Kalousek vzletně hřímal proti Zemanovi. Pak se ODSka s TOPkou pustily do sebe

20.08.2013 16:47

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska se koaliční poslanci z ODS prodali a tak nezbylo straně TOP 09 nic jiného, nežli podat návrh na rozpuštění sněmovny. „V konečném důsledku nepůjde o nic menšího než o svobodu," řekl pak Kalousek k předčasným volbám za debatním pultíkem dolní komory.

Kalousek vzletně hřímal proti Zemanovi. Pak se ODSka s TOPkou pustily do sebe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dnes je na programu sněmovny hlasování o jejím rozpuštění

Poslanci už přes dvě hodiny debatují o tom, proč je nutné rozpustit Poslaneckou sněmovnu, čímž chtějí zároveň rozhodnout o předčasných volbách. Návrh prý podpoří poslanci z TOP 09, ČSSD, KSČM a Věcí veřejných, kteří mají dohromady 133 hlasů, což je o 13 víc, než je třeba. Zapotřebí je totiž ústavní většina, tedy 120 hlasů.

Při projevech poslanců je ale znát, že vědí, že Česká televize nabízí lidem z debat kolem rozpuštění dolní komory přímý přenos. Zbyněk Stanjura z ODS totiž třeba reagoval na slova exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) velmi emotivně. Kupříkladu zdůraznil, že koalice ani nevyzkoušela hlasy koalice.

"Pouze máme pocit, že není většina, ale aktivně jsme to ani nevyzkoušeli," řekl a atakoval tak na Kalouskova slova o tom, že bylo nutné požádat o rozpuštění sněmovny, neboť dva poslanci z ODS „selhali“.

„My jsme věřili, že v této sněmovně svedeme úspěšný zápas, protože jsme věřili, že všechny poslanecké kluby dodrží své závazky. Nestalo se tak,“ řekl totiž Kalousek předtím. Podle něj dnešní schůze a z ní vyplývající předčasné volby nebudou proto, že by snad prezident Zeman jmenoval Rusnokovu vládu a nebudou ani proto, že se ČSSD rozhodla tuto vládu podpořit, ale proto, že neexistuje politická většina ve sněmovně. "Pokud tomu tak je, pak tím jediným krokem k ukončení politické krize jsou předčasné volby," řekl.

„Já vím, že vy osobně za to nemůžete. Ale když jste ze zavázali a na první dobrou vaši lidé selžou, tak nelze prohlubovat politickou krizi čekáním, kteří další se prodají,“ poznamenal také Kalousek, jenž tím zároveň odpovídal na další faktické poznámky Zbyňka Stanjury.

Podle Kalouska totiž politická většina "stojedničky" ve sněmovně byla a pokud by byla i nadále, tak prý není možné prohrát žádný boj. „Ale tento boj není možné vést za předpokladu, že není zcela identifikovatelný počet hráčů,“ zdůraznil k tomu.

Slovně si také šťouchnul do místopředsedy sněmovny a ČSSD Lubomíra Zaorálka. „Já se shodnu s Lubomírem Zaorálkem v tom, že levice to možná vyhraje. Ale český volič při tom prohlédne nebezpečí, o které v těchto nových volbách půjde,“ zmínil na závěr a dodal: „Nebude se hrát o nic menšího než o svobodu."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…