Karle, nezlob se... Mirku, no tak. Kalousek po boku miliardáře Janečka veřejně týral Babiše

23.10.2013 7:48

UVNITŘ FOTOGALERIE Už už to vypadalo, že si přímo před obecenstvem potyká Miroslav Kalousek s bojovníkem proti korupci a podnikatelem Karlem Janečkem. Stalo se tak ale jen na pár sekund. Satisfakcí za to mohl být vtip pronesený místopředsedou TOP 09 na téma hlav státu...

Karle, nezlob se... Mirku, no tak. Kalousek po boku miliardáře Janečka veřejně týral Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Co vy a Okamurovo hnutí?

hlasovalo: 2904 lidí

Poslední z cyklu předvolebních debat, které pořádal matematik a mecenáš Karel Janeček, se uskutečnila v úterý večer ve „Slévárně“ divadla La Fabrika. Hosty byli profesor Masarykovy univerzity v Brně Jiří Zlatuška za politické hnutí ANO a exministr financí Miroslav Kalousek za TOP 09.

A protože od atraktivních hostů se dala očekávat stejně atraktivní diskuse, tématy byly otázky: Lze stát řídit jako firmu? Neznepokojuje Jiřího Zlatušku kritika, která padá v posledních dnech před volbami na hlavu Andreje Babiše? Byl Miroslav Kalousek nejlepším ministrem financí od dob Aloise Rašína? Je nulová daň z příjmu realita, nebo utopie?

Jak se dalo čekat, netrvalo ani několik desítek vteřin a oba muži se důstojně, avšak přece jen, do sebe slovně pustili.

Koalice s Babišem? Výsměch odkazu 17. listopadu, vysmál se Kalousek

Například u toho, když padl dotaz na to, zda by Miroslav Kalousek připustil eventuální koalici s hnutím ANO Andreje Babiše. „Koalice s agentem Stb? Byl by to výsměch celému odkazu 17. listopadu,“ reagoval místopředseda TOP 09. Jiří Zlatuška mu oponoval tím, že evidence Andreje Babiše v seznamech StB je předmětem zpochybňování. „Vede se soudní spor, který to snad uvede na pravou míru. Proto se ohrazuji proti tomu, že spolupracuji s agentem. Takové věty jsou mimo mísu,“ uvedl Zlatuška s tím, že podobnou zkušenost zaznamenal v minulosti i na univerzitě s jedním děkanem a vyplatilo se mu nepodléhat nějakým dojmům, ale vyčkat až na definitivní výsledek. V nadsázce pak ještě dodal, že neplánuje se spojit dokonce ani s UFO – a to i kdyby mělo přistát zítra někde v jeho okolí…

V debatě, která pokračovala dál, pak moderátor večera naznačil, že je zřejmě nutné počítat se stále se rozšiřujícím vlivem KSČM. Také mimo jiné proto, že nebyla za celou dobu od revoluce tato strana nijak diskreditována. Poznamenal pak jen tak letmo: „Na rozdíl od TOP 09..."

„To se tedy musím důrazně ohradit. Mít odvahu činit značně nepopulární kroky je jedna věc, diskreditace druhá. My jsme učinili to první, to ano – to ale rozhodně není nic, co by se dalo nazývat diskreditací. Jestli jsem na něco hrdý, tak je to to, že jsem i díky nepopulárním krokům, které jsme jako strana připravili, ušetřil 270 miliard korun,“ řekl Kalousek. Vrátil se pak na okamžik ještě k tomu, proč by nebyl ochotný uzavřít koalici s politickým hnutím ANO. „Nemůžeme popřít všechny ideje naší strany, to by byla zrada,“ podotkl ještě s tím, že nemá důvod nevěřit v případě Babiše Ústavu paměti národa.

Tím nahrál svému protějšku. „Kdyby byl Ústav paměti národa čistý a neprůstřelný jako Bible svatá, soud by se tím sporem asi vůbec nezabýval, nemyslíte?“ položil otázku Jiří Zlatuška. Poté však již téma údajné spolupráce lídra ANO s StB opustili.

Kdy mají nové strany šanci? I když poprvé a také třeba naposled?

Shodli se pak následně na tom, že stejně jako nyní získává značné body politické hnutí ANO, slavila tyto úspěchy před několika lety také TOP 09. Čím to je?

„My jsme tehdy nalákali část voličů, kteří dávali takzvané protestní hlasy. Vždy jsou lidé, kteří jsou nespokojení a hledají stále něco nového, nové ideály – a taková skupina věčně hledajících bude vždy zřejmě i v budoucnu. My jsme je tenkrát oslovili a někteří s námi zůstali, jiní hledají dál. Každý nový subjekt má poprvé a také naposledy na startu tuto šanci. My jsme ale jako strana říkali rovnou voličům jasně svůj program a orientaci, to hnutí ANO si dává dost pozor, aby svoji politickou orientaci příliš neprozrazovalo. Řekl bych to možná tak, že hnutí ANO je možná taková politická divize Agrofertu,“ rýpl si Miroslav Kalousek a použil opět přirovnání Babiše s italským premiérem Silviem Berlusconim.

Zlatuška připomněl nahé politiky ve vile Berlusconiho

Na to Zlatuška z ANO musel reagovat. „Pamatuji si jisté politiky, kteří byli vyfotografováni nazí v Berlusconiho vile – a s nimi jste měl úzké spojení. Pamatuji si zdvižené prostředníčky i predátorství, které minulá politická reprezentace, mezi kterou jste se řadil i vy, uplatňovala – tak vaše výtky příliš nechápu. Jsme středopravé politické hnutí, to se dá poměrně jasně zjistit. A pokud jste zmínil ten Agrofert – nikdy jsem pro tuto firmu nepracoval. Jen jsem v minulosti přinesl domů z nákupu mléko, které moje manželka identifikovala jako výrobek s původem v této firmě – ale rozhodně jsem to neudělal cíleně, to mi věřte, spíš jsem byl překvapený,“ konstatoval profesor.

Později i vysvětlil, proč nevidí nic špatného na tom, že do politiky vstoupil miliardář Andrej Babiš. „Ano, je to zámožný člověk, který ale byl tak nespokojen s poměry v této zemi, že se rozhodl zafinancovat politický subjekt. A musím říci, že dalo poměrně hodně práce ho přesvědčit, aby se on sám stal následně lídrem hnutí – původně to ani neměl v plánu.“ Během besedy pak vyplynulo, že Andrej Babiš mimo jiné oslovil se žádostí o vstup do jeho politických snah i bojovníka proti korupci Karla Janečka. Ten to ale odmítl s tím, že si potřebuje ke svým aktivitám zachovat nezávislost.

Neusmát se za celý den je zločin, vysvětloval svůj potutelný úsměv Kalousek

Zde je nutno poznamenat, že se nad slovy Jiřího Zlatušky Miroslav Kalousek usmíval. Když byl dotázán moderátorem, co ho k tomu úsměvu na tváři vede, argumentoval desaterem své strany. „Neusmát se za celý den alespoň jednou na někoho je zločin, proto jsem se usmíval,“ vysvětlil exministr financí. A odpověď měl záhy i na to, co může zajistit transparentnost hospodaření politických stran.

„Na to, aby se strany chovaly a hospodařily transparentně, nemusí být zákon, i když ho naše vláda poslancům ke schválení předložila a snad ho přijmou i ti budoucí poslanci, ale stačí, když si otevře ta strana transparentní účet,“ upřesnil Kalousek s tím, že zákon je pouhým minimem morálky. Když si i do něj moderátor rýpl, jak že to má TOP 09 s černými účty, nechápavě kroutil hlavou, že netuší, o jakých účtech je řeč.          

Kalousek: Mluvit o tom, kolik se vybere navíc na daních, se může. Realizovat to ale není možné

Poté, co přišla následně řeč k daňovém systému, pak Kalousek zdůraznil, že boj proti daňovým únikům je zápas, který se nikdy nedá na sto procent vyhrát. „Je ale samozřejmě dobré vést ten tlak dál. Mně osobně se podařilo uzavřít poměrně hodně smluv i s daňovými ráji, takže o jistých úspěších se dá hovořit. Ovšem pokud ANO a váš majitel, pardon, předseda, spletl jsem se, slibuje, že zavede třikrát více kontrol a vybere třikrát více peněz na daních, je to hloupost. Říct, že by vybral o 90 až 100 miliard korun více na daních, se sice může, ale realizovat nedá,“ opět si rýpl Kalousek do Zlatušky a ANO.

Veselo začalo být v momentě, kdy mezi dva muže, ucházející se o přízeň voličů, vstoupil také bojovník proti korupci Karel Janeček a představil svoji vizi daňové zátěže. V ní by chtěl zvýšit daň z majetku, z nemovitostí, z luxusního zboží, z DPH za zbytné položky. Jak zdůraznil, jde o vizi dlouhodobou, takovou, která by byla nutná přijmout nejen u nás, ale i v okolním světě. Považoval by ji ale za sociálně spravedlivější.

V tom mu však oponoval nejdříve Jiří Zlatuška, mimo jiné tím, že už jen klasifikace těch položek, které by do daňové zátěže spadaly, by byla velmi složitá. „Navíc, když se změní majetková a příjmová struktura, může celá ta situace vypadat zcela jinak,“ upozornil například Zlatuška. Zapochyboval pak i nad tím, že by tedy toto řešení bylo sociálně udržitelné.

Karle, nezlob se, ale... Mirku, no tak... Přestřelka dvou mužů, kteří si nezačali tykat

„Ekonomika je věda společenská, nikoli exaktní – promítají se v ní tedy různé zájmy společenských vrstev. Ovšem vize, že by nebyly žádné přímé daně, jak o tom hovoříte, je právně z hlediska legislativy EU možná. Ale já bych to nedoporučoval. Ta rovnováha se totiž hledá velmi těžko,“ řekl dále Kalousek. Jak se debata na toto téma rozhořela více, chtěl pak Karla Janečka oslovit, ale když neuspěl s titulem oslovení „inženýr“ a byl opraven na oslovení „magistr“ – přešel na okamžik do zcela nečekané roviny. „Karle, nezlob se, ale…“ To se Janečkovi příliš nezamlouvalo, i když i on na chvíli vypadl ze scénáře a oslovil Kalouska „Mirku“, ale ihned poté tón diskuze dál pokračoval opět již v rovině společenské – s vykáním.

Nemáme nejvíc zdaněného buřta, ale práci, upozornil exministr financí

To už Miroslav Kalousek přešel k tomu, co by rád ještě v budoucnu udělal. „Rád bych snížil vedlejší náklady práce. Protože u nás nemáme nejvíc zdaněného buřta, ale opravdu právě tu práci. A i když nezbyde na všechno, jde třeba správně vyvažovat priority,“ přiznal.

V průběhu večera padla řeč i na to, jestli si je místopředseda TOP 09 vědomý toho, že jeho tvář je nejčastější tváří plakátů a billboardů zemanovců.

To je od zemanovců moc hezké, že mě dávají na své plakáty, pochvaloval si Kalousek

„Ano, všiml jsem si toho a musím říct, že je to od Strany práv občanů hezké. Když jsem tady mluvil o transparentním účetnictví strany, budeme muset tyhle jejich aktivity na moji propagaci zahrnout do peněžitých darů,“ reagoval s nadsázkou sobě vlastní Kalousek.

Když v druhé části diskusního večera přišla řada na dotazy, létalo jich vzduchem hned několik – jak na Jiřího Zlatušku, tak i na Miroslava Kalouska. Týkaly se názoru na přímou volbu prezidenta, na případné další změny Ústavy ČR, ale třeba i na to, jaký názor mají oba muži na vztyčený prostředníček umělce Davida Černého.

Král je z boží milosti, prezident z božího dopuštění, vtipkoval místopředseda TOP 09

„Nejde o to, kdo na tom Hradu momentálně sedí, ale co ten Hrad symbolizuje,“ odpověděl exministr financí. S Jiřím Zlatuškou se shodli na tom, že do toho, jakým způsobem se umělci mají prezentovat, ale zasahovat nechtějí. Na závěr, při jedné z odpovědí na názor na přímou volbu prezidenta, pak Kalousek obecenstvu řekl ještě vtip. „Víte, jaký je rozdíl mezi králem a prezidentem? Král je z boží milosti, prezident z božího dopuštění.“ 

reklama

autor: Alena Hechtová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…