Zdechovský (KDU-ČSL): Ke vstupu do aktivních záloh jsem se rozhodoval několik let

10.06.2020 11:47

Europoslanec a místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský vyměnil pohodlí kanceláře za vojenský dril na cvičišti a ve Vyškově úspěšně absolvoval vojenský výcvik pro aktivní zálohy. V činnosti pro armádu hodlá pokračovat na královéhradeckém krajském vojenském velitelství, kde by do budoucna chtěl pomáhat s náborem nových lidí a s jejich přípravou.

Zdechovský (KDU-ČSL): Ke vstupu do aktivních záloh jsem se rozhodoval několik let
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

„Ke vstupu do aktivních záloh jsem se rozhodoval několik let. Velkou motivací pro mě bylo, že jsme měli v rodině tři legionáře, kteří se zapojili v roce 1918 do bojů s Maďary a v roce 1938 byli připraveni jít bránit Československo. V armádě byl i můj otec a strýc,“ objasňuje Zdechovský (KDU-ČSL), pro nějž je účast v Aktivních zálohách symbolem zdravého vlastenectví a úcty k hodnotám.

Zdechovský a další vojíni v průběhu 3 týdnů v režimu 24/7 museli zvládnout například různé překážkové běhy nebo známou „dráhu bojovníka“, která se běhá při soutěži Army run. Nešlo ale jen o tvrdý výcvik v terénu. Vojíni, aspirující na aktivní zálohu, museli projít i zdravovědou, topografií anebo výcvikem, jak správně zacházet s mnohými zbraněmi.

Sebepoznání a pokora

„Trénink byl skutečně náročný, bylo to hodně o vlastním odhodlání, výdrži i pokoře. Upřímně ale všem doporučuji, aby si to zkusili. Je to skvělá cesta k sebepoznání, ke zlepšení fyzické kondice i získání nadhledu k mnoha historickým a aktuálním tématům,“ dodává Zdechovský, který během přípravy a výcviku zhubl 14 kg. Kurz absolvoval v utajeném režimu, kdy ostatní účastníci výcviku ani lektoři nevěděli, že se výcviku účastní také europoslanec.

Aktivní záloha je součástí zálohy ozbrojených sil České republiky a je jednou z forem dobrovolného převzetí výkonu branné povinnosti v době míru. V současné době eviduje česká armáda v aktivních zálohách podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška 3300 lidí. Do roku 2025 ale plánuje mít ve svých řadách přes 5 800 vycvičených aktivních záložníků.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…