Buď je to letní viróza, nebo nepřístojnost. Němcová protestuje proti ověřování podpisů

24.07.2013 20:14

Prezident Miloš Zeman vyjádřil přání, že pokud má koalice dostat druhou šanci po Jiřím Rusnokovi na sestavení vlády, potřebuje 101 notářsky ověřených podpisů poslanců. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová to považuje za hrubý nátlak a letní virózu.

Buď je to letní viróza, nebo nepřístojnost. Němcová protestuje proti ověřování podpisů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

„Buď si pan prezident dělá legraci, nebo vlivem horka, nějaké letní virózy, to takto formuloval. Pokud to myslí vážně, tak musím odpovědět, že je to naprosto nepřístojný požadavek a naprosto zásadně jej odmítám,“ uvedla pro iDnes.cz Miroslava Němcová.

„Pan prezident nepotřeboval notářské ověření a žádné znalecké posudky pro to, aby jmenoval vládu Jiřího Rusnoka, která se neopírá o jediný hlas ve sněmovně. Není možné zpochybňovat deklarovanou většinu 101 poslanců. Pokud by ji prezident chtěl zpochybnit a žádat notářské ověření, tak potom by mohl žádat notářské ověření jakéhokoliv našeho jiného hlasování ve sněmovně,“ vysvětluje svůj názor.

Sama tento postup označuje za diktátorský, jde prý akorát o hrubý nátlak na sněmovnu, který si nemohou nechat líbit. „Jakmile jednou uhneme, tak budeme plnit další nesmyslné a nesoudné požadavky prezidenta,“ dodává.

Prezidentovi Miloši Zemanovi se prý momentálně nedaří rozložit jejich „stojedničku“ a ani ČSSD, proto má tyto požadavky. „Jeho aktuální krok jednoznačně ukazuje, že kdyby nám chtěl dát jmenování, tak to mohl udělat okamžitě. Ve chvíli, kdy zahájil jednání v Lánech s parlamentními stranami, tak jsme informovali prezidenta, že 101 podpisů máme. Ještě před tím, než jmenoval Rusnokovu vládu, jsme archy ukázali. Tehdy v Lánech je prezident po nás nevyžadoval. Řekl, že je nechce,“ dodává Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…