Až uslyšíme, jak to přesně bylo mezi katolíkem Nečasem a Nagyovou...

01.08.2013 4:44

Hájit tradiční hodnoty a význam rodiny si před příštími parlamentními volbami budou muset politici pořádně rozmyslet, aby jim nebylo předhazováno, že se stejnou rétorikou před voliče předstupoval katolík Petr Nečas. Podle oslovených mediálních odborníků jeho zesměšnění nutně nemusí mít dopad na ODS, které šéfoval, ale jako premiér byl loutkou své milenky - a to je zlé. Případný únik intimnějších odposlechů, o jejichž existenci se spekuluje, by zabolel ODS jen těsně před volbami.

Až uslyšíme, jak to přesně bylo mezi katolíkem Nečasem a Nagyovou...
Foto: hns
Popisek: Zamilovaný Nečas, koláž

Bývalý premiér Petr Nečas se před volbami v roce 2010 stylizoval nejen do role pana Čistého, ale ve svých vystoupeních kladl důraz na konzervativní hodnoty, význam rodiny, a to vše ještě zvýrazňoval připomínáním skutečnosti, že je katolík. Na odiv dávané přednosti ale byly jen vějičkou pro veřejnost, na kterou mu ovšem nemálo voličů sedlo a umožnilo mu stanout v čele vlády. Před dalšími volbami se na tradiční hodnoty a rodinu bude politik odvolávat s rizikem, že to mohou voliči vnímat jako stejné pokrytectví, které předvedl Petr Nečas.

„Já si myslím, že politické strany jsou odrovnané. A ať se budou hlásit k tradičním hodnotám nebo vyzdvihovat význam rodiny, tak teď nastane čas pro nějaké hnutí, které bude volat po změnách od samého základu a po obdobě akce Čisté ruce. To je jako, když si koupíte něco, co vám někdo vychválil, a ono to je úplně jinak, tak s tím také úplně skončíte a zamíříte jinam,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš, lektor komerčních komunikací na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze.

Nečasovi nikdo neodpáře, že poškodil tradiční hodnoty

„Lidé to, že měl Petr Nečas milenku, moc vnímat nebudou. Spíš budou číst ten background, to zázemí, rozhodování za něj a že si to nechal líbit. A také to, že je to spjaté se sledováním jeho manželky a zadávání tajným službám, které nemají při soukromém sledování co dělat. Může se stát, že lidé se budou na kauzu Nečas dívat jako na spuštění určité nedůvěryhodnosti. Jiná věc je, že Petr Nečas není žádný Masaryk a nikdy nebude. Tradiční hodnoty, na které se odvolával, tím ale určitě poškodil, to už mu nikdo neodpáře,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Bystřický.

Situace bývalého předsedy vlády Petra Nečase vyvolává vzpomínku na někdejší výrok Miloše Zemana, který prohlásil, že politik může být milován, politik může být nenáviděn, ale politik se nikdy nesmí stát směšný. Petr Nečas se zesměšnil a v této činnosti úspěšně pokračuje vulgárními útoky na státní zástupce. Asi mu nikdo neporadí, že by lépe udělal, kdyby mlčel, protože by mohl zesměšňovat i stranu, v jejímž čele stál.

Občanským demokratům ublížil víc Dalík než Nečas

„Jedinec tím zesměšněn být může, to ano, ale strana ne. Z toho člověka si mohou dělat šoufky, ale že by to mělo vliv na politickou stranu a její příznivce, to určitě ne. Na ty, kteří by se snažili zesměšňování přenést i na politickou stranu, tak na ty by se také něco vytáhlo, takže v tomhle ohledu spíš budou všichni opatrní, protože si pamatujeme, co dělal David Rath, jak bojoval, jak se vyjadřoval a jak to s ním dopadlo,“ připomíná Jiří Mikeš.

Mediální odborník je přesvědčen o tom, že když se chlap v nějakých pětačtyřiceti letech zamiluje do své podřízené, tak to není nic výjimečného a lidem to ani moc nevadí. „Spíš by tam vadily vztahy s Romanem Janouškem a jemu podobnými. ODS uškodil mnohem více Dalík než Nečas,“ konstatuje dlouholetý šéf Asociace reklamních agentur.

Jak si užívali Nečas s Nagyovou, bude víc záležitostí médií

„Petr Nečas ukázal, že o sobě nerozhoduje, a pro ty, kdo to umějí číst, byl trapný tím, když byl ve vrcholné pozici tak ovládán. Na ODS tohle zesměšnění ale nedosáhne. Ódéeska je tak rozprostřená, má tolik zásadnějších kauz a hlavně má své trvalé voliče, kteří vydělali na privatizaci, takže tahle Nečasova kauza se nepromítne do odlivu voličů. Pro samotnou ODS je Nečas už minulou událostí, teď musí jet dál. Také jí ani nic jiného nezbývá,“ podotýká Jiří Bystřický.

V odposleších Petra Nečase a Jany Nagyové nemají chybět ani intimní pasáže. Pokud by unikly do médií, jako tomu bylo v případě exprimátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška, nezůstalo by to zřejmě jen u kolibříků. „Jestli tam jsou nějaké intimnosti, jak se spolu měli, jak si užívali, to může být záležitostí médií, ale politickým stranám, ať už ODS či jiným na pravici, by to uškodit nemělo. To je věc lidská. Třeba v takové Anglii by se úniky odposlechů do médií nedostaly, tam určitá etika je,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš.

Nečasovy intimnosti by zahýbaly pravicí jen těsně před volbami

„Když bude zveřejnění takových odposlechů načasované dobře, tak to může sehrát v pohledu na politické strany nějakou roli. Ale je to otázka tak měsíce, v dlouhodobém horizontu by to určitě neuspělo. Pokud si někdo myslí, že Petr Nečas zahýbe pravicí v tom negativním smyslu, tak tedy nezahýbe. To by klaplo druhé straně do not, jen kdyby se intimní část odposlechů zveřejnila krátce před termínem voleb a až do nich by se točilo téma nějakých intimností. Takové načasování by vliv na voliče mít mohlo,“ myslí si mediální odborník Jiří Bystřický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…