Úřady budou moci ukládat na některé přestupky zákaz pobytu

19.12.2012 10:18

Poslanci dnes přehlasovali 101 hlasy veto prezidenta Václava Klause ke koaliční předloze zákona o přestupcích. Úřady díky tomu budou moci ukládat až tříměsíční zákaz pobytu za vybrané opakované přestupky. Ještě před tím si ale zákonodárci odhlasovali „noční jednání“ a opakovaně odmítli žádost poslance ČSSD Ladislava Šincla k tomu, aby premiér vysvětlil vysoké platy úředníků ministerstev.

 Úřady budou moci ukládat na některé přestupky zákaz pobytu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Dnešní pracovní den poslanců začal poznámkou socialisty Ladislava Šincla. Ten totiž včera neúspěšně navrhnul nový bod a to vysvětlení premiéra o platech vysokých úředníků. Jenže – jak Šincl dnes poznamenal – předseda poslaneckého klubu TOP 09 Per Gazdík tento návrh v úterý vetoval. Proto svůj návrh Šincl dnes přednesl znovu.

„Aby se veřejnost dozvěděla, co je důvodem k tomu, že mají úředníci ministerstev tak vysoké platy,“ zdůvodnil ve své řeči kromě jiného Šincl. Jenže poslanci na takový návrh i dnes řekli ne.

Předseda klubu poslanců ODS Marek Benda ihned poté nechal odhlasovat, aby sněmovna dnes rokovala i po 21. hodině. „Žádám to jako čistě preventivní opatření,“ poznamenal Benda s tím, že poslanci mají před sebou mnoho zákonů a předpokládá se, že zítra se budou chtít rozjet domů na Vánoce.

Klausovi vadil populismus

Poté se již zabývali novelou zákona o přestupcích. Normě ale nakonec dali zelenou a tak úřady budou moci ukládat až tříměsíční zákaz pobytu za vybrané opakované přestupky. Sněmovna tím tak dnes dokonce přehlasovala veto prezidenta Václava Klause. Tomu se norma nelíbila hlavně proto, že je podle něj nedomyšlená, zjevně populistická a možná i protiústavní. Pro novelu hlasovalo 101 poslanců.

Velká zástánkyně normy Ivana Řápková z ODS zdůraznila, že nikdo by tento trest nemohl dostat za ojedinělý nebo neúmyslný přestupek. "Riziko zneužitelnosti není nikterak vyšší, než jsou pokuty a zákaz činnosti," uvedla Řápková, podle níž předloha nemůže být protiústavní. "Sankce je zcela přiměřená," dodal.
   
Jenže proti jejímu vystoupení a také proti normě vystoupil socialista Stanislav Křeček (ČSSD)."Zákaz pobytu je možný. Ale mají jej ukládat správní orgány, proto je protiústavní," zmínil Křeček. Předlohu podle něho kritizuje naprostá většina právníků včetně veřejného ochránce práv. "Nerozšiřujme počet schválených zákonů, které jsou velmi sporné," nabádal poslance pak velmi důrazně.
   
Normu také odmítnul předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek. Podle něj je zákon nejen protiústavní, ale prakicky nemůže být ani vymahatelný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…