Pavlovo nadělování Lichtenštejnům končí ještě hůř, než se čekalo

08.11.2023 4:45 | Zprávy

Ne. Žádná dohoda nepřichází v úvahu. Čeští politici mají jasno, jak by stát měl naložit s návrhem knížecí rodiny Lichtenštejnů o zastavení soudů a smírného řešení. V anketě serveru ParlamentníListy.cz mezi politiky napříč spektrem až na jedinou výjimku odmítají, aby Česko přistoupilo na návrh mimosoudního vyrovnání. Dokonce i představitel tradičně proevropské strany, europoslanec Mikuláš Peksa z Pirátů, návrh důrazně odmítá.

Pavlovo nadělování Lichtenštejnům končí ještě hůř, než se čekalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel a ostatní politici uctili oběti komunismu u památníku na pražském Újezdě

ParlamentníListy.cz opakovaně upozorňují na některé kontroverzní aspekty letitého sporu českého státu s rodem Lichtenštejnů, kteří desítky let neúspěšně usilují o vrácení svých někdejších majetků, převážně na jižní Moravě a i finanční odškodnění.

Již na konci srpna roku 2020 naše redakce připomněla některá historická fakta, která jsou dostupná ve veřejném prostoru. Tehdy se rovněž v médiích objevily názory, že bychom knížecí rodině měli majetky vrátit, protože prý s Hitlerem nespolupracovala. 

V článku jsme citovali zjištění historiků o tom, že Lichtenštejnové například věnovali značné finanční obnosy obávané nacistické jednotce Waffen SS anebo posílali „vůdci“ blahopřejný telegram k mnichovské dohodě, která de facto zlikvidovala samostatnou Československou republiku.

Nyní je tématem návrh smírného řešení, který by zastavil veškeré majetkové i finanční nároky Lichtenštejnska. Mezi prvními na to upozornily opět ParlamentníListy.cz a dnes se tomu již věnuje většina médií. Jde o návrh vzniku společného fondu, do kterého by byly vloženy požadované majetky, a Česko by údajně mělo podíl na jejich správě. Právníci takovou variantu cupují.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Není náhodou tohle , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekes , 08.11.2023 14:36:41
souhlas s kolaborací s nacisty a zrada?

|  12 |  0

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…