Žatecká (ČSSD): Za nedomyšlený zákon pykají děti. Co je právně správně, nemusí být přijatelné morálně

15.10.2015 13:55

Za nedomyšlený zákon pykají děti. Medializovaný případ dluhu za odpad - dnes jedenáctileté dívky Štefanie, která byla v letech 2003 až 2007 přihlášena k trvalému pobytu v České Lípě, rozhodně nebude v České republice ojedinělý. Jde o celostátní problém a jen v České Lípě je obdobně dluhem ohroženo až 1500 mladistvých.

Žatecká (ČSSD): Za nedomyšlený zákon pykají děti. Co je právně správně, nemusí být přijatelné morálně
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka České Lípy Romana Žatecká (ČSSD)

Tato dluhová past vyplývá ze zákona, který stanovil, že za platbu komunálního odpadu jsou odpovědné děti, pokud za ně rodiče odpad neplatili. Město Česká Lípa u těchto poplatníků, kteří mají dluhy z doby, kdy byli nezletilí, eviduje dluh ve výši pět milionů korun.

Po změně zákona, která je očekávána v nejbližších dnech, má českolipská radnice dobrou vůli dluhy dětí promíjet a další exekuce nenařizovat: „Dluhy dětem odpustíme, žádné nové exekuce u dětí a mladistvých nařizovat nebudeme, pokud nám to zákon umožní,“ prohlásila starostka města Romana Žatecká. Jak dále uvedla, navíc, bez ohledu na usnesení soudů a postupy právníků chtějí českolipští radní v konkrétním případě postižené dívce Štefanii pomoci. „Jsem si vědoma, že Štefanie má zdravotní handicap, proto ji chceme darovat deset tisíc korun na kompenzační pomůcky,“ dodala starostka Žatecká.

Případ je důsledkem hlubšího, systémového problému, který v českém právním řádu existoval od roku 2002 do poloviny roku 2012. Podle zákona č. 565/1990 Sb. O místních poplatcích, bylo během této doby možno vyměřit nezaplacený místní poplatek pouze samotnému poplatníkovi, tj. i nezletilému, kojenci apod. Přes připomínky se nicméně jednalo o platnou právní úpravu, kterou se museli řídit všichni poplatníci místních poplatků, příslušné obce i krajské úřady jako jejich metodické a odvolací orgány. Správci poplatků byli zároveň povinni postupovat v poplatkovém řízení tak, aby nedošlo k promlčení nedoplatků, tj. nemohli nedoplatky nezletilých jednoduše ignorovat. Teprve od 1. 7. 2012 bylo do zákona o místních poplatcích vloženo ustanovení, podle kterého je možno nedoplatky na místním poplatku vyměřit místo dítěti jeho zákonným zástupcům, ale toto ustanovení je možno aplikovat až na nedoplatky vzniklé od 1. 1. 2013. O tom, že zde je stále nedokonalý zákon, který komplikuje dětem vstup do dospělosti, do života, informovala starostka města Romana Žatecká naposledy 25. září 2015 předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jana Hámáčka, který byl v České Lípě na návštěvě.

„Ať už byly příčiny výše popsaného problému jakékoliv, případ Štefanie je v tuto chvíli v první řadě problémem právním, a proto je potřeba použít k jeho řešení právní prostředky. Neobjektivní, emotivní a zjednodušující články v médiích, stejně jako neinformované osobní výpady jedinců takovými prostředky nejsou. Mediální nátlak na volené orgány města, které nemohou do přenesené působnosti vykonávané městským úřadem přímo zasahovat, je proto nejen kontraproduktivní, ale i neférový,“ řekla starostka Žatecká. Podle ní, Štefanie má v současné době kvalifikovaného zástupce, který se věcí zabývá a s nímž náš městský úřad komunikuje. Nepochybujeme o tom, že právní řešení bude dříve či později nalezeno.

Je třeba ještě připomenout, že v případě Štefanie se jednalo o nedoplatky z let 2003 až 2007 a exekuce k jejich vymožení byla provedena koncem roku 2011. Teprve na podzim roku 2014, tj. tři roky po skončení exekuce, se na městský úřad obrátila osoba, která o Štefanii pečuje, a úřad se tak vůbec dozvěděl, že se jedná o dítě, které není v péči svých rodičů. Do té doby k tomu neměl podle zákona oprávnění. Také zmínka o soudních exekutorech v článku je zcela lichá – v případu nebyl nijak zaangažován soudní exekutor ani exekutorka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

6:04 Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úspěchu v USA.