Zelení: Násilí odsuzujeme

05.09.2014 19:56

Stanovisko Strany zelených ke konfliktu na Ukrajině.

Zelení: Násilí odsuzujeme
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Zelení podporují právo na politické sebeurčení všech společenských komunit, pod podmínkou svobodného, spravedlivého a demokratického procesu. Proto zelení podporovali nenásilné protesty demokraticky smýšlející ukrajinské občanské společnosti proti vlastní vládě a odsuzovali násilí ze strany represivních složek ukrajinského státu rozpoutané bývalým prezidentem Viktorem Janukovičem.

Ze stejného důvodu odmítají zelení legitimitu referenda o připojení Krymu k Ruské federaci, které se konalo za dohledu ruských ozbrojených sil a za zcela nestandardních okolností, kdy nebyl vyčerpán, dokonce ani vůbec zahájen, politický dialog mezi zastánci odtržení Krymu a vládou v Kyjevě.

Zelení rovněž ostře odsuzují evidentní ruskou snahu o vyvolání a následnou podporu ozbrojeného separatismu ve východní části Ukrajiny. Takové metody sledování geo-politických zájmů jsou ve 21. století nepřijatelné, ať už je uplatňuje jakýkoli stát.

Evropští i čeští zelení si uvědomují obrovské nebezpečí eskalace krize na Ukrajině a proto podporovali politický dialog s ruskou vládou, který by nechal prezidentu Putinovi otevřené zadní dveře pro důstojné stáhnutí a zachování tváře. Bohužel, zdá se, že snahy o politickou dohodu s Ruskem nevedou k cíli zachování teritoriální integrity Ukrajiny a možnosti jejích občanů určovat si vlastní politickou budoucnost bez silného a nezvaného vměšování cizích států do ukrajinské domácí politiky.

Zelení podporující cílené sankce na ruské činitele a s nimi spojené subjekty, zodpovědné za udržování a prohlubování krize na Ukrajině. Současně si ale uvědomujeme, že sankce mohou být efektivní pouze za specifických podmínek, především za existence jasně formulovaných a dosažitelných cílů. Sankce by měly být součástí celkové strategie EU pro budoucí vztah s Ruskem, jehož normalizace musí být podmíněna akceptováním politické nezávislosti všech států východní Evropy.

Jsme přesvědčeni, že jednotný postoj členských států Evropské unie je absolutně nezbytný pro úspěch jakéhokoli jednání s ruskou vládou. I z toho důvodu vítáme zvolení na zahraničně-politickém poli aktivního a respektovaného politika Donulda Tuska předsedou Evropské rady. Je třeba ale jít mnohem dál. Evropská unie by měla rozhodným způsobem podpořit katastrofální ekonomiku Ukrajiny, ovšem za podmínky reforem, které sníží schopnost ukrajinských oligarchů zneužívat veřejných financí. Tuskova vize energetické unie by měla být urychleně podepřena politickou akcí, nikoli ale v podobě obrody uhlí nebo břidlicového plynu, ale v investicích do místních zdrojů obnovitelné energie, do úspor a do efektivity. Energetická unie by se mohla stát definujícím historickým aktem Evropské unie, který bude znamenat vykročení směrem k energetické nezávislosti a solidaritě. Ukrajina musí být součástí této energetické unie.

EU by měla také okamžitě zrušit veškerý svůj obchod a spolupráci v oblasti zbrojního průmyslu s Ruskem. Zelení se domnívají, že větší angažovanost NATO v krizi na Ukrajině může situaci ještě více militarizovat, nicméně EU nesmí pouze přihlížet erodování státní suverenity hraniční země cizí mocností. Zelení podporují myšlenku pomoci Ukrajině, pokud o to bude stát, efektivně kontrolovat vlastní hranice a zamezit ilegálnímu přesunu ozbrojenců a vojenské techniky. V otázkách bezpečnostní spolupráce s ukrajinskou vládou upřednostňujeme angažovanost Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).  Zároveň se domníváme, že by Evropská unie měla být na Ukrajině mnohem viditelnější, ať už v oblasti humanitární pomoci, podpory ukrajinské občanské společnosti, ekonomického rozvoje, ale i v bezpečnostní spolupráci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zeleni.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.