Zlínský (SPD): Je to další kousnutí do kyselého jablka

12.01.2023 15:09

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 12. ledna 2023 – reakce na diskusi o nedostatku personálu v zdravotnictví

Zlínský (SPD): Je to další kousnutí do kyselého jablka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vladimír Zlínský

Vážený pane ministře, prostřednictvím paní předsedající,

mě také nesmírně zajímá problém, proč je nedostatek lékařů a zdravotnického personálu. A vy jste to tady zmínil, že se to týká dalších vyspělých států a zemí. Já nevím, jestli jsem viděl nějakou analýzu toho problému, jestli se tím někdo zabýval, proč to tak vlastně je. Vy jste tady zmiňoval nějaké opatření finančního rázu.

Samozřejmě všechna ta opatření zněla logicky, v podstatě nemám zásadních výtek, ale obávám se, že to nebude stačit, protože pokud nebudeme mít správně vydefinováno, proč ve vyspělých zemích dochází k úbytku zdravotníků, a pokud bude tento proces eskalovat a dále progredovat, tak to velmi nepříjemně zapůsobí na veškerou stabilitu našich systémů.

A asi když kousnu do toho kyselého jablka, tak bych tam zmínil to, že třeba klesá prestiž zdravotnických pracovníků, že na zdravotnické pracovníky je kladen ohromný informační nápor, protože musí zpracovat ohromné množství informací, musí pracovat mnoho hodin, navíc ještě ke všemu v noci, tak jestli nad tím vším se nezamyslet, proč se to děje, a nedívat se trošku víc dopředu a řešit tento problém.

Ono se to samozřejmě týká i vzdělávání. Je to další kousnutí do kyselého jablka, jestli to vzdělávání zdravotníků a lékařů a vůbec to spektrum lidí, kteří se podílejí na té práci ve zdravotnictví, jestli odpovídá současnému vědeckotechnické pokroku a vývoji ve společnosti. Tak i toto téma bych chtěl otevřít.

Děkuji za odpověď.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…