Je to trotl. Má pravdu, Rusko příliš ovlivňuje naši politiku. Ivan Gabal z KDU-ČSL navrhl postup proti ruské ambasádě. My jsme pro něj zkoumali terén

09.02.2015 13:12

ANKETA Silné obavy z obnovení studené války, obvinění z bolševického přístupu, odpor k jednostrannému diktátu ČR, ale také konstatování, že je na čase přestat být "postruským satelitem". Ostré reakce a také osočení z nehorázností vyvolal záměr lidoveckého poslance Ivana Gabala. Ten totiž tvrdí, že se ruská ambasáda vměšuje do české politiky a mělo by dojít ke snížení jejího počtu diplomatů. Poslanec Daniel Korte (TOP 09) už požadoval omezení vydávání víz občanům Ruské federace. O názor požádaly ParlamentníListy.cz poslance a senátory napříč politickým spektrem.

Je to trotl. Má pravdu, Rusko příliš ovlivňuje naši politiku. Ivan Gabal z KDU-ČSL navrhl postup proti ruské ambasádě. My jsme pro něj zkoumali terén
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Anketa

Miloš Zeman řekl, že je ochoten v případě pádu vlády jmenovat vládu Andreje Babiše, ve které by klidně mohly být zastoupeny i ODS a TOP 09. Předčasné volby by nepreferoval. Co vy na to?

hlasovalo: 24884 lidí

Ukažme světu, kde je naše místo. Vysoký počet lidí na ruské ambasádě je podle lidoveckého poslance Ivana Gabala relikt okupační mocnosti a tomu by se měla udělat přítrž. Gabal se totiž zásadně obává jejího velkého vlivu na českou politickou scénu a doporučuje dát zřetelně najevo ukotvenou pozici Česka i snížením počtu ruských diplomatů, přičemž poukazuje na počet 80 diplomatů, zatímco ČR má v Rusku 15: "Činnost ruské ambasády je v rozporu s kvalitou a důvěryhodností vzájemných vztahů. Je zřejmé, že se věnují vměšování do našeho vnitřního politického života daleko víc než kvalifikovanému reportování,“ uvedl Gabal v rozhovoru pro server hlidacipes.org. K cíli se chce poslanec dobrat prostřednictvím znovuvyjednání počtu diplomatů mezi Českem a Ruskem, podrobnější mechanismus ještě nemá promyšlen. (Celý rozhovor najdete ZDE.)

"Při menším počtu diplomatů by byl větší tlak na kvalitnější výběr, odpadli by trafikanti dosazení z politických důvodů, a asi by i o něco ubylo zpravodajců. Kvalitě vztahů by to prospělo,“ říká také Gabal s tím, že naše země stojí před zlomovým rozhodnutím. "Česká republika si nyní v reakci na zpochybňování naší západní orientace z nejvyšších úrovní politiky vyjasňuje znovu svou geopolitickou orientaci,“ uvedl také Gabal, který jako příklad zvláštního vyhodnocování informací uvádí konstatování skutečností prezidentem Milošem Zemanem s odkazem na ministra zahraničí Sergeje Lavrova na summitu NATO ve Walesu.

Gazdík: Je na čase přestat být východní Evropou a postruským satelitem

Návrh poslance Gabala už vyvolal řadu bouřlivých reakcí. ParlamentníListy.cz oslovily osobnosti všech parlamentních stran a nejvíce negativních emocí, alespoň z těch politiků, jejichž odpovědi máme k dispozici (pozn. redakce: plné znění všech reakcí níže), vyvolal záměr v řadách ČSSD, KSČM, hnutí Úsvit a částečně také ANO nebo ODS. Gabal může naopak počítat s bezproblémovou podporou TOP 09 a svých kolegů v KDU-ČSL a opět zřejmě i části poslanců ANO. Že Gabal trefil "do černého“, se domnívá jeho stranický kolega Ondřej Benešík, který zároveň věcně upozornil na to, že vysoká představitelka EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová hovořila také o nutnosti vyvíjet tlak na Moskvu a jednání o počtu diplomatů by podle Benešíka mohlo být námětem k zamyšlení pro ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). "Je podivuhodné, že tady mají totálně největší ambasádu,“ upozorňuje Benešík s tím, že zajímavé informace poskytují také zprávy BIS. Podobně se pozastavuje nad počtem diplomatů také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a jasný názor vzkázal místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (STAN): "Je na čase přestat být východní Evropou a postruským satelitem.“

Foldyna: Pan poslanec mě překvapuje bolševickým přístupem

Pokud za svým záměrem odborník na bezpečnost Ivan Gabal půjde, setká se ale s největší pravděpodobností s velmi silnou oponenturou. Zcela jiné stanovisko totiž zastává například poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), který se bez servítků domnívá, že "pan Gabal nechápe, co je demokracie. Pan poslanec mě překvapuje bolševickým přístupem. Kdo není s námi, je proti nám,“ sdělil Foldyna. Ruský vliv neděsí poslance Antonína Seďu (ČSSD) a podobný názor má i poslanec ANO Martin Komárek, protože se nedomnívá, že by ČR potřebovala stabilizaci politického směru: "Možná si svou geopolitickou či jinou orientaci ujasňuje pan Gabal. Já jsem si jist, že já i česká diplomacie máme jasno.“

Ransdorf: Poslanec Gabal je trotl

Ještě víc dopálily Gabalovy úvahy europoslankyni Kateřinu Konečnou (KSČM). Má totiž strach ze zničení diplomatických vztahů a vyvolání nové studené války. K ní se jednoznačně přidal i europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) konstatováním: "Poslanec Gabal je trotl.“ Kritice podrobil Gabala také šéf Úsvitu Tomio Okamura, který má pifku na Američany: "Víme, že třeba ambasády USA krom jiného podněcují převraty proti demokraticky zvoleným vládám, financují a podporují pučisty, korumpují média, občanská sdružení i jednotlivé aktivisty a politiky ve prospěch svých zájmů. To vše je doložitelné, a to po celé planetě, kdy výsledkem jsou pak Američany nastolené diktatury.“

Korte požadoval omezení vydávání víz občanům Ruské federace

Z názoru předních politiků státu se dá usoudit, že také TOP 09 ve věci vztahů s Ruskem hodlá podnikat vlastní kroky. Údajné lavírování vládnoucí koalice totiž pěkně rozčiluje například poslance Daniela Korteho (TOP 09). Ten už kvůli údajnému proruskému ovlivňování země kontaktoval i ministra Milana Chovance (ČSSD). "Navíc zde podle zpráv tajných služeb rejdí pod pláštíkem turistů, obchodníků či vědců mnoho nelegálních agentů, kteří společně s ostatními 'diplomaty' vedou masivní proruskou propagandu. Proto jsem již dvakrát interpeloval ministra vnitra a požadoval omezení vydávání víz občanům Ruské federace,“ uvedl také Korte, který ale u ministra narazil. Kritický vůči nejvyšším patrům je i poslanec Marek Ženíšek (TOP 09). Zároveň upozornil na plán Chovance posílit českou ambasádu v Rusku. Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová pak zcela bez pochyb konstatuje, že existují snahy dostat ČR do sféry ruského vlivu.

O názory na snížení počtu ruských diplomatů v ČR a stabilitu politické orientace státu požádaly ParlamentníListy.cz osobnosti napříč politickým spektrem. Uvádíme jejich názory v plném znění:

Jaroslav Foldyna (poslanec ČSSD)

Možná by stálo za to prověřit, s jakou zemí má úzké vztahy pan poslanec Gabal. Je to odpověď s nadsázkou, neboť to, co pan Gabal říká, mi připadá jak z padesátých let. Nevím, kam na tyto postoje chodí. Nikoho jsem zpochybňovat naši orientaci neviděl a neslyšel. Pokud pan Gabal nechápe, že partneři mohou mít na jednotlivosti různé názory, tak pan Gabal nechápe, co je demokracie. Pan poslanec mě překvapuje bolševickým přístupem. Kdo není s námi, je proti nám. Je to směšné a k pláči. Princip partnerství je pro pana Gabala něčím, co zřejmě vůbec nepochopil.

Antonín Seďa (poslanec ČSSD)

Jedním ze základních úkolů českých zpravodajských služeb je i kontrarozvědná činnost k rozkrývání aktivit zpravodajských služeb cizí moci. Pokud je tato činnost namířena proti České republice, existují metody, jak tuto činnost ukončit nebo omezit. Nemyslím si, že požadavek na omezení počtu ruských diplomatů by řešil zvýšení bezpečnosti naší země. Je to přeci jen věcí Ruské federace, kolik má v ČR diplomatů. Domnívám se, že tento krok by vyvolal přirozenou reakci ze strany Ruské federace a zhoršil vztahy mezi oběma zeměmi. A to není v zájmu České republiky.

Pavel Holík (poslanec ČSSD)

Vliv Ruska nad rámec standardních intervencí jsem nezaznamenal. Je nicméně zcela pochopitelné, že každý stát, zvláště pak země, které patří na globálním poli mezi silné hráče, mají zájem udržovat pravidelnou komunikaci s českým diplomatickým prostředím. I když stanoviska Ruska mohou v současné době odrážet zjitřenou mezinárodní situaci, nedomnívám se ani v nejmenším, že by docházelo k nějakému nestandardnímu vměšování do našeho politického života. Pozice, které formuluje rezort vedený Lubomírem Zaorálkem, jsou jasně čitelné a posilují zájmy České republiky v zahraničí.  

Myslím si, že snížení počtu ruských diplomatů by české zahraniční politice nikterak neprospělo. Předně si musíme uvědomit, že představuje velký problém vměšovat se do záležitosti, jakou je počet diplomatů cizího státu. Místo takto jednostranných kroků bychom se měli soustředit na efektivní diplomatickou práci, především pak na využívání všech možností pro naplňování zájmů České republiky nejen v Rusku, ale také samozřejmě v dalších zemích. Místo diskuze o počtu ruských diplomatů bychom se měli koncentrovat na vhodnou a citlivou koordinaci společného postupu s Evropskou unií v klíčových otázkách zahraniční politiky.

Česká republika a identita jejích občanů je nedílně spjata s evropským geopolitickým prostorem. Nevím přesně, nač pan poslanec Gabal ve svých výrocích naráží, nicméně Ministerstvo zahraničních věcí jako suverénní orgán naplňuje své kompetence v zájmu České republiky. Musíme si uvědomit, že žijeme v parlamentní demokracii, kde je za formulování postojů odpovědná vláda, Ministerstvo zahraničních věcí a Parlament. Naše pozice je jasná, orientujeme se na posilování vlivu v EU, kde chceme fungovat jako konstruktivní partner, nikoliv jako zlobivé dítě, jak tomu bohužel bylo v minulosti za pravicových vlád.

Ondřej Benešík (poslanec KDU-ČSL)

S panem kolegou Gabalem v podstatě souhlasím, protože i výroční zprávy BIS za rok 2013, a teď se dá předpokládat ještě větší intenzita, konstatují velmi zvýšenou aktivitu "ruských špionů“. Podívejte se na velikosti ambasád. Ruskou ambasádu považuji za relikt z doby, kdy u nás seděl místodržící do roku 1989, americká ambasáda má počet lidí kolem 80, čínská ambasáda 27 a ruská 140 a z toho 80 diplomatů. Je tam evidentní disproporce. My máme v Moskvě 15 diplomatů. Myslím si, že tato situace je vhodná pro jednání. Je podivuhodné, že tady mají totálně největší ambasádu. Vzhledem k tomu, co se vše odehrává, zprávám BIS, myslím si, že indicie jsou poměrně zřetelné. Evidentně dochází k velké činnosti včetně propagandistické z Ruské federace, to snad každý vidí.

Nedokážu si představit, že by v tom ambasáda nehrála roli i vzhledem k počtu diplomatů. Můj názor je takový, že tlak na Kreml, abychom stav srovnali, je naprosto namístě. Je tam totální disproporce, kterou považuji za nevýhodnou pro Českou republiku. K materiálům se na rozdíl od pana Gabala neumím dostat, on má informace podstatně lepší a jeho závěry jsou kvalifikovanější. Uvedu jeden z příkladů, a to vyjádření pana prezidenta na summitu NATO. V podstatě své hodnocení situace na Ukrajině naprosto otevřeně opřel o informace od pana Lavrova. Přitom ty byly úplně jiné než informace od zpravodajských služeb, včetně české. Buď pan prezident nevěří českým zpravodajským službám, což mi přijde velmi podivné, nebo jejich zprávy ignoruje, a to je stejně špatné. Pokud pan prezident říká: "Sergej Lavrov říká, a proto to tak je,“ co si mám o tom myslet?

Tomáš Zdechovský (europoslanec KDU-ČSL)

Kolik má který stát kde diplomatů, je spíše záležitost strategická a bezpečnostní, kterou by měli vyhodnotit na Ministerstvu zahraničních věcí a bezpečnostní složky. Z tohoto pohledu nechci a nebudu komentovat, zda má Rusko hodně diplomatů nebo co tu dělají, neznám přesná čísla. Nejsem ovšem ten, který by byl pro nějaká radikální řešení. Zároveň je potřeba říci, že pan Gabal disponuje jako člen bezpečnostního výboru informacemi, které ostatní nemají.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Ludvík Hovorka (poslanec KDU-ČSL)

Pan poslanec Gabal má určitě dobré informace, ale nechci tento návrh komentovat bez detailní znalosti.

Martin Komárek (poslanec ANO)

Netuším, odkud pan Gabal má informace. Ani osobně ani zprostředkovaně jsem se s něčím podobným nesetkal. Obsazení ambasád může být předmětem jednání na vládní úrovni. Ale jakýkoli jednostranný diktát druhé zemi považuji za zcela nepřípustný. Česká republika je loajálním členem NATO. Současná vláda je orientována proevropštěji než všechny předchozí. Možná si svou geopolitickou či jinou orientaci ujasňuje pan Gabal. Já, a jsem si jist, že i česká diplomacie, máme jasno.

Jiří Zlatuška (poslanec ANO)

Pochybuji o účinnosti takového snížení. Potřebné síly lze snadno doplnit v hradní kanceláři, tajit životopisy a pábit o bezplatné službě. Qislingové jsou větším rizikem než agenti.

Bronislav Schwarz (poslanec ANO)

Toto není přesně můj obor, ale pokud se nad slovy kolegy Gabala zamyslím, tak mu z velké části dávám za pravdu - a proč? Protože jsme koneckonců byli hodně let v područí bývalého SSSR, však ty kontakty nejsou ještě pryč a dlouho nebudou. Hodně lidí z té doby, co byli ve vysokých politických a manažerských funkcích, jsou u nás stále ve funkcích, rozhodují o nás, a proto nynější Rusko toho jen "odborně“ využívá nebo se snaží využít. Tak to vidím já, ale opakuji, nejsem odborník na této linii, ale to, co říkám, to mohu koneckonců doložit: Tak třeba předseda nynější Regionální rady ROP Severozápad, proč by zrovna nebyl zájem ze strany Ruska ho opět vidět a mluvit s ním?

Pavel Telička (europoslanec ANO)

Jsou dvě možnosti. Pan poslanec může mít informace o tom, že někteří členové ambasády vyvíjejí činnost neslučitelnou s jejich statusem a čistě teoreticky by český stát měl přijmout odpovídající kroky. Pokud se jedná o tento případ, nedělá se to ale tak, že do toho vstupují poslanci, na to jsou pravidla. Druhá možnost je, že dospěl k závěru, že ruská ambasáda má příliš mnoho lidí a s tím souvisí i vliv, který uplatňují na české subjekty. Nejsou ovšem dané žádné kvóty a je předmětem komunikace, kolik má kdo mít diplomatů. Pokud dochází k významnému vlivu, není to ale otázka počtu, ale toho, jak se příslušné české subjekty chovají.

Pokud budu mít jasný cíl, mohou mě ovlivňovat desítky nebo stovky lidí a přitom se budu chovat v souladu se svou politikou, strategií a cílem naplňovat. I kdyby situace byla taková, jak říká pan poslanec Gabal, nedocílíme změnu snížením počtu diplomatů. Stát může ovlivňovat situaci i prostřednictvím jiných ruských subjektů. Pravděpodobně chtěl poukázat na nějaký problém. V řadě věcí bych se s ním shodnul, protože ne všechny české subjekty jsou konzistentní a některé možná mohou podléhat nějakým tlakům, ale problém je spíše u nás a neměl by se řešit veřejně.

Karel Schwazenberg (předseda TOP 09, poslanec)

Jsem v Mnichově na bezpečnostní konferenci a tudíž nevím přesně, co pan Gabal řekl. Počet ruských diplomatů u nás je ovšem překvapivý a normálními vztahy nevysvětlitelný.

Daniel Korte (poslanec TOP 09)

Naprosto souhlasím, je zde obrovský nepoměr mezi velikostí ruského diplomatického personálu zde a našeho v Moskvě, který je přežitkem minulosti a naprosto neodpovídá současné geopolitické situaci a potřebám. Navíc zde podle zpráv tajných služeb rejdí pod pláštíkem turistů, obchodníků či vědců mnoho nelegálních agentů, kteří společně s ostatními "diplomaty“ vedou masivní proruskou propagandu. Proto jsem již dvakrát interpeloval ministra vnitra a požadoval omezení vydávání víz občanům Ruské federace a zrušit jim povolení k trvalému pobytu. Ministr Chovanec opakovaně tvrdil, že k tomu není důvod. Podle mne ano: Co všechno se ještě musí stát, co ještě musí putinovské Rusko udělat, aby vláda ČR k tomuto opatření přikročila?!

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Marek Ženíšek (poslanec TOP 09)

V zásadě s Gabalem souhlasím. Na činnost ruských zpravodajců upozorňují každoročně zpravodajské služby. O tom, že se věnují vměšování do našeho vnitřního politického života daleko víc než kvalifikovanému reportování, není pochyb. Se samotným záměrem taktéž souhlasím, přestože to v praxi bude asi znamenat reciprocitu ze strany Ruska – snížení počtu v Moskvě i nám. V koalici by si to měli nejprve ujasnit. Poslanec Gabal chce snížit počet diplomatů v Praze, což nejspíš povede k recipročnímu snížení našich diplomatů v Moskvě, a ministr Mládek chce naopak českou ambasádu v Moskvě posílit, jak se nedávno nechal slyšet.

Helena Langšádlová (místopředsedkyně TOP 09)

Ano, jsme opět na rozcestí a někteří naši politici jako prezident Zeman dělají vše proto, abychom se vrátili do sféru vlivu Ruska. Odhaduje se, že na našem území dlouhodobě působí několik tisíc ruských agentů. Je zřejmé, že ruská propaganda se po obsazení Krymu a poté, co Rusko vyvolalo válku na východě Ukrajiny, výrazně projevuje. Kroky navrhované poslancem Gabalem by byly jasným signálem, že náš návrat do sféry ruského vlivu je pro nás nepřijatelný.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Petr Gazdík (poslanec, místopředseda Poslanecké sněmovny STAN)

Souhlasím s panem poslancem Gabalem. Je na čase přestat být východní Evropou a postruským satelitem.

Vojtěch Filip (předseda KSČM)

Považuji vyjádření kolegy Gabala za nesmyslné. Myslím, že podle vyjádření vlády jsme spíše pod velmi neevropským vlivem USA. Když srovnám vyjádření například politiků SRN, případně severských států nebo nově Řecka, tak je evidentní, že tomu tak není. Ruská federace určitě nevynucuje na ČR nebo na EU něco tak neetického jako je TTIP, či nemrzačí naše vztahy s arabským světem jako tomu činí USA. Počet diplomatů je spíše ekonomickou než politickou záležitostí. Také bych si přál, aby naše velvyslanectví mělo více diplomatů než má dnes, zejména v některých vzdálených regionech Ruské federace, aby se lépe zajišťovaly obchodní vztahy, než je tomu dnes.

Jsem přesvědčen, že ČR se stala po referendu součástí EU. Do NATO jsme vstoupili bez vůle občanů a většina lidí v ČR opravdu nemá logicky zájem vojensky se vměšovat do záležitostí cizích zemí a hájit ekonomické zájmy USA v zahraničí. Když se podíváte, že malá ČR řeší diplomatické problémy mnoha zemí EU i NATO v Sýrii, a přitom prezident Obama klidně vyhlásí, že dál bude finančně a vojensky podporovat radikály, proti legitimnímu prezidentu B. Asadovi, tak si musíte položit otázku, kdo nám toto úsilí zaplatí.

Miloslav Ransdorf (europoslanec KSČM)

Klidně můžete napsat, že pan poslanec Gabal je trotl. Vliv ruské ambasády je zlomkový ve srovnání s vlivem americké ambasády. Jestli něco takového chce iniciovat, bude vypadat jako komik, ale já mu samozřejmě bránit nemohu. Uvědomme si ale, kolik má členů americká ambasáda? Pamatuji si, jak nás otravovali, jak nám vyhrožovali, když se jednalo o loterie. Říkali, že když nevyhovíme jejich přání, tak bude Česká republika předmětem mezinárodních sankcí. To byl jeden ze zářných příkladů toho, jak respektují naše zákony. V pozadí stála americká ambasáda, která na to měla právní firmu. Domnívám se, že pan poslanec Gabal nečte americký tisk, například The New York Times, které jsou pokládány za hlas americké vlády. Zveřejnily to, že by se měla Amerika vrátit k Putinovu plánu z minulého roku, kvůli stabilizaci situace na Ukrajině.

Kateřina Konečná (europoslankyně KSČM)

Pan poslanec Gabal je pro novou studenou válku? Máme horko na Ukrajině, tak si přivoláme ochlazení. Mluvit někomu do toho, jak má obsazený diplomatický sbor na území druhého státu, je něco absolutně nepředstavitelného. V tom případě bychom mohli za pár let, kdy se, doufám, začneme s Ruskem kamarádit a začnou nás náhodou štvát Američané, vypovědět půlku jejich ambasády. Proboha, vždyť i my si určujeme, kolik lidí pracuje v jakých státech pro Českou republiku podle síly, potřeby, ekonomických možností. Nedovedu si představit, že by přijeli z Moskvy a řekli, že snížíme počet našich diplomatů na pět.

Nikdo neprokázal diplomatům žádnou činnost, která by byla proti zákonům naší země. Dokud to neudělá, tato slova považuji za něco nehorázného. Nechápu, jak něco takového může říci politik a poslanec České republiky, když ví, jak fungují zákonitosti mezi státy, úmluvy, které se týkají diplomatů. Otevíráme Pandořinu skříňku vůbec tím, že to vyslovujeme. Doufám, že pan poslanec Gabal zůstane jediný, kterého to mohlo vůbec v Poslanecké sněmovně napadnout. Pro mě je to úplně nepředstavitelné. Tohle kdyby řekl student prvního ročníku mezinárodního práva, tak ho vyhodí od zkoušky, ale od poslance mě to děsí.  

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přemysl Sobotka (místopředseda Senátu, ODS)

Pan Gabal by měl vědět, že diplomatické vztahy jsou dány smluvně. Pokud má důkazy o vměšování, ať jedná s ministrem zahraničí, a pokud by se něco potvrdilo, tak je možné vyhoštění z ČR. Dle mého názoru si nemusíme ujasňovat geopolitické směřování, je jasné – EU a NATO, to snad až na výjimky nikdo nezpochybňuje. Asi se chce pan poslanec zviditelnit.

Jaroslav Kubera (senátor ODS)

To je jednoduché, "montují“ se do aktuální situace v dané zemi všechny ambasády. Akorát to nemusí být tak zřetelné. Za mnou třeba jezdili velvyslanci na téma arabského problému v Teplicích, takže všechny ambasády se tím či oním způsobem angažují. Situace je ale natolik vážná, že nevím, zda zrovna teď je vhodné toto provokovat. Uvedu k tomu opět příklad: Když jsme schválili zákon o tom, že naše banky budou dávat americké straně přehled o účtech, což podle zákona nemohly, ovšem v případě, že tak neučiní, tak si americká strana odečte 30procentní daň z každé platby do Čech, vytočilo mě to k nepříčetnosti. Proč to totiž není reciproční? Když tedy americká banka nesdělí nám, tak si rovněž strhněme třicetiprocentní daň.

Ovšem pan Babiš na to řekl: To je jiná kategorie… Je zajímavé, že daná věc panu poslanci nevadila dřív. Mně osobně by to vadilo obecně, bez toho, jak se nyní situace vyvíjí. Pokud my máme 15 diplomatů v Moskvě, podíval bych se prvně, jak je to v jiných srovnatelných zemích: na Slovensku, v Maďarsku. Pokud je ten počet vysloveně enormně rozdílný, pak bych začal vyjednávat, proč u nás jich je tolik. Ovšem nyní si nemyslím, že by tohle byla nejdůležitější věc na světě k řešení… A ohrožení naší orientace? To si myslím, že ne (i když česká společnost je samozřejmě totálně rozdělená – třetina by chtěla, aby se vrátili Biĺak s Jakešem, druhým je to jedno a třetí skupina chce kapitalisticky žít a socialisticky pracovat...).

Tomio Okamura (předseda hnutí Úsvit)

Ruská ambasáda dělá bezpochyby to, co ambasády každého světa na naší planetě, mimo jiné monitoruje situaci ve vztahu ke své zemi, dělají byznys a snaží se o vytváření pozitivního obrazu své země. A pokud toto dělá i ruská ambasáda, tak jen pitomce by to překvapilo. Z tajných depeší ambasád USA na WikiLeaks, ale i z vyšetřování Kongresu USA samozřejmě víme, že třeba ambasády USA krom jiného podněcují převraty proti demokraticky zvoleným vládám, financují a podporují pučisty, korumpují média, občanská sdružení i jednotlivé aktivisty a politiky ve prospěch svých zájmů. To vše je doložitelné, a to po celé planetě, kdy výsledkem jsou pak Američany nastolené diktatury. Příkladem z minulosti jsou třeba pravicové proamerické diktatury v Latinské Americe. Takže ano, ambasády mohou pracovat různě, ale nevím v posledních letech o jediném protistátním převratu organizovaném s pomocí ruské ambasády, pokud pan Gabal ano, ať nás poučí.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Milan Šarapatka (poslanec hnutí Úsvit)

Jako člověk, který má s diplomacií poměrně dlouhou zkušenost (čtrnáct let jsem působil na postu velvyslance ČR ), jsem si jistý, že ruská ambasáda, stejně tak jako ambasáda americká a ambasády některých dalších zemí, světových nebo alespoň regionálních velmocí, se opravdu, a pochopitelně, snaží naši politiku ovlivňovat. Důležité je, aby to dělaly prostředky, které jsou v diplomatickém prostředí akceptované. A co se týká konkrétně vyjádření pana Gabala, připadá mi jako z jiného světa... Nebo z jiné doby? Tohle jsme přece slýchali nebo četli v Rudém právu před 30 a více lety. Tehdy to ale bylo pro změnu namířené proti těm zlým kapitalistům. Připadá mi to jako nové studenoválečnické štvaní. Osobně jsem tedy opravdu nestudoval, kolik má která ambasáda v Praze personálu, jsem si však jist, že se počty u srovnatelných ambasád příliš neliší. Pan Gabal není ani ministr zahraničí ČR, a dokonce není ani členem zahraničního výboru v Parlamentu. Měl by se proto věnovat spíše své agendě.

Alena Dernerová (senátorka Severočeši.cz) 

Nemohu posoudit, protože neznám žádný konkrétní případ vměšování ruské ambasády do vnitřního politického života naší republiky. Musím ale říci, že vnímám proruskou orientaci jak u předchozího prezidenta Václava Klause, tak u současného prezidenta Miloše Zemana. Nemyslím, že by snížení počtu diplomatů vedlo ke zlepšení česko-ruských vztahů, a navíc nevím, jakou cestou se na tomto snížení domluvit. Myslím, že Česká republika si nemusí svoji geopolitickou orientaci ujasňovat, protože ta je jasně dána proevropským postojem naší vlády i obou komor Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá, Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…