Budeme se udávati jak na běžícím pásu, udeřil Kalousek proti zákonu o prokazování majetku

19.06.2015 15:50

Ani úvodní kolo dnes nestačili poslanci dokončit k zákonu o prokazování původu majetku, byť se za jeho přijetí dnes přišel do Sněmovny přimluvit prezident Miloš Zeman. Dolní komora se k předloze vrátí nejdříve při červencovém pokračování nynější schůze. Do novely ale ťal především předseda poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek.

Budeme se udávati jak na běžícím pásu, udeřil Kalousek proti zákonu o prokazování majetku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zákon má dát finanční správě možnost analyzovat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud hodnota neevidovaného majetku převýší sedm milionů korun, finanční správa vyzve k prokázání původu majetku a popřípadě jej zdaní. Jestliže poplatník nebude schopen prokázat původ svých příjmů, bude mu daň vyměřena dodatečně včetně penále. Jeho výše se má pohybovat od 50 do 100 procent výše daně podle toho, zda poplatník bude s daňový úřadem spolupracovat.

Právě toto ustanovení pokládá TOP 09 za protiústavní i s odkazem na stanovisko Legislativní rady vlády. Její poslanec Martin Plíšek (TOP 09/STAN) poukázal na to, že ustanovení nutí poplatníka k součinnosti, aby mu byla uložena sankce. Stoprocentní penále pak může být pro poplatníka likvidační, což odmítl už Ústavní soud, namítl Plíšek.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek poznamenal, že stát návrhem přenáší důkazní břemeno na občana a říká: "Dokaž, prokaž, nebo tě potrestám, tohle jsi doložil, ne, ještě jsi neprokázal, stále jsi neprokázal, pořád jsi nedokázal, stále nejsme spokojeni s tvými důkazy."

Podle Kalouska norma poskytne další příležitosti pro udavače, neboť počítá s prověřováním podnětů. "Na základě pocitů závisti, na základě osobní msty, na základě podnikatelského konkurenčního boje budeme se udávati jak na běžícím pásu," zdůraznil Kalousek.

Prý on má negativních připomínek k normě poměrně dost. "Každý poměrně nepoctivý člověk se mu vyhne, navíc globální finanční svět poskytuje nekonečné možnosti tomu skutečně nepoctivému, který když mu bude chtít utéct, tak prostě uteče, aby odklonil. Takže ti nepoctiví se mu vyhnou a dopadne to jenom na ty poctivé," řekl s tím, že deset milionů korun pro živnostníka a pro soukromého zemědělce je snadno dosažitelná hodnota majetku, když se spočte kolik má ta farma hektarů a kolik má živého a mrtvého inventáře. "Pak v zásadě i velmi chudý člověk, který má problémy s likviditou, tak i velmi chudý člověk má majetek přes deset milionů korun, tak bude vystavován neskutečné šikaně. My proti tomu protestujeme, my vás prosíme, abyste tento přístup ještě zvážili," uvedl.

Kalousek: To je mimořádně nebezpečné!

Kalousek zároveň do sněmovního mikrofonu zmínil, že chce učinit poznámku i k projevu Miloše Zemana. „Já mu nevyčítám, že má na tento zákon odlišný pohled než já, ale je tady další protiústavnost a tou je retroaktivita. A to je to, proti čemu se ohrazuji,“ řekl Kalousek a zmínil, že také hrubě vyčítá Zemanovi, že se neuctivě vyjádřil na margo soudců. „On řekl, že jsou daleko snáze zkorumpovatelní než berní úředníci. Řekl to prezident republiky jako součást moci výkonné v Poslanecké sněmovně vůči moci zákonodárné a bezprecedentním způsobem tak napadl moc soudní. Ten výrok je nepodložený, ten výrok je neférový a vzhledem k tomu, kdo to řekl, kde to řekl a vůči komu to řekl, také výrok mimořádně nebezpečný v rámci demokratického státu a já proti tomu výroku protestuji, označuji ho za nepravdivý, neférový a nebezpečný,“ zdůraznil k tomu.

Zeman totiž dnes v Poslanecké sněmovně vládní návrh podpořil a požádal poslance, aby ho přijali. Zmínil přitom, že namísto soudu bude o výši udělených pokut rozhodovat finanční úřad, což je ale dle něj dobře už z toho důvodu, že soudy mnohdy rozhodují pomalu a je třeba mít také na paměti zkorumpovanost soudců, k čemuž připomněl kauzy soudce Jaroslava Berky, Berdychova gangu, či insolvenční mafie.

Ke kritice Zemana se přidal po Kalouskovi i poslanec a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „ Já vám neříkám, že co soudce, to anděl, co státní zástupce, to anděl, ale takovýhle systém, který byl přirovnáván k nějaké Itálii, asi ani ne současné, ale k nějaké Itálii řekněme ze sedmdesátých, osmdesátých let, zde prostě neexistuje a prezident republiky by takovouto argumentaci uvádět neměl. Jaké chcete soudy? Chcete soudy, které se budou bát rozhodovat, když se jich nezastane ani prezident republiky?“ otázal se poslanců Blažek.

Na prokazování původu majetku se dohodla vládní koalice při svém vzniku. Stanovená hranice sedm milionů korun pro neevidovaný majetek je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) koaličním kompromisem, když ČSSD navrhovala pět milionů a ministerstvo financí deset milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…