Kandidujete za ODS do sněmovny? Podepíšete etický kodex

19.08.2013 16:50

Občanská demokratická strana bude chtít, aby všichni její kandidáti pro volby do Poslanecké sněmovny podepsali etický kodex. Chce tím posílit důvěru kandidátů. Podle kodexu například bude muset poslanec složit mandát, pokud bude odsouzen. Novinářům to po jednání výkonné rady řekl úřadující předseda Martin Kuba.

Kandidujete za ODS do sněmovny? Podepíšete etický kodex
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba

Širší vedení ODS také schválilo pravidla pro sestavování kandidátních listin, do podoby kandidátek bude mluvit i grémium strany.

Znění etického kodexu připraví grémium strany. Mezi podmínky kodexu by podle Kuby mělo být to, že poslanci, kteří budou odsouzeni či pravomocně vazebně stíháni, se sami vzdají poslaneckého mandátu. "Budeme chtít, aby všichni kandidáti kodex podepsali," řekl Kuba.

Strana zatím nerozhodla, kdo bude jejím volebním lídrem. Jednat by se o tom mohlo na další výkonné radě. Místopředseda Jiří Pospíšil před začátkem jednání řekl, že by to podle něj měla být šéfka sněmovny Miroslava Němcová. Na jižní Moravě by kandidátku mohl vést exministr školství Petr Fiala.

Na volební kampaň chce ODS podle Kuby dát zhruba 40 až 50 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…