Zelení: Práce pro dlouhodobě nezaměstnané musí být za víc než dvacet korun na hodinu

18.10.2016 4:28

Zelení odmítají návrat veřejné služby, která by dlouhodobě nezaměstnané nutila pracovat za 20 Kč za hodinu, pokud chtějí pobírat alespoň životní minimum. Veřejná služba se zavedla v roce 2009, nechvalně proslulá Drábkova sociální reforma ji výrazně přitvrdila a poté ji zarazil Ústavní soud. Nyní se veřejná služba opět vrací v novele zákona o pomoci v hmotné nouzi, kterou pomáhala připravit i bývalá kontroverzní politička ODS Ivana Řápková. Na nejbližší schůzi ji bude projednávat Senát.

Zelení: Práce pro dlouhodobě nezaměstnané musí být za víc než dvacet korun na hodinu
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Předkladatelé v návrhu tvrdí, že veřejná služba bude dobrovolná a její výkon bude bonifikován. Pro dlouhodobě nezaměstnané ovšem veřejná služba představuje práci za 20 Kč na hodinu, tedy výdělek 605 Kč za 30 hodin veřejné služby, a pokles dávek ze životního minima na minimum existenční, tedy ze 3410 na 2200 Kč měsíčně. Zelení takový návrh odsuzují.

Senátorka Eliška Wagnerová (za SZ) k tomu říká: “Pro novelu hlasovat nebudu. Je to plíživý návrat nucené práce, kterou považuji za protiústavní. Jak jinak totiž označit práci za 20 korun na hodinu, kterou nezaměstnaný musí přijmout, chce-li si udržet sociální dávky ve stejné výši? Pokud obce potřebují zaměstnance na úklid, mají si je najmout a platit jim regulérní mzdu se všemi benefity. Je to jen snaha obcházet zákon o minimální mzdě a získat pro obce pracovní sílu téměř zdarma.”

“K práci má motivovat odměna, nikoli sankce. Zajímalo by mě, zda si někdo skutečně představuje, že práce za 20 Kč za hodinu může v někom utužovat pracovní návyky a vést ho k hledání práce. Za práci se má vyplácet mzda, nikoli dávky v hmotné nouzi,” dodal Matěj Stropnický, předseda SZ.  

Stát má podle SZ více podporovat veřejně prospěšné práce, tedy práci pro dlouhodobě nezaměstnané za regulérní mzdu. Díky tomuto nástroji aktivní politiky zaměstnanosti si podle odborníků najde novou práci až 30 procent z těch, co je absolvovali. Veřejná služba, postavená na principu práce za dávky, přitom v minulosti takovou úspěšnost nikdy nevykazovala a k aktivizaci dlouhodobě nezaměstnaných nijak nevedla.

 

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…