Zelení: Přemíra světla je nebezpečná i pro člověka

06.12.2021 19:21 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k negativním vlivům světelného smogu

Zelení: Přemíra světla je nebezpečná i pro člověka
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

V době, kdy se stmívá stále dříve, nejvíce pociťujeme vliv světelného znečištění na naše okolí. Střídání světla a tmy je základním měřítkem, podle kterého se srovnává náš denní biorytmus.

Světelné znečištění, tedy člověkem vytvořené světlo s nežádoucími účinky, narušuje rozdíl mezi dnem a nocí a zpochybňuje význam časového signálu, který vnitřní hodiny organismu dostávají. Přirozené střídání světla a tmy je potřeba například proto, aby byly stromy schopny včas zazimovat, nebo aby zvířata stihla nabrat srst a přešla do zimní fáze ve správnou dobu.

Určitě jste se již někdy setkali se stromem u lampy, který ani v prosinci nestihnul opadat. Takový strom nezazimoval, nestáhl mízu a zmrzne. Kvůli nevhodnému osvětlení totiž neví, že je delší noc a že přišla zima. Stejný problém budou mít ptáci, kteří na stromě žijí. Velké množství hmyzu, primárního zdroje potravy pro ptáky a jiná zvířata, je navíc přitahováno umělým osvětlením a při kontaktu se zdroji světla hyne.

Anketa

Obstál Adam Vojtěch coby ministr zdravotnictví?

31%
64%
hlasovalo: 47558 lidí

Přemíra světla je ale nebezpečná i pro člověka. Světelné znečištění může podle výzkumů odstartovat i psychogenní onemocnění a zvýšit riziko civilizačních chorob. Některé studie pak noční svícení spojují například se zvýšeným rizikem rakoviny prsu.

Situace se ale zatím jenom zhoršuje. Každým měsícem přibývá světlo v nočním prostředí, tmu doslova ztrácíme před očima. Pokud s tím rychle něco neuděláme, budeme mít světlo, které nyní zažíváme ve městech, i na venkově a prostředí v horách se přiblíží více tomu běžnému venkovskému. A to přece snad nikdo nechceme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …