Zelení: Poslanci ANO, KSČM, ODS, SPD a ČSSD prodali zdraví českých občanů

26.05.2018 17:30

Budeme nadále dýchat špinavý vzduch a občané žijící v blízkosti uhelných elektráren budou dál umírat o šest let dříve, než je český průměr. Tak rozhodla poslanecká sněmovna, navzdory doporučení odborníků a v přímém rozporu s veřejným zájmem.

Zelení: Poslanci ANO, KSČM, ODS, SPD a ČSSD prodali zdraví českých občanů
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Poslanci neschválili pozměňovací návrh na omezení výjimek pro velké uhelné elektrárny. Zastaralé uhelné elektrárny přitom ČR pro svou spotřebu nepotřebuje, jejich výkon se totiž exportuje do zahraničí.

„Toto rozhodnutí je výsměchem a plivnutím do obličeje všem Čechům a Češkám, včetně dětí, které budou muset kvůli špatnému ovzduší dál bojovat s chronickými onemocněními,“ komentuje výsledek hlasování 1. místopředsedkyně Strany zelených, Magdalena Davis.

Znečištěný vzduch v současnosti dýcháme prakticky všichni. Jak ukazuje databáze znečištění ovzduší Světové zdravotnické organizace (WHO), mezinárodní hygienické limity splňují v ČR už jen některé odlehlé lokality, zejména na Šumavě. Limity stanovené českým zákonem, které jsou nižší (a tedy vlídnější ke znečišťovatelům), jsou porušovány na území, kde žije téměř 60 % obyvatel. Každý rok kvůli znečištění ovzduší předčasně zemře až 12 tisíc lidí.

„Ponechání výjimek z nových evropských limitů na znečištění ovzduší prachem, oxidem siřičitým a oxidy dusíku je zločinem na zdraví drtivé většiny obyvatel České republiky,“ dodává předseda Zelených Petr Štěpánek.

Zelení plně podporují evropské regulativy, které budou v celé EU platit od srpna 2021. Předložený pozměňovací návrh zákona byl přitom mnohem benevolentnější a dával elektrárenským společnostem navíc ještě čtyři roky (do roku 2025), během kterých by mohly pracovat na výměně starých technologií. Ani to však nestačilo.

Poslední nadějí občanů je teď Senát. Pokud změnu neprosadí ani senátoři a senátorky, bude nadále platit, že majitelé uhelných elektráren budou vydělávat, zatímco čeští občané budou platit a bohužel i svým zdravím. Kdy se konečně začne vedení této země starat nejenom o své peněženky, ale také o peněženky a hlavně zdraví svých občanů?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.