Kuba ve středních Čechách pohořel. Kandidátku ODS povede zřejmě Bendl

02.09.2013 16:15

Úřadující šéf ODS Martin Kuba kandidátku středočeských občanských demokratů do předčasných voleb nepovede, protože nemá podporu krajských oblastí. O post jedničky na kandidátní listině se bude ucházet krajský šéf občanských demokratů Petr Bendl.

Kuba ve středních Čechách pohořel. Kandidátku ODS povede zřejmě Bendl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba

Nominaci z regionů získal také Jan Skopeček, který je předsedou ODS na Berounsku a pracoval mimo jiné jako ekonomický poradce bývalého prezidenta Václava Klause. Některé oblasti teprve budou o nominacích rozhodovat, zjistila dnes ČTK mezi zástupci většiny oblastních organizací středočeské ODS.

Ještě není definitivně jasno

O podobě kandidátky ODS budou delegáti rozhodovat v úterý na regionálním sněmu v Nymburku, pak ještě musí být schválena grémiem strany. Středočeský kraj patří mezi bašty ODS, protože tam většinou mívá společně s Prahou nejúspěšnější volební výsledky.

Podle Bendla se ve středních Čechách ještě neuskutečnily všechny oblastní sněmy, a tak nechtěl spekulovat, jakou podporu mezi spolustraníky má. "Chtěl bych kandidovat, ale jak to dopadne, se uvidí," uvedl Bendl. O nominacích pro předčasné volby budou teprve jednat například občanští demokraté na Rakovnicku, Kolínsku, Berounsku nebo Praze-východ.

Ekonoma Skopečka zatím nominovali na pozici lídra na Kutnohorsku nebo Praze-západ. "Já budu usilovat o to, abych nějakým způsobem do bojů o Poslaneckou sněmovnu zasáhl. Mojí osobní podporu na lídra bude mít Petr Bendl," řekl dnes ČTK Skopeček.

Kuba se má soustředit na řízení ODS

Podporu Bendlovi zřejmě na regionálním sněmu vyjádří také organizace ODS z Kladenska nebo Mladoboleslavska. Volnou ruku budou mít delegáti regionálního sněmu z Benešovska, kde o konkrétní nominaci nerozhodli. "Dostali volný mandát k tomu rozhodnutí, kdo bude lídrem," uvedl dnes jejich předseda Karel Šebek.

Předsedové nebo místopředsedové oblastních sdružení se shodli na tom, že by měl být lídrem kandidátky člen strany pocházející z kraje a nikoliv úřadující šéf ODS z jižních Čech. "Byl to většinový názor řady oblastí," uvedl Skopeček. "To není nic proti panu Kubovi ani nikomu jinému. Je to princip, který lidé považují za důležitý," uvedl šéf kolínské oblasti Milan Cabrnoch. "Jeho úkolem je teď řídit ODS, protože to dělá velmi dobře," reagoval šéf občanských demokratů z Mladoboleslavska Raduan Nwelati.

Středočeské volby ovlivní hlasy ze zahraničí

Podle místopředsedy kutnohorské ODS Tomáše Havlíčka by výjimkou mohla být například Miroslava Němcová, pokud se stane celorepublikovým lídrem a bude chtít ve Středočeském kraji kandidovat. "To by pro nás byla čest," prohlásil Havlíček. Jako celorepublikového lídra Němcovou podporuje také organizace na Praze-západ.

O svých kandidátkách rozhodují i ostatní strany. Například TOP 09 chce vyslat do voleb ve středních Čechách svého místopředsedu Miroslava Kalouska, za hnutí ANO by mohl kandidovat majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš. KSČM do sněmovních voleb povede předseda středočeských komunistů Stanislav Grospič. ČSSD do voleb z prvního místa vyšle Jana Hamáčka.

Mezi kandidáty ve Středočeském kraji si letos poprvé budou vybírat Češi, kteří budou v předčasných volbách hlasovat v cizině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…