Ženíšek (TOP 09): Pan ministr si asi nevšiml, že jsme 15 let v NATO

13.05.2014 15:47

TOP 09 na dnešním jednání Poslanecké sněmovny navrhla zařazení nového bodu, v rámci kterého by měla vláda vysvětlit svůj postoj k plánům Severoatlantické aliance na posílení vojenské přítomnosti v členských státech.

Ženíšek (TOP 09): Pan ministr si asi nevšiml, že jsme 15 let v NATO
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Poslanci TOP 09 dnes na jednání sněmovny žádali zařazení zcela nového bodu, v rámci kterého by od vlády zazněl jasný názor na diskutovanou přítomnost vojáků NATO v České republice.

TOP 09 k tomu vedl výrok ministra obrany Martina Stropnického, který pro agenturu Reuters řekl, že Česko přítomnost zahraničních vojáků NATO na svém území nepodporuje.

„Kromě toho, že tento výrok považuji za zcela nekompetentní a nebezpečný. Krom toho, že si pan ministr patrně nevšiml, že jsme již 15 let členem aliance, která nese název NATO. Krom toho, že srovnávat naše členství v NATO se členstvím ve Varšavském paktu je zcestné, bych velice ocenil, kdyby se na půdě sněmovny k tomuto tématu vedla řádná debata,“ řekl místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Zařazení nového bodu podpořil také první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek: „Rádi bychom se ujistili – a myslíme, že na to máme právo my poslanci i česká veřejnost – jestli názor, že si Česká republika nepřeje na území jednotky NATO, je názor ministra obrany, nebo celé vlády. A v okamžiku, kdy budeme vědět, čí je to názor, tak chceme mít možnost se k tomu jako poslanci vyjádřit. Koneckonců, je to právě Poslanecká sněmovna, odkud vláda čerpá legitimitu a svůj mandát a řada z nás je skutečně znepokojena imperiálními ambicemi Ruska,“ uvedl na plénu sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).