Kde jste, člověče! Nečas zmizel ze sněmovny při interpelacích a schytal to

06.12.2012 15:47

V dolní parlamentní komoře se ve čtvrtek odpoledne měly konat ústní interpelace na premiéra. Jenže předseda vlády se na ně nedostavil. Sice se omluvil, to ale rozhodilo šéfku poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřinu Klasnovou. Komunistka Konečná pak byla nesmlouvavá - hrozila Nečasovi paragrafem, aby napříště na interpelace přijít musel.

Kde jste, člověče! Nečas zmizel ze sněmovny při interpelacích a schytal to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtvrteční sněmovna byla ve znamení interpelací. Účast byla jak na zápasu okresního přeboru.

Ústní interpelace na premiéra se ve sněmovně nemohly konat. Petr Nečas se totiž omluvil, což negativně překvapilo jak šéfku klubu VV Kateřinu Klasnovou, tak třeba i socialistu Josefa Smýkala.

„Pan premiér tu dopoledne byl, měl tedy říci, že naopak již nebude odpoledne,“ zahřímal Smýkal do sněmovního mikrofonu s tím, že je hanba, když předseda vlády opakovaně na interpelacích chybí.

 

Úřad vlády ve čtvrtek odpoledne prostřednictvím svého mluvčího Michala Schustera uvedl již známé důvody premiérovy nepřítomnosti: „Pan premiér se řádně omluvil z důvodu jiných pracovních povinností," informoval ParlamentníListy.cz. Konkrétnější už ale nebyl.

Podle dostupných informací, které tiskový odbor médiím dodal v předstihu, stojí ve čtvrtečním programu premiéra schůzka se zástupci Asociace penzijních fondů v 16:30 v Kramářově vile.

 

Kateřina Klasnová se chtěla tázat Petra Nečase na omezení zdravotní péče. „Já se omlouvám, ale táži se, zda je pan premiér omluven na celé interpelace,“ tázala se ironicky napřed Klasnová předsedajícího schůze Jiřího Olivy (TOP 09). Ten jí na dotaz přikývl.

 

„Tak to je velmi nemilé. Pan premiér by si ale měl na interpelace najít čas,“ kárala pak předsedu vlády véčkařka. Později si na její notu „zazpíval" i poslanec Vít Bárta (VV).

Konečná opět vytáhla paragraf

Přísně se pak k absentujícímu Nečasovi vyjádřila komunistka Kateřina Konečná. Ta se již dopoledne durdila kvůli tomu, že ve sněmovně naopak chyběl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

 

„I s písemnými odpověďmi si dáváte načas. Na jeden z mých dotazů máte odvětit zítra, to asi ale nesplníte,“ plísnila pak Nečase Konečná. Nečas podle ní nebyl ve sněmovně na interpelacích ani před měsícem 8. listopadu, a tehdy Konečná poprvé hrozila, že bude muset sněmovna podle paragrafu 55 jednacího řádu sněmovny vyzvat Nečase, aby se do sněmovny dostavil.

 

„Vykoledoval jste si v rámci včerejšího Mikuláše použití tohoto paragrafu, tedy že člen vlády je povinen se dostavit na schůzi sněmovny, a to v době mezi 14:00 a 16:00 hodinou. Je to pohrdání občany této země, tedy nejen pohrdání touto sněmovnou. Budeme proto muset vaši účast zde od vás chtít usnesením,“ dodala s tím, že usnesení chce navrhnout ve sněmovně v úterý.

 

Ke kritice chybějícího Nečase se pak přidali i Jíří Paroubek (NS – LEV 21), či socialista Břetislav Petr. Další „oranžový" poslanec Miroslav Váňa se pak hřímajícím se hlasem Nečase tázal: „Kde jste, člověče?" Paroubek se naopak pozastavil nad tím, že interpelace nepřenáší Česká televize. Podle něj by i občané měli vidět, co se ve sněmovně děje.

 

Někteří poslanci pak své dotazy na předsedu vlády odvolali. Další pak dostanou alespoň písemné odpovědi od premiéra. Mají se týkat například redukce sítě nemocnic, budoucnosti projektu sKaret nebo přesunu peněz na sport v rámci rozpočtu Ministerstva školství v příštím roce.

Klaus si jako předseda sněmovny vládu hlídal

Ve čtvrtek dopoledne premiér ve sněmovně na písemných interpelacích sice byl, ale naopak zde bylo málo poslanců. Sněmovna tak nebyla usnášeníschopná, neboť v sále v tu chvíli nebyl dostatečný počet poslanců ani do stanoveného kvóra 67 zákonodárců.

 

„Je ostuda, když nejsou na interpelacích členové vlády a ani premiér. Když jsem ale já pobýval v českém parlamentu, tak si vzpomínám, že jsme tam přijali usnesení, že musí být na interpelacích přítomen alespoň místopředseda vlády, což se pak dodržovalo. Jinak se to jednání také přerušilo, čímž se dosáhlo toho, že na interpelace pak zástupci vlády chodívali,“ prozradil v této souvislosti před měsícem ParlamentnímListům.cz europoslanec za KSČM Jaromír Kohlíček. Ten byl poslancem českého parlamentu v letech 1998 až 2004.

 

Podle něj usnesení o přítomnosti alespoň místopředsedy vlády na interpelacích bylo také zčásti dílem nynějšího prezidenta Václava Klause, jenž byl v letech 1998 až 2002 předsedou Poslanecké sněmovny. „On si to Klaus hlídal,“ dodal Kohlíček.

„Je to o tom, jak donutit kohokoliv, aby plnil své povinnosti,“ pokračoval pro ParlamentníListy.cz předseda komunistického poslaneckého klubu. Je to podle něj zásadní otázka, protože současná vláda si prý neuvědomuje, že její postavení je odvozeno od sněmovny, a ne naopak. „A chodit do sněmovny a být tady, zejména při těch interpelacích, je jednou ze základních povinností členů vlády,“ konstatoval komunista. Podle něj to svědčí o tom, jak hluboká je bída vládnutí a jak hluboké je vládní pohrdání opozicí.

Potřeba je trest za absenci

Problém je podle něho také to, že žádný postih pro takovéto jednání neexistuje. „Doufám, že dostatečnou sankcí pak bude ocenění ve volbách, kterého se vládní koalici dostane od občanů. Je to absolutní, ale absolutní mocenská arogance, je to naprosté pohrdání opozicí, ale především občany,“ řekl pro ParlamentníListy.cz po čtvrtečním jednání sněmovny sociálně demokratický poslanec Miroslav Váňa.

Kdyby to byl podle Váni mimořádný jev, jednou, dvakrát nebo dokonce třikrát, plénum i občané by to prý jistě pochopili. „Pro pana premiéra už je tento přístup typický a pro něj charakteristický," rozčiluje se poslanec. Bohužel to prý ale zároveň vypovídá o celém způsobu, jak vláda přistupuje ke své pracovní agendě, tedy k vládnutí. „Prostě je to totální pohrdání občany této země,“ dodává Miroslav Váňa.

Na dotaz o možných sankcích vůči takovému přístupu Miroslav Váňa upozornil, že komunistická poslankyně je připravena navrhnout řešit tuto situaci usnesením sněmovny. „Tady končí nejen sranda, ale překračuje to veškeré ústavní meze. Jestliže premiér systematicky a programově začne ignorovat ústní interpelace a dělá si ze sněmovny dobrý den, musí přijít nějaké legislativní opatření,“ souhlasí poslanec s komunistkou Konečnou.

Také komunistickou poslankyni Martu Semelovou chování premiéra a ministrů jeho vlády rozčílilo. „Měli by si uvědomit, že zejména při interpelacích přednášejí poslanci stížnosti občanů a věci, které bezprostředně občany pálí,“ říká nazlobeně.

„Chování premiéra prostě považuji za nehorázné, když se nedostaví na jednání parlamentu právě na interpelace,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Semelová. „Věřím, že na takový postoj, plný opovržení vůči lidem, občané ve volbách také nezapomenou,“ dodává rozhořčeně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová, Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…