Izrael, Den hněvu muslimů... Výbuch v řadách českých politiků: Zavřít evropské hranice, deportace...

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
13.10.2023 18:52 | Komentář

Bude Evropa reagovat na vlnu podpory palestinským teroristům a na oslavy zabíjení Izraelců? Tyto otázky začínají padat zároveň s tím, do jaké míry přehodnotit evropskou migrační politiku. Jak to vidí čeští politici, na to jsme se zeptali v rámci ankety.

Izrael, Den hněvu muslimů... Výbuch v řadách českých politiků: Zavřít evropské hranice, deportace...
Foto: Sociální síť X
Popisek: Do ulic po světě vyšly desetitisíce muslimů vyjádřit podporu Palestincům.

Po útoku na Stát Izrael se rozproudila debata, zda je namístě revidovat evropskou migrační politiku. Důvodem jsou především demonstrace muslimských migrantů v evropských metropolích, na kterých zaznívalo vyvolávání slávy Hamásu a oslavování zabitých Izraelců. V pátek v rámci Dne hněvu vyšly do ulic po světě desítky tisíc muslimů, aby podpořili Palestince. Ve Francii ale takové veřejné akce byly zakázány.

Nyní se zdá, že demonstrace Palestinců by dokonce mohla být i v České republice a podle ministra vnitra Víta Rakušana ji prý nelze zakázat. 

„Pravděpodobně nebude svolavatelem Hamás, pravděpodobně to bude nějaká organizace, která působí v České republice a jistě doposavad působila legálně, nicméně Policie České republiky samozřejmě jako všechny potenciálně rizikové akce bude sledovat, zda nedochází k výzvám ke genocidě, k výzvám k násilí, k výzvám k podněcování násilí, rasové nenávisti, etnické nenávisti, a pokud ano, tak jako ve všech ostatních případech bude konat podle platného českého práva,“ uvedl Rakušan.

Protest Palestinců podle jeho slov nelze jen tak zakázat: „Máme tady nějaké právo shromažďovací, které ani ministerstvo, ani policie nemohou dopředu nějakým způsobem omezovat, pokud budou splněny zákonné náležitosti,“ doplnil ministr vnitra.

Kromě toho se hojně mluví o tom, zda bychom měli být jako EU více obezřetní v tom, koho na své území pouštíme, když se nyní ukazuje, že sem přicházeli lidé vyzývající ke zničení Izraele.

ParlamentníListy.cz se českých politiků napříč politickým spektrem dotázaly, co podle nich vývoj v Izraeli znamená nebo by měl znamenat pro evropskou imigrační politiku.

Podle místopředsedy Sněmovny a šéfa stínové vlády hnutí ANO Karla Havlíčka je to velké varování. „Věřím, že všichni ‚vítači‘ vystřízlivěli. Doufám, že poslední výzva teroristů z Hamásu k mobilizaci arabského světa v pátek třináctého je dostatečným varováním pro všechny progresivisty, aktivisty a piráty,“ konstatoval Havlíček pro PL.

„Rozhodně to znamená její zpřísnění a poslání domů všech, kteří nedodržují a nevyznávají demokratické hodnoty,“ je přesvědčen europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Šéf SPD Tomio Okamura varuje, že si máme dát pozor na utíkající Palestince. „Izraelci nejsou Ukrajinci, Izrael není rozvojová země, čili Izraelci do České republiky masově prchat nebudou – naopak budou za svou zemi bojovat a také ji budou dále budovat. To je rozdíl mezi Izraelci a Ukrajinci. Nastane ovšem zřejmě úprk části Palestinců, protože Izrael nenechá teroristické činy Hamásu bez odpovědi. Doufejme, že budou prchat do Turecka, případně do Íránu, kde jsou hlavní podporovatelé Hamásu, a nikoli do Evropy, přestože EU dlouhodobě Palestinu financuje obrovskými částkami. A bylo by dobré zjistit, odkud teroristé získali stovky amerických zbraní. Pokud jsou z Ukrajiny, jak už v červnu tvrdil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, pak by západ měl opravdu ukončit nekontrolovanou podporu Ukrajině, která v takovém případě obdrženou pomoc evidentně rozkrádá a přeprodává zločincům,“ sdělil Okamura.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Evropa si natahala na své území muslimské hordy., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebavorák , 14.10.2023 5:44:23
S větou, "To zvládneme", vítali šílení výtači přivandrovalce i přes varování rozumných lidí. Toto je výsledek. A bude hůř.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…