iČesko: Nové Česko a pětibodový program boje proti zaostalosti naší země

30.11.2018 4:34

Politická strana iČesko přichází s manifestem za moderní Česko. Naše země se podle agentury Bloomberg propadá v žebříčku států dle inovativnosti a ukazuje se, že je zaostalá.

iČesko: Nové Česko a pětibodový program boje proti zaostalosti naší země
Foto: Facebook iČeska
Popisek: Tisková konference strany iČesko

Země, která se kdysi pyšnila tím, že náleží mezi deset nejvyspělejších států světa, a která i v době komunismu byla považována za vyspělou, se nyní ocitá na chvostu zemí EU daleko za vyspělými státy. V manifestu apelujeme na spoluobčany, abychom společně zastavili tento neblahý vývoj a otočili kormidlem k rozsáhlé modernizaci naší země.

Inovativnost a technická vyspělost země je měřítkem nejen momentálního stavu země, ale hlavně indikátorem toho, jak se dané zemi povede v blízké budoucnosti, jestli bude oproti ostatním zemím zaostávat nebo je naopak předbíhat. Svět se mění, vyspělé země investují do inovací, technologického rozvoje a my jsme zaspali. Jsme slabí a pokud se nic nestane, čeká nás trvalý propad a návrat mezi vyspělé země zůstane pouhým snem.

Naše zaostalost není jen technologická, ale zastaralý je v některých oblastech i společenský a politický systém. Vzdělávací soustava na úrovni základního a středního školství je nemoderní, často na úrovni 19.století. Sociální systém není schopen efektivně reagovat na velkou nerovnost v naší zemi ani na skutečnost, že velká část společnosti padá do různých podob existenční pasti. Důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný, protože nebude v blízké budoucnosti schopen generovat dostatečně prostředků na důchody. Zemědělství není připraveno na nadcházející éru sucha a horka, není vůbec jisté, zda bude dostatek vody. Dálnice stavíme dvakrát dráž a třikrát déle než v Německu. Toto všechno má neblahý vliv na atmosféru ve společnosti, kde dlouhodobě panuje „blbá nálada“.

Navrhujeme bez prodlení uskutečnit následující první kroky k modernizaci naší země:

Na základě strategie hospodářského a technického rozvoje vytvořit systém státních pobídek pro technický rozvoj firem, zejména na výzkum a vývoj. Zvýšit podstatně platy učitelů a současně provést reformu způsobu výuky směrem od biflování k pěstování dovedností a schopnosti správně vyhodnocovat informace, a rovněž ke schopnosti spolupráce na bázi kreativní výuky s účastí žáků. Reformovat sociální systém, zefektivnit úřady práce, vytvořit systém sociálních pobídek pro lidi s nízkými platy. Změnit dotační systém v zemědělství tak, aby podporoval schopnost krajiny udržovat vodu a bránil erozi půdy.

Jan Štern - producent a publicista, Kryštof Šámal - produkční, Nikola Šeborová – studentka na ČZU, Jan Bors – dramaturg, Kryštof Kodl – podnikatel, Pavel Štern - projektový manažer, Alois Ullmann - finanční expert

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.