Na problematiku plýtvání potravin upozornila konference "Udržitelná strava: Důležité pro lidstvo, důležité pro životní prostředí", konaná v Evropském parlamentu. Účelem konference bylo vyvolat aktivní zapojení Evropského parlamentu a Evropské komise do celosvětové problematiky špatného hospodaření s potravinami a udržitelného rozvoje. Tato problematika se stala rovněž tématem letošní výstavy EXPO 2015 v Miláně, jejíž ústřední myšlenkou je otázka, jak zajistit všem obyvatelům planety dostatek kvalitních a nezávadných zdrojů jídla a pití.
Evropská komise za posledních 5 let uskutečnila několik aktivních kroků ke snížení plýtvání potravinami. Stanovila cíl pro rok 2020 na snížení potravinového odpadu o 50 %, vyhlásila rok 2014 "Evropským rokem proti plýtvání jídlem" a ustanovila pracovní komisi na potravinové ztráty a odpad pocházející z různých částí potravinového řetězce, která vyvíjí aktivitu v oblasti redukce plýtvání s potravinami. Dále Komise spustila webové stránky poskytující základní informace o příčinách plýtvání potravinami, tipy na hospodárné nakládání s potravinami nebo dopady potravinových ztrát na světovou populaci.
I přes tyto kroky se ozývá řada odborníků a samotných politiků, kteří upozorňují na laxnost Evropské komise a volají po důraznějších opatřeních přijatých Evropskou komisí zejména v oblasti udržitelného rozvoje a vytvoření nové koncepce zdravého a udržitelného stravování s odkazem na alarmující fakta o narůstajícím počtu osob umírajících na podvýživu nebo naopak z důvodu nevhodných stravovacích návyků a související obezity.
FAKTA o plýtvání potravinami
Umíráme na podvýživu nebo přejídání?

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tomáš Zdechovský - profil