Změna pro Liberecký kraj chce odvolat radního pro dopravu Mastníka

15.04.2016 8:36

Starostové pro Liberecký kraj v čele s hejtmanem Půtou selhali, když se jim nepodařilo dokončit desetiletý tendr na autobusovou dopravu v hodnotě čtyř miliard korun. Tento svůj předvolební slib nesplnili kvůli chybným rozhodnutím, na která Změna pro Liberecký kraj předem upozorňovala. Vedení kraje navíc opakovaně jednalo ve prospěch firmy BusLine, a to jak změnami podmínek desetiletého tendru, tak prodloužením monopolu stávajícím dopravcům nejméně o tři roky do roku 2017. Kvůli tomu kraj přijde o desítky milionů korun. To však nejsou jediná selhání v oblasti veřejné dopravy, za které je zodpovědný radní pro dopravu Vladimír Mastník. Změna proto navrhne jeho odvolání.

Změna pro Liberecký kraj chce odvolat radního pro dopravu Mastníka
Foto: zmena.cz
Popisek: Politické hnutí Změna

Další důvody, proč by zastupitelstvo mělo odvolat radního Mastníka z funkce, jsou následující:

Jaromír Baxa doplňuje: “Věříme, že si voliči uvědomí, že Starostové dopravní zakázku nevyřeší, když to nezvládli za celé volební období. Navíc opakovaně jednali ve prospěch firmy BusLine, která je personálně spojená se Starosty skrze bývalého starostu Rychnova u Jablonce n. N. Františka Chloubu a také s KSČM přes osobu Jiřího Vařila. Oba, i přes svůj střet zájmů, stále působí v krajském výboru dopravy a aktivně ovlivňují postupy kraje v oblasti dopravy”.

„Kromě dopravní zakázky se neschopnost vedení kraje v resortu dopravy projevila, když týden před uzavírkou krajské silnice mezi libereckými Kunraticemi a jabloneckým Lukášovem krajští radní rozhodli, že teprve začnou jednat s Libercem a Jabloncem o dávno avizovaném zkrácení intervalu tramvajové linky 11. Hejtman Půta a jeho podřízení během jednání rady několikrát měnili rozhodnutí, takže informace o náhradní dopravě nakonec vyšly pozdě. To je v případě šestadvacet měsíců trvající a dlouhodobě připravované uzavírky skandální. Potřebná opatření přitom byla připravena už v polovině února,” říká dopravní specialista Jindřich Berounský.

Podle Berounského rovněž už léta stagnuje integrovaný dopravní systém IDOL a zoufale chybí krajský dopravní dispečink pro koordinaci krajské veřejné dopravy. Ani jedno z toho se nepodařilo radnímu Mastníkovi posunout. “Jako největší problém vnímám téměř výhradní orientaci kraje na investice do oprav silnic na úkor financování dopravní obslužnosti a veřejné dopravy,” říká Berounský.

„Vadí nám, že za celé čtyři roky krajská vláda nedokázala nebo nechtěla pohnout s monopolem v autobusové dopravě, který vyhovuje dopravcům v čele s BusLine, ale škodí krajskému rozpočtu. Jde zřejmě o největší selhání tohoto vedení kraje, a proto navrhujeme odvolání odpovědného radního Vladimíra Mastníka z funkce,“ dodává Josef Šedlbauer.

1.     aktuálně kraj nezvládl koordinaci dopravních opatření v souvislosti s uzavírkou krajské silnice III/29024 Liberec, Kunratice - Jablonec nad Nisou, Lukášov,

2.     v souvislosti s touto uzavírkou kraj doposud nezajistil kratší interval tramvajové dopravy mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou a teprve vyvolal spolupráci s oběma městy,

3.     kraj dlouhodobě nerozvíjí krajský integrovaný dopravní systém IDOL, a

4.     akutně chybí krajský dispečink pro řízení a koordinaci veřejné dopravy, která kvůli tomu není spolehlivá, a spoje při mimořádných situacích často nenavazují.

“Ještě jako náměstkyně hejtmana jsem se opakovaně snažila upozornit na navrhovaná chybná rozhodnutí a situaci zachránit. Neshody kolem dopravní zakázky ale nakonec byly jedním z hlavních důvodů pro mé odvolání. Jednání pánů Mastníka a Půty bylo často nepochopitelné, a to jak v zakázce na deset let, tak v řešení na dobu do odblokování desetiletého tendru. Z následných rozhodnutí ÚOHS je zřejmé, že má snaha byla sice marná, ale správná. Vedla by totiž k úspoře desítek milionů z rozpočtu kraje,” uvedla Zuzana Kocumová.

Jan Korytář uzavírá: “Ukazuje se, že Starostové sice umí dělat výběrová řízení a aukce na věci jako je toaletní papír, ale opravdu zásadní veřejné zakázky nikoli.”

Reakci radního Mastníka najdete ZDE

K věci se vyjádřil také hejtman Půta ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.