Kalousek se důrazně ohrazuje proti tomu, co o něm řekl pro PL.cz Miloš Zeman. Čtěte

23.08.2013 15:08

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se ohradil vůči slovům prezidenta Miloše Zemana, který ho nepřímo viní z miliardových škod na Ministerstvu obrany. Kalousek také vyloučil možnou koalici s ČSSD.

Kalousek se důrazně ohrazuje proti tomu, co o něm řekl pro PL.cz Miloš Zeman. Čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se ohradil vůči slovům prezidenta Miloše Zemana, který ho nepřímo viní z miliardových škod na Ministerstvu obrany. Kalousek také vyloučil možnou koalici s ČSSD.

V exkluzivním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prezident Miloš Zeman na otázku, zda by v případě vítězství ČSSD jmenoval premiérem předsedu strany Bohuslava Sobotku, odpověděl: „Budu jmenovat toho, koho mi doporučí vedení vítězné strany. A abych to doplnil bonmotem. Pokud náhodou ve volbách vyhraje TOP 09 a vedení této strany mi doporučí Miroslava Kalouska, budu jmenovat Miroslava Kalouska premiérem.“

Koalice ČSSD a TOP 09 je vyloučena

Místopředseda TOP 09 pro Parlamentnílisty.cz zopakoval, že koalice ČSSD a TOP 09 je vyloučena. „Nechápu, proč s tím někdo spekuluje. To za prvé. Za druhé předseda TOP 09 se jmenuje Karel Schwarzenberg,“ dodal Miroslav Kalousek, aby tak vyjádřil, že v případě vítězství TOP 09 je kandidátem na premiéra předseda strany, nikoli její první místopředseda.

Kalousek je velmi flexibilní muž

Na otázku ParlamentníchListů.cz, kde spatřuje nebezpečí koalice TOP 09 a ČSSD, prezident prohlásil, že se strany od sebe liší jednak svým programem, jednak svými zájmy. „Strany se od sebe liší dvěma způsoby. Jednak svým programem, jednak svými zájmy. Pokud jde o program, není pochyb o tom, že programy TOP 09 a ČSSD jsou naprosto neslučitelné. Pokud jde o zájmy některých členů ČSSD a některých členů TOP 09, pak o té neslučitelnosti pochybuji. A důkazem budiž například situace na pražské radnici. Koneckonců byl pan Kalousek svého času ochoten uzavřít koalici se sociální demokracií za tiché podpory komunistů. Pan Kalousek je velmi flexibilní muž,“ tvrdí Zeman.

Místopředseda TOP 09 připomíná opoziční smlouvu

V reakci na tato slova místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek připomněl opoziční smlouvu mezi ČSSD a ODS, díky níž se stal Miloš Zeman premiérem menšinové vlády sociální demokracie. „Já nechci analyzovat projevy pana prezidenta, myslím si, že každý si pamatuje historii opoziční smlouvy, každý si pamatuje výroky, že volební koalice ČSSD a TOP 09 je vyloučena, a vzkazy pana prezidenta do ČSSD, kterou evidentně ovládá a manipuluje s ní, jsou vkazy pana prezidenta do ČSSD a mne pramálo zajímají,“ uzavírá první místopředseda TOP 09 a někdejší ministr financí pro ParlamentníListy.cz neustálé spekulace o budoucí spolupráci pravicové TOP 09 s levicovou sociální demokracií.

Zbrojní zakázky za desítky miliard

Prezident pak připomněl někdejší působení Miroslava Kalouska ve funkci náměstka ministra na Ministerstvu obrany. „Víte, pan Kalousek je ať právem nebo neprávem spojován s četnými zbrojními zakázkami, které Česko stály ne miliardy, ale desítky miliard korun,“ prohlásil v rozhovoru prezident. „Jako konkrétní případ bych uvedl repasy tanků T-72 a neprozrazuji žádné tajemství, protože už to bylo publikováno, že v současné době má česká armáda pětatřicet bojeschopných tanků. Pan Kalousek je spojován také se zakázkou na bitevníky L-159, z nichž šedesát hnije v hangárech, aniž by měly jakékoliv využití a nedají se ani prodat do zahraničí. Takže se osobně domnívám, že pan Kalousek způsobil České republice výrazné národohospodářské škody. Nicméně jen nezávislý soud musí posoudit, zda byly tyto škody způsobeny úmyslně a zda zakládají podstatu trestného činu,“ doplnil Zeman.

Náměstci sklapnou kufry a plní úkoly

Místopředseda TOP 09 jakoukoli odpovědnost za rozhodnování v armádních zakázkách odmítá. „Miloš Zeman nedávno prohlásil v Senátu, že bychom se měli opírat o fakta a ne o pomluvy. Za prvé - fakta jsou v těchhle věcech jasná, za druhé - byly to vládní programy, o kterých se rozhodovalo na nejvyšší politické úrovni, na Bezpečnostní radě státu. Je to víc než sedmnáct let, kdy jsem byl náměstkem na Ministerstvu obrany. Miloš Zeman jako bývalý premiér dobře ví, že náměstci u takových programů pouze sklapnou kufry a plní úkoly. O těchto věcech se rozhoduje vysoko nad nimi,“ uvedl v reakci na výroky prezidenta pro ParlamentníListy.cz Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…