Zelení: Havířovský rozpočet tentokrát v plusu, ale zadluženi budeme ještě pět let

23.12.2015 16:55

Rozpočet Havířova na rok 2016: zastupitelé schválili rozpočet města na příští rok. V letošním roce umořil Havířov část svého dluhu, od ledna 2016 bude i nadále dluh Havířova alarmujících 489 milionů korun. Je však dobře, že se vedení města snaží dluh Havířova dostat zpátky k nule. V roce 2016 z toho město splatí dalších 112 milionů ze svého rozpočtu. I tak bude stát příští rok půjčka obyvatele Havířova 12,7 % úrok za tzv. dluhovou službu.

Zelení: Havířovský rozpočet tentokrát v plusu, ale zadluženi budeme ještě pět let
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Mezi největší příjmy města patří tržby z nájmů městských bytů (268 milionů). Rozpočet bude naštěstí konečně po několika letech přebytkový. Na příjem města z daní má vliv rozloha města, počet žáků a zaměstnanost, a počet obyvatel. Letos však opět ubyde Havířovu asi 1.000 obyvatel, což městu sníží příjmy. Od 1. 1. 2016 nebude mít Havířov příjem z automatů (souhlasíme), pouze ze dvou kasin, které na území Havířova zůstanou. Snížilo se sice zadlužení Havířova o 23 %, ale současně město utratilo i peníze ze svých rezerv (asi 35 % rezervních fondů).

Zajímává je stránka příjmů Havířova z jeho akciových společností. Z tohoto pohledu nejvyšší příjem do havířovské pokladny přináší Havířovská teplárenská společnost (HTS), za rok 2015 asi 6,6 milionu korun, Technické služby Havířov, a.s. 1,1 milionů a ČSAD Havířov, a.s. asi 1 milion.

Plánovaný pokles havířovského dluhu

Havířov má stále půjčeno asi 489 milionů Kč u různých bank, nejvíce u VÚB, z nichž financoval hlavně evropské projekty. Svůj dluh vůči bankám má město splatit až v roce 2021. Teprve pak bude mít své závazky vůči bankám na nule. Aktuálně má Havířov půjčky u pěti bank (například na kanalizaci), největší půjčku si vzal od Všeobecné úvěrové banky (úvěrový limit 500 milionů Kč). Aktuálně dluží všem pěti bankám asi 489 milionů, z toho má každý rok splatit asi 100 milionů. Teprve v roce 2021 tak splatí všechny své půjčky bankám na nulu. Tak snad se toho ještě dožijeme.

Příjmy a výdaje Havířova

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…