Zelení: Současné přátelské vztahy mezi sudetskými Němci a Čechy je třeba dále rozvíjet

21.05.2018 11:30

Předseda Zelených na Sudetoněmeckém sněmu představil návrh na změnu zákona o udělování státního občanství ČR.

Zelení: Současné přátelské vztahy mezi sudetskými Němci a Čechy je třeba dále rozvíjet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Štěpánek

Předseda Strany zelených Petr Štěpánek ve svém proslovu podal v Augsburgu na Sudetoněmeckém sněmu vstřícnou ruku potomkům lidí, kteří byli po druhé světové válce nuceně vysídleni ze Sudet. Zelení připravili návrh novely zákona o státním občanství, kterou předseda Zelených při své návštěvě Augsburgu představil a jež by jako symbolický akt smíření umožnila získat občanství potomkům českých krajanů, kteří museli Československo po válce opustit. O prosazení této novely se budou Zelení do budoucna zasazovat, aby přispěli k dalšímu sblížení a porozumění mezi Čechy, jejich bývalými krajany a jejich potomky.

Petr Štěpánek ve svém projevu na tomto pravidelně konaném shromáždění Sudetoněmeckého krajanského sdružení vyjádřil podporu pokračování přátelského dialogu mezi Čechy a bývalými krajany německého původu. „Tragické události druhé světové války a následný odsun českých Němců mezi námi vytvořily hlubokou propast, která byla v dalších dekádách ještě prohloubena bariérou studené války. Jsem velmi rád, že v poslední době se nám daří tento dialog a porozumění s úspěchem rozvíjet,“ uvedl předseda českých Zelených.

Zelení se vždy zasazovali o to, aby se mezi sudetskými Němci a jejich nejvýznamnější organizací Sudetoněmeckým krajanským sdružením rozvíjely přátelské vazby, místo toho, aby se jitřily vzájemné křivdy minulosti. Třebaže nelze samozřejmě opominout utrpení, které nejen Češi a Slováci museli trpět během nacistické okupace, podle Zelených nemůžeme jako Češi odhlížet i od jedné z nejtemnějších událostí, které se český národ na svých tehdejších spoluobčanech dopustil. Odsun Němců, zvláště jeho divoká fáze, během níž přišlo o život a majetek mnoho zcela nevinných lidí včetně žen a dětí. Tyto události je třeba si stále připomínat jako memento toho, co už se nikdy nesmí v jakékoliv podobě opakovat.

„Dodnes české pohraničí nese tragické plody tohoto fatálního kroku – tedy odsunu více než 3 milionu lidí, kteří často po celá staletí žili a hospodařili na našem území. Kdyby se české vyrovnání s nacistickými zločiny omezilo na skutečné pachatele a neuplatnil se princip kolektivní viny, jistě bychom se dnes nepotýkali ve vysídlených oblastech s tak velkými socioekonomickými problémy, jakým zde čelíme dnes,“ dodal Petr Štěpánek.

Současné přátelské vztahy mezi sudetskými Němci a Čechy je třeba dále rozvíjet a Zelení toto úsilí jednoznačně podporují. Důkazem toho je nejen návštěva předsedy na největším setkání sudetských Němců, ale i návrh novely zákona o státním občanství, který umožní získat občanství České republiky těm osobám, kdy jeden z rodičů či prarodičů žadatele byl státním občanem České republiky, popřípadě státním občanem Československé republiky nebo Československé socialistické republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…