Zeman: Prezident by měl především naslouchat názorům občanů a ne kázat

14.01.2014 21:23

Projev prezidenta republiky během setkání s občany města Jáchymov.

Zeman: Prezident by měl především naslouchat názorům občanů a ne kázat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, vážený pane starosto, dámy a pánové,

dovolte mi, abych především omluvil desetiminutové zpoždění způsobené prodloužením diskuse se zastupiteli města Jáchymov. Zároveň bych chtěl poprosit ty, kdo stojí vedle poblíž, aby si pokud možno sedli, protože budou-li stát během mé šestihodinové přednášky, začnou je bolet nohy jako mě. A když člověka bolí nohy, stává se agresivní.

Za druhé mi dovolte, abych mluvil vsedě, protože Karel Čapek kdysi napsal, že člověk, který stojí, lidem káže, zatímco člověk, který sedí, si s lidmi povídá. A já jsem si přišel popovídat. Nelekejte se, nebude to šestihodinová přednáška, bude to šestiminutové úvodní slovo, protože program našeho setkání určujete Vy svými názory, svými připomínkami, případně svými otázkami. 

Myslím si, že prezident by měl především naslouchat názorům občanů naší země a ne kázat. Kázání bylo dost a většinou to nikdy k ničemu dobrému nevedlo. Chtěl bych proto v těch úvodních nyní již pěti minutách pouze říci, že vedle toho, že se snažím plnit své celostátní povinnosti poté, co se 6. ledna konečně podařilo koaličním stranám podepsat koaliční dohodu, tak ještě tento týden jmenuji předsedu vlády a dokonce ledna jmenuji celou vládu. Pokud Vás budou zajímat otázky na toto téma, jsem samozřejmě připraven na ně odpovědět.

Na druhé straně podobně jako se říká, že New York není Amerika, že Moskva není Rusko, tak ani Praha není Česká republika. Velmi se těším na každý výjezd do krajů a v jeho rámci zejména na setkání s občany. Protože oni si často zachovali zdravý rozum, který politici, zejména když jsou příliš dlouho v politických funkcích, často postrádají. Chtěl bych přenášet názory těchto občanů jak na úroveň vlády, tak na úroveň Parlamentu, protože ústava umožňuje prezidentovi, aby si vzal, k jejich velké radosti, jednotlivé ministry na konzultace a stejně tak, aby s přednostním právem vystupoval v Poslanecké sněmovně, případně v Senátu.

Pokládal bych za poněkud domýšlivé, kdybych přednášel jenom, nebo především, svoje názory. Vážím si toho, že jsem byl zvolen v přímé volbě a nikoli pouze 281 poslanci a senátory. Vážím si ne jenom těch, kdo mně v této volbě dali svůj hlas, ale i těch, kdo dali hlas mému protikandidátovi, respektive všem ostatním protikandidátům.

Poněkud méně, promiňte mi tu úvodní provokaci, si vážím lidí, kteří k volbám vůbec nešli. Protože se dobrovolně vzdali svého občanského práva změnit situaci v naší zemi, a to se samozřejmě zdaleka netýká jenom prezidentských voleb, to se týká především voleb parlamentních, kde je volební účast šedesáti procentní, takže čtyřicet procent oprávněných voličů zůstalo doma. A co dělají? Sedí v hospodě a nadávají u piva, sedí doma u televizoru a nadávají a vůbec si neuvědomují, že vlastně nadávají sami na sebe, protože nešli volit. Pokud je výsledky svobodných voleb neuspokojují, tak je mohli změnit. Uznejte, že čtyřicet procent voličů už je obrovská síla. Kdyby dali svůj hlas jakékoli straně nebo stranám, případně hnutím, tak by třeba složení Poslanecké sněmovny vypadalo poněkud jinak.

To nejhorší v politice je být pasivní. Můžete se mýlit, můžete nemít pravdu, můžete mít názor, který bude vyvrácen v praxi, ale nejhorší je nedělat nic. A jestliže se říká, že v den voleb je každý občan králem, tak jsou lidé, kteří na tuto královskou funkci zcela dobrovolně rezignovali, protože jim nestálo za to věnovat jednu jedinou hodinu svého života k tomu, aby šli k volbám. Ale to neříkám těm, kdo jsou tady, protože předpokládám, že přišli aktivní občané, kteří zpravidla volili. To vzkazuji Vaším prostřednictvím lidem, kteří si myslí, že je úplně jedno, jakou tady máme vládu, a že stejně bude všechno špatně. Já si naopak myslím, že není jedno, jakou máme vládu, a že každá vláda může být dobrá nebo špatná podle toho, kdo v ní je. Jestli rozumí nebo nerozumí svému oboru, jestli získal své vzdělání řádným nebo méně řádným způsobem atd. Nechci opakovat to, co jsem již několikrát opakoval v televizi. Ale snaha věci ovlivnit je snahou aktivního občana a já bych občanům Jáchymova popřál, aby byli aktivními občany, aby se zajímali o politiku, i kdyby byl zájem projeven tím, že občas politiky zahrnou natvrdo uvařenými vajíčky, shnilými rajčaty a případně jinými plody země české. I to je zájem o politiku. To nejhorší je lhostejnost.

Šest minut skončilo. Dovolte mi, abych Vám závěrem svého úvodního slova popřál jedno jediné - nebuďte lhostejní.

Děkuji Vám za pozornost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…