Zelení: Omezování reprodukčních práv v USA by mělo burcovat k ještě větší obezřetnosti

26.06.2022 10:54 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zrušení práva na potrat v USA

Zelení: Omezování reprodukčních práv v USA by mělo burcovat k ještě větší obezřetnosti
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Americký Nejvyšší soud zrušil rozhodnutí Roe versus Wade, tedy verdikt, který zaručoval právo na potrat. Přelomové rozhodnutí bylo vydáno už v roce 1973 a od té doby platilo. Až dodnes. Přestože informace, že k zrušení rozhodnutí s velkou pravděpodobností dojde, se do médií dostala již před časem, je velkou ranou pro reprodukční práva.

Případ Roe v. Wade se týkal těhotné ženy Normy L. McCorvey, která byla potřetí těhotná a domáhala se potratu s tím, že k početí došlo při znásilnění. Soud nakonec rozhodl v její prospěch, kvůli délce soudního řízení bylo ale tou dobou již dítě na světě. Norma L. Corvey tak sama nevyužila právo, které všem ženám v USA vybojovala.

Co zrušení verdiktu znamená v praxi? Existence rozhodnutí dosud znamenala povolení potratů na federální úrovni. Jeho zrušení vede k tomu, že jednotlivé státy si mohou upravit legislativu, týkající se reprodukčních práv, po svém. Podle všeho má v současnosti již polovina států připravený nebo už schválený předpis, který potraty zakazuje.

Výzkumy ukazují, že více než polovina občanů USA se zrušením rozhodnutí nesouhlasí. Přesto současné složení Nejvyššího soudu umožnilo, že tento návrh byl schválen. Jsme svědky dalšího omezování reprodukčních práv. Mělo by nás to vyburcovat k ještě větší obezřetnosti, abychom si tato práva nenechali omezit i u nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice