Zelení: Jak na sucho? Pět kroků pro zdravou krajinu

02.07.2019 8:36

Jak se bránit proti suchu? Podívejte se rozhovor na s Ivanem Bartošem, členem Zelených v Moravskoslezském kraji, který jednoduše popisuje, jak se dá proti suchu bojovat a 5 zelených kroků pro zdravou krajinu.

Zelení: Jak na sucho? Pět kroků pro zdravou krajinu
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Zelení mají mnoho zkušeností s vysycháním půdy. Dlouhodobě na tento problém poukazují a ví, že na boj se suchem se musí doslova „od lesa“. V krajině je třeba obnovit její přirozené „zvlhčovače“ jako mokřady, tůně, lužní lesy, nivní louky nebo malé vodní nádrže. Příroda pak udělá práci za nás.

Česko trápí sucho a vláda místo reálných opatření pro zadržování vody v krajině stále zvažuje stavbu ekonomicky i ekologicky nesmyslného kanálu Dunaj-Odra-Labe či jeho částí. Kanál by přitom stál minimálně 610 miliard korun. Existují však levnější a přitom prokazatelně přínosnější opatření bojující proti suchu. Například revitalizace mokřadů, budování suchých poldrů a niv, změna druhové skladby českých lesů, větší ochrana zemědělské půdy.

Není náhodou, že historického úspěchu dosáhly v nedávných evropských volbách strany Zelených. V europarlamentu obsadí 69 křesel, a mohou se tak stát rozhodující silou s klíčovým vlivem na další směřování Evropské unie a její politiky vzhledem ke klimatickým změnám. Zelení představili 5 ověřených kroků pro zelenou krajinu. Jedním z nich je způsob, jak udržet vodu v krajině. Více zde na naší stránce zaměřené na problematiku sucha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.