Zelení nesouhlasí s dalším zastavováním půdy u Žďárku na Ústecku pro montážní haly

01.04.2018 11:27

Krajská organizace Zelených se postavila proti nové výstavbě montážních hal u dálnice D8 u Žďárku na Ústecku. Nový areál pro výrobu automobilových komponentů má být v blízkosti Nupharo Parku, který je bez nájemce, tedy bez využití a v insolvenci.

Zelení nesouhlasí s dalším zastavováním půdy u Žďárku na Ústecku pro montážní haly
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

„Nesouhlasíme s dalším záborem půdy o velikosti pěti fotbalových hřišť hned vedle nově postaveného areálu, který není využíván. Zastavění luk ve směru na Libouchec je naprosto proti pravidlům moderního územního rozvoje. V samotném Ústí existuje řada browfieldů a stavět na zelené louce vedle haly, která se nepoužívá, je krátkozraké a iracionální a dlouhodobě vytváří další znehodnocené území. Je to projev neúcty k naší zemi.“ uvedl Petr Globočník, krajský předseda Zelených.

Zelení prosazují nástroje územního plánování zabývající se znehodnoceným územím a vyzývají k využívání vládních instrumentů pro podporu regenerace brownfieldů. „Rozpínání průmyslové výroby mimo již urbanizovaná území je trvale neudržitelné a pro již zatížený Ústecký kraj obzvlášť nevhodné, navíc v rozporu s vládním programem na regerneraci kraje takzvaného RE:STARTU”, dodává Globočník.

„Práce pro 350 lidí, kterou zde investor plánuje, je sice pro Ústí n.L. a okolí přínosná. Nicméně z dlouhobého hlediska nová montovna město ani kraj nerozvíjí. Sociálně i pro rozvoj regionu potřebujeme promyšlené projekty, které podpoří vývoj a inovace, dají příležitosti různorodé skladbě pracovní síly, nejen nízkopříjmovým zaměstnáním, a budou motivovat konkurenceschopnost,“ glosuje zamýšlený projekt Lenka Simerská, socioložka a členka Rady krajské organizace Zelených.

Další výstavbu montážních a skladovacích hal v regionu považuje za nesmyslné a nesystémové i teplický zastupitel a krajský místopředseda Zelených Adam Souček: „Na teplicku a ústecku vzniklo v poslední době opravdu velké množství obřích hal vybudovaných na loukách a polích. Přitom informace z praxe potvrzují, že tyto haly jsou dosud prázdné, hledají se nájemci nebo v nich pracuje pouze zlomek lidí, než kolik zaměstnanců původně slibovali investoři veřejnosti, úřadům a vedením měst, když potřebovali jejich souhlas se stavbou“.

Díky svému umístění daleko za městem často kumulují tyto skladiště a montovny kolem sebe další problémy, např. kam napojit kanalizaci, když u nich není čistička vod. Nebo problém s dopravou lidí do práce, kam nejezdí vlaky ani autobusy, se řeší další výstavbou obřího parkoviště pro zaměstnance. Nic z toho neprospívá životnímu prostředí a lidem žijícím v okolí. Navíc postavení hal je nevratný proces při záboru zemědělské půdy, po skončení montovny nebo zavření skladu, již nikdo budovu nezbourá a neobnoví zpátky pole nebo louku.

Krajská organizace Zelených sdružuje základních organizací 12 se dvěma starosty a 21 zastupiteli v Ústeckém kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…