Zeman: V prezidentských volbách na Slovensku podporuji Roberta Fica

23.03.2014 11:18

Vyjádření prezidenta republiky k prezidentským volbám na Slovensku.

Zeman: V prezidentských volbách na Slovensku podporuji Roberta Fica
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dobrý den, dámy a pánové,

v demokratických zemích je dobrým zvykem, že politici téže názorové orientace vyjadřují před volbami jiných zemí svoji solidaritu a podporu politikům obdobné názorové orientace. Stalo se tak například, když tehdejší německý spolkový kancléř Gerhard Schröder navštívil některá předvolební shromáždění české sociální demokracie. Stalo se tak mimo jiné i v případě, kdy mi bývalý rakouský kancléř Franz Vranitzky veřejně vyjádřil podporu již před prvním kolem prezidentských voleb. A takových příkladů bychom jistě našli celou řadu. Podle toho hodlám postupovat i já.

Chtěl bych vyjádřit svou solidaritu a podporu Robertu Ficovi v prezidentských volbách na Slovensku. Zdůrazňuji, že se nijak nevměšuji do slovenských vnitřních věcí, že nijak neútočím na protikandidáty pana Roberta Fica, kterého mimochodem vůbec neznám, ale domnívám se, že v této tradici, kterou jsem zmínil, je milou povinností levicového politika v České republice vyjádřit solidaritu a podporu levicovému politikovi ve Slovenské republice.

Mám k tomu ještě další důvody. Jak víte, Robert Fico dokázal sjednotit slovenskou levici, což se bohužel v České republice dosud nepodařilo, a dokázal uspět jak v parlamentních volbách, tak ve výkonu své premiérské funkce. Dokonce do té míry, že se čeští politici dnes jezdí učit na Slovensko a veřejně přiznávají, že chtějí převzít některé prvky slovenských reforem. Což bylo ještě před deseti lety nepředstavitelné.

Závěrem bych rád zdůraznil, že Roberta Fica znám dvacet let a je to člověk, který má jednu pozoruhodnou vlastnost, kromě těch, které už jsem zmínil. Nikdy neporušil dané slovo, nikdy neporušil uzavřenou dohodu. A to je u dnešních politiků tak extrémní výjimka, že si toho vážím. Přiznávám, že mám právě proto Roberta Fica i osobně rád a že pokládám za čest, že mu tímto způsobem mohu vyjádřit svoji podporu, protože moje pracovní povinnosti mně narozdíl od již zmíněného Gerharda Schrödera neumožňují, abych navštívil některá předvolební shromáždění slovenských sociálních demokratů v prezidentské kampani ve druhém kole.

Poslední poznámka. Chtěl bych Vás informovat, že tato moje podpora nebyla žádána Robertem Ficem, ale že jsem mu ji sám v pondělním telefonním rozhovoru z vlastní iniciativy nabídnul.

Děkuji Vám za Vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Pražský hrad, 19. března 2014

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice