Orbán také podepsal dohodu s USA. Je také jako Biľak? Černochová rýpala do Okamury

27.06.2023 22:53

JEDNÁNÍ SNĚMOVNY Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se před desátou hodinou večerní dostala k tomu, aby představila návrh, kvůli kterému se dnes zákonodárci sešli: ohledně vyslovení souhlasu s ratifikací dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany, která byla podepsána ve Washingtonu před více než měsícem.

Orbán také podepsal dohodu s USA. Je také jako Biľak? Černochová rýpala do Okamury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

„V době, kdy nedaleko našich hranic stále probíhá brutální ruská vojenská agrese, je v bezpečnostním zájmu České republiky prohloubit obrannou spolupráci se Spojenými státy americkými. Spojené státy jsou naším nejdůležitějším spojencem, který garantuje obranu naší země i celé Severoatlantické aliance. Proto Česká republika uvítala návrh Spojených států sjednat Dohodu o spolupráci v oblasti obrany, běžně nazývanou jako DCA, která by upravila právní postavení příslušníků ozbrojených sil Spojených států na území České republiky," poznamenala Černochová.

„Dohoda nedává ozbrojeným silám Spojených států amerických právo pobývat na území České republiky. Jejich pobyt musí vždy schválit vláda nebo Parlament České republiky podle článku 43 Ústavy. Pokud bude pobyt amerických ozbrojených sil schválen podle článku 43 Ústavy, právní postavení amerických vojáků se bude následně řídit Dohodou. Konkrétní aktivity amerických ozbrojených sil během jejich pobytu na území České republiky budou vždy realizovány na základě domluvy mezi Českou republikou a Spojenými státy. Vyjednávání textu dohody zahrnovalo čtyři kola jednání za účasti vyjednávacích týmů České republiky a Spojených států a řadu dalších dílčích jednání o specifických otázkách. Český vyjednávací tým byl složen z odborníků na jednotlivé tematické oblasti dohody z Ministerstva obrany, zahraničních věcí, spravedlnosti, financí, vnitra a dopravy. Dílčí záležitosti byly dle potřeby projednávány také s experty dalších resortů a úřadů," dodala ministryně obrany.

„Sjednání dohody umožní intenzivnější praktickou spolupráci mezi českými a mezi americkými ozbrojenými silami, zejména v souvislosti se zajišťováním obrany východního křídla Severoatlantické aliance, logistickou podporou spojeneckých vojenských aktivit, posilováním vojenské infrastruktury, zvyšováním interoperability našich ozbrojených sil, vojenským vzděláváním a v neposlední řadě společným výcvikem a cvičením. S ohledem na povahu závazků České republiky dosažených v dohodě je nutné, aby obě komory Parlamentu vyslovily v souladu s článkem 49 Ústavy souhlas s její ratifikací, kterou pak provede prezident republiky. Dohoda bude prováděna primárně v gesci Ministerstva obrany, které bude jejím prováděcím orgánem a bude koordinovat jak spolupráci s americkou stranou, tak součinnost s ostatními ministerstvy a ústředními správními úřady, jejichž působnosti se dohoda dotýká," uvedla.

„Obdobné smlouvy má se Spojenými státy americkými sjednáno 24 členských států NATO. Všechny členské státy NATO na východní hranici takovou smlouvu již mají sjednanou. Estonsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Maďarsko už v roce 2019. Pochybuji, že by pan Tomio Okamura řekl o Viktoru Orbánovi, že se chová jako Biľak. Rumunsko, Bulharsko, Norsko a naposledy i Slovensko, které smlouvu sjednalo na začátku roku 2022. Aktuálně USA jednají ještě s Dánskem, Finskem a též se Švédskem, ačkoliv Švédsko ještě není členem NATO," poznamenala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…