„Jako Hřib!“ Vystrčilova cesta na Tchaj-wan budí emoce. I v řadách ODS. Fiala nebude rád

10.06.2020 20:06

ANKETA Cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan. Jedno z nejdiskutovanějších témat posledních dní. Co si o tom myslí čeští poslanci? Jaké dopady to bude mít? Na dotazy redakce reagoval jak Vojtěch Filip, tak i Karel Schwarzenberg či Vystrčilův stranický kolega Jan Zahradil.

„Jako Hřib!“ Vystrčilova cesta na Tchaj-wan budí emoce. I v řadách ODS. Fiala nebude rád
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Předseda Senátu Miloš Vystrčil oznámil definitivní rozhodnutí, že ještě letos podnikne dlouho rozmýšlenou cestu na Tchaj-wan. Tu plánoval jeho předchůdce v čele horní komory Parlamentu Jaroslav Kubera, který náhle v lednu zemřel.

Vystrčil od nástupu do funkce mluvil o tom, že po poradě s kolegy a experty cestu na Tchaj-wan zváží. Nyní se rozhodl a ve svém vystoupení zdůraznil, že své rozhodnutí učinil také z vnitrostátních důvodů 

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil pojede na Tchaj-wan?

10%
90%
hlasovalo: 22187 lidí

„Během debaty o mé cestě na Tchaj-wan se vlastně ukázalo, že se nám sem do České republiky vrací hodnotový střet, který jsme v roce 1989 vítězně vybojovali. Střet mezi základními hodnotami a principy, na kterých fungujeme. Suverenita, nezávislost, vláda práva, svoboda, demokracie – s něčím, co jsem nazval počítáním grošů,“ konstatoval na tiskové konferenci v Senátu.

Podle jeho slov, buď budeme držet své principy a hodnoty, anebo budeme počítat groše. „A pokud já pojedu na Tchaj-wan, tak se přikláním k tomu, abychom dodržovali své hodnoty a principy. A abychom přestali počítat groše, protože jednou bychom mohli zjistit, že už vůbec žádné nemáme,“ konstatoval předseda Senátu.

Krátce poté média informovala, že taková kontroverzní cesta mu nebyla doporučena prezidentem, premiérem ani Ministerstvem zahraničních věcí. Česká zahraniční politika oficiálně existenci Tchaj-wanu jako samostatného státu neuznává, naopak po dlouhá desetiletí všechny vlády drží jednotnou politiku jedné Číny.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky z Poslanecké sněmovny, co si o záměru Miloše Vystrčila myslí, a zda jde o projev suverenity našeho Senátu i státu obecně, anebo naopak o schválnost, jak někteří tvrdí, a zda ve výsledku dojde k poškození vztahů s Čínou.

„Předseda Senátu není vázán názory prezidenta. Máme dobré vztahy s Tchaj-wanem, po Škodě je největší český exportér tchajwanská firma. Byl nejvyšší čas na takovou návštěvu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz čestný předseda TOP 09, exministr zahraničí a poslanec Karel Schwarzenberg.

Oproti tomu šéf KSČM a první místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip má jasno, že jde o schválnost Senátu. „Rozhodně je to schválnost a potvrzuje to zejména zvolený termín, když pan Vystrčil musí vědět, že 2. září potvrdil prezident účast na oslavě 75. výročí ukončení druhé světové války. Proto se také koná ta trapná dohadovačka o letadlo,“ míní Filip. 

Dodejme, že pokud by se termín skutečně kryl s prezidentskou zahraniční cestou, může šéf Senátu na cestu jen stěží dostat armádní Airbus. Česká vládní letka má sice dva totožné letouny, nicméně v případě, kdy je prezident a vrchní velitel armády v zahraničí, druhý stroj musí být připravený „kdyby něco“. Vystrčil by pak nejspíš dostal některé menší, a dlužno dodat, že i podstatně starší letadlo.

Jednotné názory na tchajwanskou misi evidentně nejsou ani v ODS. Europoslanec Jan Zahradil sice nespecifikoval, co přesně o tom míní, ale odpověď jasně napovídá, že to nic pozitivního nebylo. „Panu Vystrčilovi jsem svůj názor sdělil na zasedání předsednictva ODS, nic dalšího mu přes média vzkazovat nemíním,“ řekl nám Zahradil.

Anketa

Máte pochopení pro demonstrace za práva černochů v USA?

4%
96%
hlasovalo: 19364 lidí

„Je mi líto lidí ve firmách, které ideologickým rozhodnutím pana Vystrčila přijdou o peníze a možná i o práci. Je to jako když Hřib svou pýchou připravil o peníze obyčejné hudebníky ze souborů, kterým po jeho ‚diplomacii‘ Čína zrušila umělecká turné. I Hřib se vychloubal, jak jim to nahradí, ale skutek utek. Tihle novodobí uvědomělí svazáci za pochvalu liberálních médií udělají cokoli, a že za nimi zůstávají frustrovaní obyčejní lidé, je jim jedno,“ rozohnil se exministr kultury a poslanec ČSSD Antonín Staněk.

Jasný pohled projevil i nezařazený poslanec Lubomír Volný. „Je to projev suverenity předsedy Senátu, porušující jednotnou zahraniční politiku celé země,“ řekl zákonodárce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…