Nepřátelství a atmosféra v ČSSD houstne. Socdemáci se rozpovídali o tom, jak je válcuje Babiš a kým se obklopuje Sobotka

15.07.2014 4:38

ANKETA Podle volebního modelu TNS Aisa pro Českou televizi by nyní vyhrálo volby ANO s 31 procenty hlasů, zatímco druhá ČSSD by měla jen 16 procent. ParlamentníListy.cz zjišťovaly mezi předáky ČSSD, co tomu říkají.

Nepřátelství a atmosféra v ČSSD houstne. Socdemáci se rozpovídali o tom, jak je válcuje Babiš a kým se obklopuje Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Anketa

Odlehčená prázdninová otázka... Ale odpovězte na ni podle pravdy: Přáli byste si, aby se Karel Gott aktivně zapojil do politiky?

5%
95%
hlasovalo: 3903 lidí

„Současný volební model poukazuje na neustále se zvyšující náskok hnutí ANO, které získává stále více voličů, zatímco ČSSD zaznamenala oproti květnovému měření pokles o 2,5 procentního bodu,” konstatovala agentura. ANO si polepšilo o 1,5 procenta.

KSČM by získala 11,5 procenta a TOP 09 11 procent hlasů. Do sněmovny by pronikla rovněž ODS s podporou sedmi procent a lidovci, kteří by dostali 5,5 procenta. ODS si pohoršila o půl procenta a lidovci také. Hnutí Úsvit, které si pohoršilo o procento, by stejně jako Piráti dostalo 4,5 procenta. Svobodní by oslovili tři procenta voličů a Strana zelených 2,5 procenta.

ParlamentníListy.cz se dotázaly vedení ČSSD, poslanců, senátorů, europoslanců a hejtmanů, co výsledkům průzkumu říkají, zda reaguje ČSSD na propad podpory dobře, kde je příčina a co by měla ČSSD dělat lépe a zda nedopadne stejně jako ODS.

ANO si přivlastňuje pozitiva a negativa háže na ČSSD

Pro ČSSD se jedná o velmi citlivé téma, neboť v drtivé většině průzkumů v delším časovém horizontu ANO vede zhruba o 10 procent a porazilo ČSSD i v eurovolbách. Podobně i sněmovní volby byly pro ČSSD zklamáním a zdá se, že tento trend pokračuje.

Téměř nikdo z grémia ČSSD, které nese nejvyšší politickou odpovědnost za volební výsledky a volební preference strany, na dotazy redakce neodpověděl, ani další předáci strany se moc neozývali. Nicméně nespokojenost se současnou podporou ČSSD ze strany voličů a děním ve straně tu a tam probublala na povrch a někteří mluvili dosti otevřeně.

Jako jediný z grémia ČSSD reagoval místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec: „Průzkumy jsou průzkumy. Rozhodují volby.“

„ČSSD rozhodně nedopadne jako ODS, protože si plní svůj volební program, který vychází z historických tradic a ideálů. Průzkumy veřejného mínění nejsou přesné, což dokázaly předchozí volby. Nejlepším průzkumem jsou samotné volby a není třeba panikařit, ale je třeba pracovat. Rozhodně by to chtělo více aktivity vůči veřejnosti, protože populistické hnutí ANO si přivlastňuje pozitiva současné vlády a negativa háže na politické strany včetně ČSSD. Je nutné více zviditelňovat politické kroky sociální demokracie, které směřují ke zvýšení životní úrovně našich občanů,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Atmosféra nepochybně ještě zhoustne do sjezdu. A kmotříci…

„Již nejsem členem ČSSD. Tato strana si postupně vybudovala organizace, které ve městech a krajích ovládají 15 let stejní lidé. Jde jim pouze o vlastní moc a kdo nejde s nimi, je zatlačen mimo jako já, když nesmím obhajovat senátní křeslo, k tomu aféry v Ústí, Ostravě a jinde, kmotříci rozdělí strany na dvě křídla a tak dále. Je toho moc, proč jde strana dolů, a já jsem vystoupil po vzoru Miloše Zemana, který tam už také nemohl vydržet. Dal by se napsat román o poctivosti a férovosti lidí ve vedení,“ posteskl si bývalý člen ČSSD Miloš Janeček, který je nicméně stále místopředsedou senátorského klubu ČSSD.

Podle poslankyně Marie Benešové všechny tradiční strany v současnosti ztrácí důvěru voličů a ti raději experimentují s novými marketingovými a populistickými projekty.

„To je výsledek špatné práce tradičních stran a zoufalství voličů. Lze očekávat, že preference ČSSD nahoru nepůjdou. K tomu je v ČSSD značné pnutí držené pod pokličkou, kdy odlišné názory jsou vnímány jako nepřátelské. Atmosféra nepochybně ještě do sjezdu zhoustne. Předseda se mnohdy obklopuje lidmi, kteří mu slibují sehnat hlasy na sjezd, aniž by se zabýval morální stránkou a minulostí těchto jeho podporovatelů. To vše je straníky vnímáno s údivem i obavou!“ varuje Benešová. 

Dozrál čas si věci vyříkat

Recept na zastavení propadu je podle stále vlivného poslance Jeronýma Tejce jednoduchý: „ČSSD by se měla zabývat více problémy voličů, nesoustřeďovat se na menšinová témata a nezabývat se sama sebou.“

„Navíc nejsme jako ODS. Nepřivedli jsme naši zemi do ekonomického ani morálního propadu, jak se to povedlo pravici. Stranu neřídí šedé eminence kmotrů s miliardovými majetky. Bohužel sebemrskačství některých kolegů a jejich přirovnání k ODS nás na jejich cestu může posunout,“ upozorňuje Tejc.

„Pokud se ČSSD soustředí na různé menšiny, bude podporovat pozitivní diskriminaci Romů a bude zavírat oči před tím, že problém v této minoritě existuje, pokud bude ČSSD řešit osvojování dětí pro gaye a lesbičky, tak s tím se volby nevyhrávají,“ řekl před časem ParlamentnímListům.cz místopředseda Senátu Zdeněk Škromach, dle něhož by také ČSSD měla Andreje Babiše zatlačit více do kouta.

„Výsledek průzkumu mě nepřekvapuje. Ten trend se dal očekávat. Příčin je více, dozrál čas na to, abychom si je uvnitř ČSSD otevřeně vyříkali,“ míní poslanec Milan Urban.

Armáda dostává na frak – čas ptát se generálního štábu. A slipy a kalhotky…

„Referendum a kvóty pro ten správný poměr kalhotek a slipů ten negativní trend jistě změní, nemyslíte? Ale vážně. Dostává-li armáda vytrvale na frak, ač prostí vojáci bojují, je čas poptat se vrchního komandanta a jeho štábu, ne? Ze strany nás, některých prostých vojínů a důstojníků, snaha byla již vloni, kdy jsme místo třiceti procent získali ušmudlaných dvacet. Ale to pak bylo náhle řevu ze všech stran o puči, zradě, rebelech. Je mi líto, čas ukáže, kde byla pravda. Ač bude pozdě,“ říká smutně poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Podle senátora Petra Gawlase jsou volební průzkumy velice relativní a zveřejněné preference se částečně mohou, ale také vůbec nemusí zakládat na pravdě. „Nedávno jsem například viděl průzkum, kde mělo ANO 25 procent a ČSSD 23 procenta. Ten je podle mého názoru pravdě mnohem blíže. Nemyslím si také, že by sociální demokracii čekal osud ODS. V naší straně je totiž vůle problémy řešit, mimo jiné formou široké diskuze se členy strany – viz vnitrostranické referendum,“ vysvětluje senátor.

„Překvapuje mě, že data jsou z konce června a začátku července. Vždy se říkalo, že se průzkumy nemají dělat v letních měsících. K hnutí ANO přechází evidentně nespokojení voliči, kteří byli v minulosti u ODS, TOP 09 a v tuto chvíli si myslím, že i voliči Úsvitu, jejichž očekávání se nenaplnila. Sám za sebe si dělám závěr, že ČSSD musí projít určitou změnou. Je zajímavé, že Andrej Babiš, ačkoli je druhým mužem exekutivy, si stále drží pozici jakéhosi opozičního lídra, který kritizuje systém. Je ale otázkou času, kdy dojde vystřízlivění z očekávání. Nemyslím, si tedy, že nárůst ANO je na úkor ČSSD, jsou to i ty další uvedené strany.  Úspěch ANO je spíše marketingová záležitost, nikoli reakce na nějaké konkrétní kroky vlády, protože těch, pokud je mi známo, zatím mnoho nebylo,“ řekl redakci pardubický hejtman Martin Netolický

Současný styl politiky ČSSD je vyčichlý, rutinní a nezajímavý

Člen ÚVV Michal Kraus říká, že průzkumy jsou jen statistická šetření, kde nejsou ani tak důležitá absolutní čísla. Důležitý je podle něho vývoj – tendence jednotlivých hodnot za předpokladu, že jsou v čase realizovány stejnou metodou a jsou (nebo nejsou) verifikovány konkurencí.

„Průzkum firmy SANEP ve stejném období takový výrazný pokles preferencí ČSSD nepotvrzuje. V každém případě by se vedení ČSSD mělo začít snažit tato čísla analyzovat a definovat změnu politického směru, která tendenci průzkumů veřejného mínění otočí opačným směrem. A to raději dříve než později. Na rozdíl od ODS ČSSD zatím nemá s výjimkou KSČM v levé polovině politického spektra relevantní konkurenci. To však neznamená, že se od ní nemohou nespokojení voliči odklonit. A současný styl politiky ČSSD je bohužel poněkud vyčichlý, rutinní a nezajímavý,“ dodal Kraus. 

„V sociální demokracii je vnitřní pnutí, i když tam nyní není otevřený konflikt. Vnímám ho i jako nečlen strany, i když jsem členem senátorského klubu ČSSD. Myslím si, že pořád bude dost voličů, kteří si budou cenit sociální aspekt a sociální stránku programu ČSSD a zůstanou jejími voliči i přes to, že ANO je dnes módní. ODS to lidi spočítali na základě korupčních skandálů, kmotrovství, Klausovy amnestie a dalších věcí. Nemyslím si, že sociální demokracii čeká tak hluboký propad jako ODS, ale růst toho času není na stole,“ uvedl nestranický člen senátorského klubu ČSSD Pavel Lebeda.

Pro srovnání ve sněmovních volbách 2013 ČSSD získala 20,45 procenta a 1 016 829 hlasů. V roce 2010 sociální demokraté měli 1 155 267 hlasů a 22,08 procenta. V roce 2006 sociální demokraty volilo 1 728 827 voličů, což činilo 32,32 procenta.

Pokud jde o eurovolby, ČSSD měla v minulých volbách do Evropského parlamentu 528 132 hlasů, což činilo 22,39 procenta voličů, nyní 14,17 procenta voličů a 214 800 hlasů.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…