Pavlovo nadělování Lichtenštejnům končí ještě hůř, než se čekalo

08.11.2023 4:45

Ne. Žádná dohoda nepřichází v úvahu. Čeští politici mají jasno, jak by stát měl naložit s návrhem knížecí rodiny Lichtenštejnů o zastavení soudů a smírného řešení. V anketě serveru ParlamentníListy.cz mezi politiky napříč spektrem až na jedinou výjimku odmítají, aby Česko přistoupilo na návrh mimosoudního vyrovnání. Dokonce i představitel tradičně proevropské strany, europoslanec Mikuláš Peksa z Pirátů, návrh důrazně odmítá.

Pavlovo nadělování Lichtenštejnům končí ještě hůř, než se čekalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel a ostatní politici uctili oběti komunismu u památníku na pražském Újezdě

ParlamentníListy.cz opakovaně upozorňují na některé kontroverzní aspekty letitého sporu českého státu s rodem Lichtenštejnů, kteří desítky let neúspěšně usilují o vrácení svých někdejších majetků, převážně na jižní Moravě a i finanční odškodnění.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí

Již na konci srpna roku 2020 naše redakce připomněla některá historická fakta, která jsou dostupná ve veřejném prostoru. Tehdy se rovněž v médiích objevily názory, že bychom knížecí rodině měli majetky vrátit, protože prý s Hitlerem nespolupracovala. 

V článku jsme citovali zjištění historiků o tom, že Lichtenštejnové například věnovali značné finanční obnosy obávané nacistické jednotce Waffen SS anebo posílali „vůdci“ blahopřejný telegram k mnichovské dohodě, která de facto zlikvidovala samostatnou Československou republiku.

Nyní je tématem návrh smírného řešení, který by zastavil veškeré majetkové i finanční nároky Lichtenštejnska. Mezi prvními na to upozornily opět ParlamentníListy.cz a dnes se tomu již věnuje většina médií. Jde o návrh vzniku společného fondu, do kterého by byly vloženy požadované majetky, a Česko by údajně mělo podíl na jejich správě. Právníci takovou variantu cupují.

Jak se k tomuto návrhu na mimosoudní vyrovnání České republiky s Lichtenštejny, které knížecí rodina s podporou prezidenta Petra Pavla navrhuje, stavějí čeští politici? V anketní otázce jsme připomněli, že někteří právní experti mají vážné pochyby a varují před prolomením Benešových dekretů. 

Ukazuje se, že řešení, které navrhuje Lichtenštejnsko, nemá podporu ani ve vládních kruzích. Jediný pozitivní hlas zazněl z KDU-ČSL.

„Dekrety jsou nedotknutelné. Politicky zasahovat do rozhodování soudu je nepřijatelné,“ sdělil ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Karel Krejza.

Opačný názor má europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. „Beru to jako dobrý nápad na ukončení vleklých sporů mezi Lichtenštejny a Českou republikou, který může být ve prospěch našich občanů,“ míní.

„Knížecí tituly byly v Československu zrušeny už za prezidenta Masaryka, shodně s dalšími šlechtickými privilegii. Nevidím důvod, proč se s kýmkoliv dohadovat o jakémkoliv návratu ke stavu, který existoval za Rakouska-Uherska,“ reagoval poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa z Pirátské strany.

Navržené mimosoudní vyrovnání se nelíbí ani senátorovi Zdeňku Hrabovi z klubu ODS a TOP 09. „Pokud by mělo být výsledkem mimosoudní dohody prolomení Benešových dekretů, tak jsem zásadně proti takové dohodě,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor Hraba.

„Mimosoudní vyrovnání s Lichtenštejny, podporované prezidentem Petrem Pavlem, je ve své podstatě velmi nebezpečným krokem, který by narušil právní jistotu zejména ohledně nemovitostí v České republice. Jednak to zkrátka je obcházení Benešových dekretů a jednak už tak rozsáhlý majetek Lichtenštejnů, hlavně na Moravě, by nemusel být poslední, co by se vracel. Rychle by se mohly ozvat další rody, kterým v restitucích bránily právě Benešovy dekrety. A co je ještě strašidelnější, mohlo by to otevřít  plošné snahy o navrácení majetků sudetských Němců. To by byla taková změna majetkových poměrů v České republice, která je srovnatelná jedině se situací po porážce na Bílé hoře,“ konstatuje poslanec SPD Radovan Vích.

Nesouhlasí ani senátor za ODS Jiří Oberfalzer. „Myslím, že nemůžeme v tak vážné záležitosti tak velkého materiálního a finančního rozsahu ignorovat rozhodnutí soudů všech úrovní,“ sděluje s odkazem na výsledky českých soudů, z nichž ani jeden v historii rodu Lichtenštejnů nevyhověl. 

„Ukazuje se, že pan Pavel je ochoten sloužit opravdu úplně komukoli, ovšem s jedinou výjimkou, kterou je český národ. Bylo tomu tak před rokem 1989, těsně po roce 1989 a je tomu tak i dnes,“ má jasno poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

Podle europoslankyně a šéfky KSČM Kateřiny Konečné jde o útok na svrchovanost českého státu, a to i ze strany prezidenta Pavla. „Nestačím se krokům Petra Pavla divit. Nejprve nesmyslně začne s tím, že připustí zrušení práva veta, a teď zase poškozuje české zájmy nadbíháním Lichtenštejnům! Je zajímavé, že s nimi – kteří žádají po naší zemi majetek za miliardy a odškodnění 35 mld. Kč – jedná v rukavičkách, ale na vlastní občany má jen bič, když dokonce o asociálním vládním balíčku prohlásil, že je mírný a měl by být tvrdší. Nad Lichtenštejny jsme doposud všechny soudy jako Česká republika vyhráli a není nejmenší důvod uzavírat nevýhodné dohody, které by navíc prolomily dekrety prezidenta Beneše. Děsím se, co to bude příště! Dojde s nabídkou za sudeťákem Berndtem Posseltem, že třeba lidé žijící v domech po odsunutých Němcích budou platit nájem? A to máme teprve první rok mandátu… Evidentně se musejí naši občané připravit nejen na útok na své peněženky, ale i na svrchovanost své země!“ je přesvědčena politička.

„Naprosto to nepřichází v úvahu. Skutečně by tím byly prolomeny Benešovy dekrety, a to bez ohledu na to, že se to navrhuje cestou dohody. Připomenu pro ty, kteří o podstatě prezidentských dekretů hodně mluví, ale málo o nich vědí, to klíčové – co to vlastně ty dekrety jsou. Těch dekretů bylo v roce 1945 několik desítek a měly podstatu zákona. To proto, že po válce nebylo hned ustaveno ani prozatímní Národní shromáždění. Tedy za pojem dekret si můžeme dosadit pojem zákon. Pokud pak dojde k prolomení dekretů – zákonů – vztahujících se k majetku nepřátel, mohou začít padat další požadavky, například k oblasti Sudet. Zpětně měnit pravidla, stanovená v tu dobu právním předpisem, je proti všem principům aplikace práva. Proto to patrně pan prezident tlačí dohodou, protože ví, že v ní chce de facto popřít tehdy platný právní předpis, nebo to vědí lidé kolem něj. Tímto názorem však jako prezident selhal, s právem se neobchoduje,“ varuje senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

Podobně to vidí i první místopředseda Trikolory Petr Štěpánek. „Stavím se k tomu negativně a s hrůzou v očích pozoruji počínání toho člověka, který se součtem šikovnosti svých loutkovodičů a intelektuální nesmělostí podstatné části zdejších voličů ocitl tam, kde se osoba s jeho omezenými dispozicemi nikdy neměla vyskytnout, totiž na Pražském hradě,“ míní Štěpánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Není náhodou tohle , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekes , 08.11.2023 14:36:41
souhlas s kolaborací s nacisty a zrada?

|  12 |  0

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…