Zdechovský (KDU-ČSL): Proč čeští podnikatelé utíkají do daňových rájů?!

05.02.2014 8:17

V posledních několika letech neustále stoupá obliba daňových rájů. Ani v loňském roce tomu nebylo jinak. Opět přibyla řada českých společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji.

Zdechovský (KDU-ČSL): Proč čeští podnikatelé utíkají do daňových rájů?!
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

V posledních několika letech neustále stoupá obliba daňových rájů. Ani v loňském roce tomu nebylo jinak. Opět přibyla řada českých společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji. V žádném případě takové jednání nepodporuji, ale v mnoha ohledech se není ani čemu divit. Jít v ČR na finanční úřad jako podnikatel je hotová noční můra.

Ke konci roku 2013 bylo takových firem 13 047, což bylo o 371 více než v roce 2012. Jejich majitelé kontrolují 3,3 % tuzemských společností a do základního kapitálu těchto firem investovali téměř 400 mld. Kč, což představuje 16 % celkového základního kapitálu českých firem. Dle čísel lze usoudit, že se rozhodně nejedná o zanedbatelnou částku.

Proč daňové ráje?!

Neutuchající poptávka podnikatelů po daňových rájích v posledních měsících je zapříčiněna zejména politickou nestabilitou a nejistotou ohledně budoucího vývoje v naší zemi. Dalším faktorem je ohromná byrokratická zátěž, neustálé měnění zákonů či daní. Za problém lze označit i výkon státní správy, která na rozdíl, například od Rakouska, podnikatelům nepomáhá, ale šikanuje je a trestá.

Pozitivem nejsou ani aktuální statistiky. Ty potvrzují, že poptávka po daňových rájích stále není nasycena, a zájem podnikatelů o zajištění anonymity a daňovou optimalizaci pokračuje. Současný podnikatel má spoustu povinností – ručí za DPH, musí sledovat, zda někomu platí na správný účet, zda mu vůbec někdo zaplatí, dostává různé výzvy do přetechnizované elektronické schránky, každý rok by měl chodit na školení daňových zákonů a sledovat další stovky nařízení a změn povinností.  

A když si chce své vydělané peníze užít, přijde stát a sebere mu peníze na nesmyslně vysokých přímých daních. Vždyť kolik znáte podnikatelů, kteří berou sociální dávky nebo jsou týdny na nemocenské? Já ve svém okolí žádné.

Motivujme podnikatele k placení daní

Využívání daňových rájů je blízké mnoha a mnoha firmám po celém světě, v tom české firmy nejsou rozhodně jedinečné. Obliba daňových rájů u českých firem neustále roste na rozdíl od řady evropských zemí, kde začaly vlády vytvářet smysluplné podnikatelské prostředí. Tam je trend opačný.

Současný stav není dobrým signálem ani pro Českou republiku. Pokud nechceme špatně dopadnout, přestaňme o podpoře podnikání mluvit a začněme něco dělat.  Musíme umět motivovat podnikatele, aby tu zůstali i se svými investicemi a platili tu daně. Bez nich totiž nebudou ani úřednická místa, ani parlamenty, senáty, prezidentové a další „důležité“ osoby v tomto státě.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…