Laciní chytrolíni Dienstbier a Stropnický škodí zemi. Tak to schytali kvůli „Hitlerovi osvoboditeli“ a útoku na Rusko

06.03.2014 4:38

ANKETA Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD a ministr obrany Martin Stropnický z ANO uvedli, že by rusko-české konsorcium mělo být vyřazeno z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín kvůli tomu, jak se Rusko chová na Krymu a kvůli tomu, že Rusko prý představuje bezpečnostní riziko. Mnoho politiků, včetně koaličních, s nimi nesouhlasí a ostře je zkritizovali.

Laciní chytrolíni Dienstbier a Stropnický škodí zemi. Tak to schytali kvůli „Hitlerovi osvoboditeli“ a útoku na Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

„Já za sebe si nedovedu představit, že by se Rusové nadále účastnili tendru na dostavbu Temelína...Země, která používá vojenskou agresi v zahraniční politice, je bezpečnostním rizikem i pro Českou republiku,“ uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier.

Ministr obrany Martin Stropnický si dovede „dost těžko představit“, že by ruské firmy v této situaci další bloky Temelína stavěly.

ZDE ParlamentníListy.cz komplexně a vyváženě informují o situaci na Ukrajině

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si myslí o prohlášení Dienstbiera a Stropnického a zda s nimi souhlasí. Politici často upozorňují, že kvůli politickým otázkám nelze firmy z tendru vyloučit a Česká republika by tak porušila i pravidla EU. Padlo i upozornění, že Dienstbier je občanem USA a je tak ve střetu zájmů, neboť v tendru je i americko-japonská firma Westinghouse, za níž lobboval americký prezident Barack Obama či ministryně zahraničí USA Hilary Clintonová. Dienstbier sklidil ostrou kritiku i ve své vlastní straně.

Anketa

Podporujete zákaz prodeje alkoholu ve sněmovně?

96%
4%
hlasovalo: 5150 lidí

Pánové ministři by se měli seznámit s podmínkami výběrového řízení

„Z tendru je za to vyloučit nelze, na výsledek tendru to může mít ale pochopitelně významný vliv,“ reagoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Pánové ministři by se měli seznámit s podmínkami výběrového řízení, které neumožní politické ovlivňování soutěže,“ reagoval předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD.

„V první řadě, ať páni ministři sdělí, kdo zaplatí ztrátovou dostavbu Temelína – zaplatí to spotřebitelé v ceně energie? Pak se bavme o dodavateli. A pokud dodavatele vláda politicky lustruje, pak bychom museli zrušit obchod se všemi nedemokratickými zeměmi,“ říká předseda Úsvitu Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Anketa

Schvalujete ruskou okupaci Krymu?

81%
16%
hlasovalo: 31817 lidí

Ukrajinští demokraté fandící Hitlerovi

„Pánové Dienstbier a Stropnický se zřejmě rozhodli škodit naší republice. Ruské federaci by takové rozhodnutí v žádném případě uškodit nemohlo. To oba nevidí, co na Ukrajině rozpoutali fašistické bojůvky? Neviděli fotografie hajlujícího nového, dosazeného premiéra, fotky Hitlera na tamní radnici s nápisem Hitler osvoboditel. Ať si prohlédnou záznamy, jak tyto bojůvky gaunerů napadaly policisty. Uvidí, že policisté žádné násilí nevyvolávali. Měli by si uvědomit, že se Americe daří destabilizovat Evropu, protože se jí to náramně hodí. Očividně se oba ministři snaží otevřít dveře k této zakázce Američanům a nevadí jim, jaké masakry lidí Američané rozpoutali v Iráku, Libyi, Egyptě, Sýrii a jinde. Proč se stejně nepostavili proti nim?“ zlobí se senátor Jaroslav Doubrava.

„Stropnický a Dienstbier jsou takoví pravdoláskařští chytrolíni. Jsme zvědav, jak to posoudí Evropský soudní dvůr, když ČEZ dodatečně zařadí anexi Krymu mezi výběrová kritéria dostavby Jaderné elektrárny Temelín,“ uvedl senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Vyjadřují se ministři – herec a právník, kteří nemají hospodářství ve své kompetenci, asi z důvodu laciného populismu. Je to postup, který poškozuje Českou republiku a naše firmy, neboť Temelín jsme si postavili většinou sami. Má snad ukrajinská krize poškodit především poškodit české zájmy kvůli popularitě některých politiků?“ zlobí se senátor ČSSD Jiří Bis.

Hrozivé pro občany je, že sami vládní představitelé nabádají k porušování zákona

„Ministr Dienstbier a ministr Stropnický jsou zjevně přesvědčeni, že se ze svých funkcí stali zadavateli obří zakázky na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Jinak si nedovedu vysvětlit jejich výroky ohledně vyloučení ruské firmy z výběrového řízení. Vzhledem k předešlému vyloučení francouzské Arevy by se tak vlastně ani výběrové řízení konat nemuselo, protože ministři už zřejmě mají svého vítěze. Přesto bych oba pány rád upozornil, že jejich politické funkce tuto roli nezahrnují, a že je nezbytně nutné dodržovat v České republice zákon o veřejných zakázkách, na základě kterého bude svobodná a transparentní soutěž firem, kdy na konci musí vyhrát ten, kdo pro Českou republiku přijde s nejlepšími technologickými a finančními podmínkami...Oba pánové vždy velmi hlasitě prohlašovali, jak nebudou podporovat tunelování a předem připravená výběrová řízení. Dnešní jejich prohlášení svědčí však o pravém opaku. Hrozivé pro naše občany je, že sami vládní představitelé nabádají k porušování zákona platného v České republice,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa nesouhlasí s tím, aby se míchala politika s ekonomikou: „Směšování politiky s ekonomikou jsme si užili dost a dost před a po sametové revoluci. A protože nechci opakovat stejné chyby, nemohu s pány ministry souhlasit. Naopak souhlasím s panem premiérem, že je potřeba postupovat koordinovaně s našimi partnery z EU a v souladu s národními zájmy.“

„Názory pánů Dienstbiera, Zaorálka i Stropnického považuji za zbytečně hysterické. Myslel jsem si, že vláda bude v případě dostavby Temelína hledat takové řešení, které bude ekonomicky pro ČR nejvýhodnější. A hle, ono to musí být řešení ideologické. Není to dobrá zpráva, neboť se tak snadno může stát, že členové současné české vlády budou podobně přistupovat i k rozvíjení obchodních a podnikatelských aktivit českých firem v Rusku a opačně. Za to naši vládu v EU a v USA pochválí – a svými firmami uvolněný prostor hbitě obsadí,“ varuje europoslanec ODS Ivo Strejček.

Poškodili finanční zájmy občanů našeho státu

„Pointou výběrového řízení na dostavbu Temelína je snížení ceny této dostavby. Výběrové řízení je pracnou, složitou a nákladnou záležitosti a tito politici ho svými výroky doslova maří. Ve chvíli, kdy máme už jenom dva uchazeče – Američany a rusko-české konsorcium – tyto výroky poslouží pouze tomu, že se Američané ´přestanou snažit´ a nenabídnou nám lepší podmínky. A i kdyby byla nakonec ruská nabídka lepší a my ji nakonec odmítli kvůli bezpečnostnímu riziku, stále platí, že dnes je pro český stát velice výhodné udržet mezi oběma subjekty vysokou míru konkurence. Proto mi tyto výroky pana Dienstbiera a pana Stropnického přijdou zcela scestné. Možná to mysleli dobře, možná se pouze snažili zviditelnit, určitě jimi ale poškodili finanční zájmy občanů našeho státu. Jestliže není bezpečnostním problémem to, že Ruská federace zajišťuje logistiku vojsk NATO v Afghánistánu, pak bych šetřil podobnými výkřiky do médii,“ řekl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

„Názor, že bychom kvůli dění na Ukrajině měli vyřadit Rusy ze soutěže o dostavbu Temelína je ukázkovým příkladem tak kritizovaného vstupování politiky do otevřeného tendru. S děním na Krymu ostře nesouhlasím, ale stejně tak nesouhlasím se změnou pravidel vyhlášené soutěže za pochodu. To bychom se vystavili arbitrážím, soudům, to vše s velmi nejistým výsledkem. Pokud dojde Bezpečnostní rada státu, že pokud by měli Temelín rozšiřovat Rusové, ohrozilo by to bezpečnost státu, ať ČEZ tendr zruší a vyhlásí nový s jinak definovanými podmínkami. Pak se ale ptám, jestli zůstaneme důvěryhodným partnerem komukoliv. Ministři Stropnický i Dienstbier by měli zvážit své emoce,“ řekl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Nevím, zda si ti dva pánové uvědomují, co dělají. Jedna věc je politováníhodná situace na Ukrajině. Ale teď ohrožovat obchodní důvěryhodnost země je krajně riskantní. Oba by měli počkat na postup EU a USA. Jinak nás mohou dostat do pozice oslů s velkými ekonomickými ztrátami. Co mají oba dělat? Rozšířit zdravotnickou pomoc Ukrajině. Pokud přijde EU a USA s obchodním embargem, potom je na místě vyřadit Rusko z tendru. Celkově tohle je důsledkem toho, když si dobrý herec usmyslí, že bude dobrým politikem,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Americký občan Dienstbier je ve střetu zájmů

„S trochou nadsázky bych vyzval Jiřího Dienstbiera jako amerického občana, který tak může být ve střetu zájmů, aby situaci nekomentoval a neovlivňoval výběrové řízení. Po vyřazení francouzského dodavatele z tendru by po vyřazení ruského zájemce zůstal jen jediný účastník, a to dodavatel z USA. To by samozřejmě mohlo za určité situace vést k tomu, že pro české daňové poplatníky nebude k dispozici nejlevnější řešení. Naopak oceňuji v této věci vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky. Je jasné a objektivní,“ řekl poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

„Oba páni ministři by si měli nejdříve důkladně prostudovat obchodní právo EU, kterou tak spolu s celou vládou obdivují, a pak plácat ne veřejnosti nesmysly a úmyslně poškozovat ekonomické zájmy České republiky a našich občanů. Jen se tím potvrzuje jejich nekompetentnost vykonávat funkce ministrů. Ostatně o obou se nelichotivě vyjádřil i Miloš Zeman a já jeho názory plně sdílím,“ řekl senátor Vladimír Dryml.

„Nemyslím si, že je to reálné hodnocení situace. Nesouhlasím s nimi,“ vyjádřil se poslanec ODS Adolf Beznoska.

„Nehodlám podobné pseudosilácké výkřiky komentovat. Nemám to ani v popisu práce. Mým úkolem je trojkoalici věrně sloužit a loajálně zvedat ruku dle potřeby či pokynů. Nechť si oba junáky srovná pan premiér sám. Čímž se za toto pojmenování omlouvám skautíkům. Možná by pomohlo jednoho z ministrů vyslat v čele našich houfců do pole, druhého pak za velkou louži do místa narození. Jeden klad u něj tak najdeme – je očividně věrný,“ míní poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Zrovna tak mohou navrhovat, abychom Rusku vyhlásili válku...

„Myslím, že politika by se neměla směšovat s korektními obchodními vztahy,“ reagoval poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Myslím si, že ani ministr obrany, ani šéf vládní legislativy nemají žádný puvoir se k této záležitosti vyjadřovat. ČEZ, který má dostavbu Temelína realizovat, není stání ale soukromá firma s účastí státu, a proto o firmě realizující dostavbu musí dle platných regulí rozhodnout tendr. Bezpečnost může být samozřejmě jedním z jeho kritérií. Domnívám se také, že taková neuvážená vyjádření mohou poškodit naše komerční vztahy s Ruskou federací,“ upozorňuje poslanec a expert Úsvitu na zahraniční vztahy Milan Šarapatka.

„Beru to jako jejich politický názor, ne postoj exekutivy. Pokud nebudou ekonomické sankce vůči Rusku, což mám v ČR za velmi sporné, tak je to irelevantní postoj a výběrové řízení na Temelín nebude – nemůže být – politicky omezované,“ říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Osobně to považuji za ideologickou proklamaci, která se neopírá o reálnou situaci ve světě a v ekonomice. Zrovna tak mohou navrhovat, abychom Rusku vyhlásili válku. To by ministru obrany možná příslušelo víc. Zmíněný návrh je samozřejmě nesmysl. Nevím, co má společného situace na Ukrajině s Temelínem. Důležité je, aby tendr na dostavbu Temelína byl maximálně průhledný nezpochybnitelný. Výběr firmy nemůže podléhat politickým tlakům, i když mohou být od našich spojenců z USA. Tendr musí probíhat korektně a transparentně. Ať je vybrána nejvýhodnější a nejbezpečnější nabídka. Nelze však tleskat tomu, aby byl předem někdo vyloučen,“ řekl redakci poslanec ČSSD Richard Dolejš.

Populistické plácnutí do vody

„Jejich sdělení je populistické plácnutí do vody. Také nechci, aby se u nás soudruh Putin rozpínal a nedej Bože dostavěl Temelín, ale pánové asi nevědí, že zákon o veřejných zakázkách neumožňuje žádné kritérium sympatie-antipatie k zemi, která nabídku podává, tedy k Rusku. Obávám se, že těchto jejich ´diskvalifikačních a diskriminačních´ slov někdo časem zneužije a odneseme to jako Česká republika nějakou sankcí, nebo časovým prodlením v případě námitek a přezkumu,“ míní poslankyně ODS Jana Černochová.

„Takovéto otevřené stanovisko mě od vrcholových politiků překvapilo. Není to státnické, ale propagandistické gesto. Poškozujeme zájmy republiky a stvrzuje zájmy obou,“ domnívá se poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„A co Američani a bombardování bývalé Jugoslávie v devadesátých letech?“ reagoval poslanec ČSSD Jaroslav Krákora.

„Vyjádření našich ministrů je opravdu neuvěřitelné a možná se nebojím užít výrazu hloupé. Na přízemní antiruské nálady jsem si zvykl od představitelů vlád minulých, ale od současné vlády bych čekal konstruktivnější přístup. Kolem krize na Ukrajině je více nezodpovězených otázek než odpovědí a jakákoli unáhlená vyjádření mohou nadělat mnohem více škod než užitku. To není o obhajobě Ruska, ale spíše o zvolení správného přístupu a hledání objektivní pravdy. Nerad vidím, že Česká republika opět plní funkci jako ve filmu Myš, která řvala,“ řekl poslanec Úsvitu Petr Adam.

„Budu stručný. Toto není názor, který by byl v souladu s názorem mým,“ uvedl poslanec ČSSD Václav Klučka.

Temelín je lépe nedostavět

„Ano, souhlasím s oběma ministry. Potom, co se odehrává na Krymu, považuji dostavbu Temelína ruskou firmou za bezpečnostní riziko,“ sdělila místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Podle europoslance ODS Hynka Fajmona dostavovat další bloky elektrárny v Temelíně je nyní díky nesmyslné energetické politice EU nemožné. „Takže otázka, kdo to má stavět, je zcela předčasná. Ať to nestaví nikdo, protože jinak to bude jen další černá díra na peníze českých spotřebitelů,“ vysvětlil Fajmon.

Poslankyně ČSSD Dana Váhalová říká, že i když nesouhlasí s vojenským angažmá Ruska na Ukrajině, nebylo by moudré rušit obchodní vztahy s Ruskem: „Je vypsán tendr, který má určit technická, právní a ekonomická kritéria, a ta musí být splněna. Tento tendr je především záležitostí společnosti ČEZ.“

„Pokud by ruská invaze do Ukrajiny v rozporu s mezinárodním právem pokračovala, tak by bylo vyřazení ruského dodavatele jediným možným krokem spolu s dalšími rozsáhlými obranými a bezpečnostními opatřeními. Naštěstí to vypadá, že nás takový černý scénář nečeká,“ myslí si poslanec ANO Matěj Fichtner.

Individuální unáhlené závěry nejsou na místě

Podle europoslance ČSSD Libora Roučka je nyní nejdůležitější zklidnit situaci, snížit napětí, začít řešit Krym i spory mezi Ukrajinou mírovými diplomatickými prostředky. „Rozhodnutí o dostavbě Temelína nepadne v příštích týdnech ani měsících. Není tedy prozíravé vylučovat někoho z tendru předem, a to jen na základě momentálních emocí, stejně jako nebylo prozíravé vyloučit z tohoto tendru dalšího potenciálního účastníka, francouzskou firmu Areva. Až dojde čas k rozhodnutí, bude potřeba udělat důkladné zhodnocení a prověření všech účastníků, včetně vyhodnocení možných rizik pro stát,“ vysvětlil Rouček.

„Jen ať se Rusové zúčastní. Výběrová komise a vláda jistě vyhodnotí nejen technickou vyspělost a ekonomiku, ale i bezpečností rizika,“ praví senátor ODS Petr Bratský.

„Na dostavbu Temelína je vypsán tendr a nedovedu si představit mechanismus, který by transparentně do tohoto procesu mohl vstoupit. Domnívám se, že je třeba se podívat na současnou krizi na Ukrajině především objektivně v širších souvislostech. Individuální unáhlené závěry nejsou na místě. Nakonec i hodnocení ze strany evropských zemí či USA a návrhy řešení se vyvíjí spíše směrem dialogu,“ podotknul poslanec ČSSD Jiří Petrů.

„Naprosto s oběma ministry souhlasím. Jsme demokratická země a můžeme si vybrat, koho chceme za partnera. Chování Ruska bohužel v tuto chvíli má k demokracii daleko. Odmítnutí jejich firem je významným symbolem,“ domnívá se poslanec ANO Martin Kolovratník.

To je úplné popření hospodářské soutěže a důvod k arbitráži

„Myslím si, že mluviti stříbro a mlčeti zlato. Oba by si to měli za domácí úkol doma 50krát přeříkat,“ myslí si poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Páni ministři by se především měli domluvit s premiérem, aby každý z nich neříkal něco jiného a chtějí-li rozhodovat o velkých zakázkách v ČR politicky bez ohledu na parametry soutěže, pak by asi měli navrhnout změnu zákona o veřejných zakázkách, která by něco takového umožňovala. Současná legislativa neumožňuje rozhodování o zakázkách podle toho, kdo je odkud či kdo se komu víc líbí či nelíbí,“ sdělil poslanec ODS Petr Bendl.

„To je úplné popření hospodářské soutěže a důvod k arbitráži,“ míní poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Myslím, že ve chvíli, kdy máme pouze dva zájemce o dostavbu Temelína, vyřazení jednoho znamená, že druhý už nemusí o zakázku bojovat. A co nám to přinese? Že nás to asi bude stát víc peněz. Není to tak dlouho, kdy zaznívalo, že obchodní vztahy s Ruskem zůstávají beze změny. Gesta, jako je prohlášení o vyřazení ruské strany z tendru na dostavbu Temelína, jsou z mého pohledu předčasná,“ myslí si poslanec Úsvitu Marek Černoch.

„Nemyslím si, že je až tak důležité, co říkají někteří ministři. Důležité je, co říká vláda a hlavně premiér. S vyjádřením premiéra Sobotky na toto téma naprosto souhlasím,“ reagoval poslanec ČSSD František Adámek.

Senátor ODS Jaroslav Zeman i poslankyně ČSSD Miroslava Strnadlová jen stručně uvedli, že s postojem ministrů Dienstbiera a Stropnického nesouhlasí.

Tendr bude probíhat podle nastavených technických, právních a ekonomických kritérií

„Tendr na rozšíření Temelína má jasná technická pravidla, která nemohou přihlížet k mezinárodně politickým událostem. Jinými slovy: zadavatel soutěže ČEZ zkoumá jen technické a komerční nabídky - nikoliv bezpečnostní rizika. A konečné slovo bude mít většinový vlastník ČEZu, což je český stát,“ uvedl zmocněnec vlády pro rozšíření elektrárny Václav Bartuška.

„Ačkoli situaci na Ukrajině vnímáme jednoznačně negativně, není to důvod, abychom přerušili všechny naše obchodní vztahy s Ruskem. Tendr bude i nadále probíhat podle nastavených technických, právních a ekonomických kritérií,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD a připomněl, že vláda nemá na soutěž přímý vliv.

Kromě česko-ruského konsorcia MIR 1200 se o zakázku na dostavbu Temelína uchází už jen americko-japonská společnost Westinghouse. Do tendru se přihlásila také francouzská firma Areva, ČEZ ji ale předloni v říjnu ze soutěže vyřadil s poukazem na údajná závažná pochybení v předložené nabídce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…