

Nebo:

2. Žadatel (nebo některý z členů jeho domácnosti) v období od 1. ledna 2022 do doby podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení (přitom není nutné, aby příspěvek pobíral po celou dobu).

Sběr žádostí bude probíhat jako doposud: tedy elektronicky přes Dotační portál Jihomoravského kraje s povinností následného doložení listinné verze včetně povinných příloh. Podrobnosti o kotlíkových dotacích naleznete ZDE.

Od roku 2014 až dosud rozdělil kraj na výměnu zastaralých vytápěcích zařízení celkem 491,4 milionu korun. Na jižní Moravě tuto nabídku využilo 4 476 žadatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu