Legalizace prostituce sváže ruce mafiánům, tvrdí John

10.04.2010 9:45

Regulaci prostituce jako jedno z volebních témat nabízí politická strana Věci veřejné. Podle jejího lídra Radka Johna tím chce bránit obchodu s lidmi a snížit zdravotní rizika, kterým společnost díky nejstaršímu řemeslu čelí.

Legalizace prostituce sváže ruce mafiánům, tvrdí John
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

„Chci ochránit společnost před virem HIV," říká k exotické části svého programu lídr Věcí veřejných Radek John. Hlavním šiřitelem viru totiž dnes nejsou sexuální menšiny ani narkomané, ale právě kněžky lásky na silnicích.

„Povinné zdravotní prohlídky jsou v naší koncepci samozřejmostí," vysvětluje ParlamentnimListum.cz John s tím, že zavedením registrované prostituce se mimo jiné podaří zjistit, kolik je mezi lehkými dívkami vlastně nakažených.

Zdanění za dvě miliardy

Zdanění prostituce jako legální živnosti podle odhadu VV přinese do státní kasy asi 2 miliardy korun ročně. „Moc to není, kvůli penězům to nenavrhujeme. Důvodem je stažení holek z ulice a jejich přemístění do nevěstinců. Pouliční prostituce je v ten moment samozřejmě nelegální," nastiňuje John.

Přiznává ale, že spolehlivý systém, jak v ženě stojící u krajnice odhalit prostitutku, zatím neexistuje. „To se musí ještě vymyslet," dodává s tím, že to takový problém nebude. Proč mají čeští policisté ten samý problém i dnes, kdy mohou podle zákona prostitutky pokutovat, ví naprosto přesně. „Jsou podplacení, takže je jakoby nevidí," vysvětluje. Korupce tak s příchodem legálních nevěstinců zřejmě zmizí alespoň částečně.

Znásilnění, pálení cigaretou, zohavení

Hlavním důvodem, proč chtějí VV prostituci legalizovat, je ale podle Johna především snaha vytrhnout tyto pracovnice z rukou organizovaného zločinu. „Tím, že děláme, že prostituce není, dáváme prostor mafii a vydáváme ty holky do jejích rukou. Děvčata pak žijí v podmínkách, o jakých se nám ani nesní. Znásilnění třikrát denně, pálení cigaretou, v případě trvalého odporu vůči pasákům zohavení," popisuje John.

Tomu všemu by se prý legalizací podařilo alespoň částečně zabránit. V nevěstincích se prý podobná zvěrstva dají, na rozdíl od ulice, odhalit. Za první rok by se podle lídra VV dalo takto zachránit zhruba 1200 sexuálních pracovnic s tím, že tento počet bude samozřejmě narůstat.

La Strada: Jednoduché řešení neexistuje

S tím ale nesouhlasí ředitelka české pobočky mezinárodní organizace La Strada Irena Konečná. Kolem regulace prostituce tím či oním způsobem prý panuje bouřlivá diskuse a jednoduché řešení prostě neexistuje. „Ideální by samozřejmě bylo, aby ta děvčata měla stejná práva jako zaměstnanci, na to asi někdo jen tak nepřistoupí," říká ParlamentnimListum.cz Konečná.

I registrace ale podle ní přináší diskriminaci. „Je to vidět v Holandsku, ty dívky jsou všude registrované jako sociální pracovnice, díky čemuž se na ně na úřadech mohou dívat skrz prsty," vysvětluje Konečná. Složitou lidskoprávní otázkou jsou prý i povinné lékařské prohlídky.

Jak zjistit, že žena provozuje prostituci dobrovolně?

Největším zádrhelem jsou ale podle Konečné právě dopady legalizace na manévrovací prostor organizovaného zločinu. Nemusí být totiž skoro žádné. „Jak chcete zjistit, zda je ta žena prostitutkou o své vlastní vůli? Na to se těžko hledá nějaký recept. Naopak, tady může vzniknout stav, kdy se registrovaná prostitutka stane automaticky tou, která není obchodovaná jako bílé maso. Pasákům pak stačí děvčata jednoduše registrovat a má od policie definitivně pokoj," dodává Konečná.

Podle oficiálních údajů Věcí veřejných byl nápad regulovat prostituci pomocí její legalizace přijat velmi vřele. Jako o každém bodu volebního programu strany o něm hlasovali tzv. Véčkaři, tedy registrovaní příznivci strany. „Pro bylo 94,23 procenta hlasujících, proti 5,77 procent," řekl ParlamentnímListům John.

Související:
John beseduje s naštvanými občany. A hodně slibuje

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…