Důležitý den pro poslance: Sněmovna začala jednat o svém rozpuštění

20.08.2013 14:03

Poslanci právě začali rozhodovat o svých osudech. Mají totiž v plánu odhlasovat rozpuštění Poslanecké sněmovny a tím zároveň rozhodnout o předčasných volbách. Návrh prý podpoří poslanci z TOP 09, ČSSD, KSČM a Věcí veřejných, kteří mají dohromady 133 hlasů, což je o 13 víc, než je třeba. Zapotřebí je totiž ústavní většina, tedy 120 hlasů.

Důležitý den pro poslance: Sněmovna začala jednat o svém rozpuštění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování v poslanecké sněmovně

Podle šéfů poslaneckých klubů TOP 09, ČSSD, KSČM a Věcí veřejných mají na hlasování o návrhu dorazit všichni jejich členové. Pokud se tak stane, tak se předčasné volby uskuteční do dvou měsíců poté, co dolní komoru prezident Miloš Zeman rozpustí. Ten již uvedl, že volby vyhlásí na 25. a 26. října.

Jak na začátku schůze vyplynulo, omluvilo se ze schůze 11 poslanců, a to převážně z klubu ODS. Dá se ale očekávat, že proti rozpuštění sněmovny budou především zákonodárci ODS. Ti neuspěli s požadavkem, aby se o rozpuštění sněmovny hlasovalo až na začátku září, kdy bude jistota, že Senát schválil tři klíčové zákony.

„My už nic nového klubu doporučovat nebudeme. Ohledně hlasování výkonná rada sdělila poslancům svůj názor. Řekla jim, že pokud budou odhlasovány zákony, na kterých nám záleží, že by jim doporučila hlasovat pro. Legislativní proces uzavřen není, takže pro poslance je to jednoznačné sdělení. My jsme žádali i o prodloužení těch 14 dnů tak, aby mohly být zákony doprojednány. Takže si myslím, že žádné nové doporučení dávat nebudeme,“ vysvětlila pro Český rozhlas místopředsedkyně strany a šéfka sněmovny Miroslava Němcová.

ČSSD je ale prý v klidu. „My si myslíme, že se Senát sejde poměrně rychle, nevyužije třicetidenní lhůtu, kterou má v Ústavě a zákony projedná během jednoho týdne. Není tedy problém, aby se dnes hlasovalo o rozpuštění sněmovny,“ zmínil místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pak tvrdí téměř totéž. „Jednoznačně tady nejsou žádné racionální argumenty k tomu, aby se hlasování Poslanecké sněmovny posunulo. Sociální demokracie udělá všechno pro to, aby se v úterý rozhodlo o rozpuštění Poslanecké sněmovny a všechny naše hlasy přidáme k tomu, aby sněmovna rozpuštěna byla,“ zdůraznil Sobotka.

„Zhruba před rokem a půl jsme poprvé sdělili, že situace, která v České republice panuje, by si vyžadovala rozpuštění sněmovny a předčasné volby. My jsme trpěliví a věřím tomu, že naše trpělivost při hlasování dozná úspěchu,“ uvedl pak i šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

„Ta jednota klubu je,“ řekl k návrhu předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Prý ale nemůže zaručit, že někdo dnes bude mít momentální zdravotní potíže. „Každý poslanec, který bude přítomný, bude hlasovat pro rozpuštění sněmovny. Zatím žádnou omluvu na ten termín nemám, máme tam pouze jedno lékařské vyšetření, které věřím, že se neprotáhne a pan poslanec stihne hlasování včas,“ zdůraznil pro média Gazdík.

Mají manuál jak vrátit počítač

Jak ale vtipně připomněl Český rozhlas, poslanci prý mají na odchod manuál, který pro ně připravila Kancelář Poslanecké sněmovny. Co v něm je?

„Manuál jim poradí, co všechno musí kam vrátit, do jaké doby, kdy opustit poslanecký byt, kdy propustit asistenty, kdy vrátit jednotlivou techniku, kdy musí vrátit kartičky pro vstup do sněmovny. Poradí také jak postupovat v případě, kdy jim není něco jasné, nebo něco ztratili či zapomněli,“ přiblížil rozhlasu Petr Gazdík.

I s odchodným se ale musí počítat. A to proto, že poslanci přijdou o devět platů. To ale v průměru dělá kolem půl milionu korun na každého, připomněl rozhlas. Sněmovna ale podle jejího kancléře zatím neví, jestli bude na poslanecké odchodné mít.

„Musíme spočítat, kolik peněz ušetříme tím, že poslanci skončí svůj mandát dřív a potom spočítat, kolik budeme potřebovat prostředků na odchodné. Buď nám ty prostředky vystačí, pokud nevystačí, budeme muset jednat s Ministerstvem financí,“ vysvětlil kancléř Petr Kynštetr.

Odchodné zahrnuje jeden měsíční plat, k němuž se musí připočítat násobek mzdy a počet celých ukončených let ve funkci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…