Po svátečním projevu Miloše Zemana nastalo politické peklo. Podívejte se

18.11.2015 7:05

Úterní vystoupení prezidenta Miloše Zemana na Albertově k výročí 17. listopadu vzbudilo vzrušené reakce politiků. Přímo na místě sice nebyli, prohlášení prezidenta si ale přečetli nebo poslechli v médiích. Například Karel Schwarzenberg se na to dle svého vyjádření pro ParlamentníListy.cz rozhodl posílit panákem, novinář a politik Martin Komárek byl z prezidentova proslovu na rozpacích a Stanislav Huml by podepsal úplně každé slovo, které prezident na Albertově řekl.

Po svátečním projevu Miloše Zemana nastalo politické peklo. Podívejte se
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na shromáždění k výročí státního svátku 17.listopadu na Albertově

Anketa

Vadí vám, že Miloš Zeman stál na jednom pódiu s Martinem Konvičkou?

7%
93%
hlasovalo: 25558 lidí

Zeman promluvil k několika tisícům lidí. Na Albertově se ve velkém počtu sešli i ti, kdo podporují hnutí proti islámu. Prezident nejen připomněl události 17. listopadu, ale promluvil také například o uprchlících, o tom, že nám nikdo nemá diktovat naše názory a zavzpomínal rovněž na demonstraci minulý rok, kdy se na něj snesla i sprška vajíček.

V souvislosti s proslovem o uprchlících, trval na tom, že český národ rozhodně není xenofobní.

„V tomto národě, v této zemi, žije více než půl milionu cizinců. A dokáží najít soužití s naší kulturou, jsou přijímáni přátelsky a nejsou s nimi žádné problémy, naopak, naší společnosti prospívají,“ řekl Zeman a dodal, že ale kultura těchto lidí, je plně slučitelná s evropskými hodnotami.
„Není to kultura vrahů a není to kultura náboženské nenávisti,“ zdůraznil.

„Pan prezident má naprostou pravdu. Češi nejsou xenofobní. Jejich prezident ano,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz Karel Schwarzenberg.

„Pan prezident si v tomto případě asi plete islamismus a samotné náboženství islámu. Protože to jsou dvě různé věci. To je to samé, jako kdyby se říkalo, že každý křesťan je vrah, protože Breivik se hlásil ke křesťanství,“ vyjádřil se i mladý lidovec Šimon Heller, kterému prý vadilo o to, že prezident vystoupil na akci tam, kde ji týdny dopředu avizovalo hnutí proti islámu.

„Většina normálních muslimů je v podstatě nábožensky vlažná. Jiná věc ovšem je, že ten potenciál toho nepřátelství tady je. Tak asi patnáct až dvacet procent muslimů má sklon k muslimskému radikalismu, což už je obrovská masa. V koránu jsou některá místa, která jsou vysloveně nebezpečná, to má asi prezident Zeman na mysli,“ vyjádřil se z Bruselu, kde se byl poklonit památce těch, kteří byli v pátek zavražděni ve Francii, Miloslav Ransdorf.

„Ohledně otázky kolem migrace a toho, že český národ není xenofobní, s tím s panem prezidentem naprosto souhlasím,“ řekl Přemysl Sobotka.

Populismus prezidenta?

„Když se ptám, co způsobuje migraci, pak vím, že velká většina těchto nelegálních migrantů jsou mladí, dobře živení muži. A já se ptám, proč tito muži nebojují za svobodu své země proti Islámskému státu?“ pokračoval Zeman a dodal.

„Pokud přicházejí ze zemí, kde se nebojuje, ptám se, proč nepracují pro svoji vlast a pro její zvelebení, aby jejich země překonala dosavadní zaostalost?“ sdělil. Na prezidentův proslov reagoval také politik a novinář Martin Komárek. Uvedl, že z toho, co Miloš Zeman řekl, a to například v souvislosti právě s migranty, je tak trochu na rozpacích.

„Já si velmi vážím pana prezidenta a dobře vím, že má své názory a má na ně své právo. Ale já bych tady použil citátu z projevu pana premiéra Sobotky, který říkal, že pozor na populisty, kteří budou chtít využít oprávněného strachu části obyvatel z migrantů. A já bych řekl, že pan prezident se svými výroky nebezpečně přiblížil na samou hranici populismu v tomto případě. Protože ty řeči o těch dobře živených mladých mužích, s tím se často setkáváme na sociálních sítích. To velmi zplošťuje problémy migrace,“ vysvětlil Komárek.

Házet či neházet vajíčka?

Prezident také promluvil o mediálních masážích a o tom, že je zapotřebí tolerance vůči odlišným názorům, a to právě i ohledně té migrační krize. „Každý má právo ve svobodné společnosti svůj názor vyjádřit. Opačný názor pak také nesmí být ve skutečně svobodné společnosti umlčován a označován různými nálepkami, nebo dokonce nadávkami, jako že je někdo extremista nebo xenofob,“ řekl. „Nálepka či nadávka není argument. A prokazuje pouze myšlenkovou nedostatečnost těch, kdo ji vyslovují,“ podotkl.

„Stejně tak argumentem není řev. A právě řev je projevem fašistů, právě řev je projevem stáda, které se zde sešlo minulý rok,“ zavzpomínal prezident na loňskou demonstraci, při které vzduchem létala i vajíčka. „S odpuštěním, kdo byl nyní v úterý na Albertově? Pokud vím, tak lidé jako pan Konvička, pan Černoch, ti se tam, pokud vím, shromáždili, že? Takže o kom mluví, opravdu o minulém roku?“ rýpl si Schwarzenberg.



„Tak je pravda, že to, co tam bylo minulý rok, nebylo hezké, nebylo to normální. A ve své podstatě tam i selhala ochranná služba, já si myslím, že se měla chovat jinak. A těch prezidentů tam bylo víc, nebyl tam jen Zeman, pokud si dobře pamatuji, a projev toho davu byl tedy opravdu šílený. Podle mého soudu to tehdy byla akce lidí, kteří neuznávají demokracii. Protože pokud byl prezident zvolen demokratickým způsobem, tak ta druhá strana by to měla respektovat. Oni ale prostě unést vítězství druhé strany asi neumí,“ řekl Stanislav Huml.

S tím ovšem nesouhlasí mladý lidovec Heller

„Pan prezident na jednu stranu tvrdí, že by měl mít každý svůj názor, ale na druhou stranu, pokud někdo má opačný názor, tak ho okamžitě onálepkuje fašistou, nebo řvoucím stádem. To, co se minulý rok dělo na Albertově, to bylo naprosto legitimní vyjádření občanů České republiky, nesouhlas s jednáním našeho prezidenta,“ řekl Heller.

Prezidentovi tleskali jeho příznivci

Lidé, kteří si prezidenta na Albertov přišli letos poslechnout, s ním většinou souzněli, o čemž svědčí i cedule, na kterých byly nápisy jako například „Ať žije Zeman“. „No on tam shromáždil své příznivce, což bylo od začátku vyhlášeno, že to bude demonstrace na podporu Zemana,“ vysvětluje nadšení davu Schwarzenberg.

„Pan prezident v daném okamžiku mluvil ke svým příznivcům a nemluvil k další části českého národa, a proto také tolik oslav na jeho slova,“ okomentoval to i Přemysl Sobotka.

Někteří studenti si stěžovali, že byl omezený přístup k pamětní desce. „Já jsem tam nebyl. Za nás tam byl Richard Brabec, který prohlásil, že chyba byla, že tam ty studenty nepustili všechny se poklonit k té desce,“ řekl Martin Komárek s tím, že si myslí, že vzhledem k tomu, že se jedná o den studentů, tak toto považuje za nešťastné.



„Já jsem si všiml, že tam bylo velmi dobré bezpečnostní opatření; tedy v tom duchu, že prostor byl nejdřív uzavřen a potom tam vlastně pouštěli všechny lidi až po bezpečnostní prohlídce. Tím se zřejmě hodně předešlo těm výtržnostem. Oni tam pouštěli, pokud jsem si dobře všiml i přes nějaké rámy a kontrolovali, jestli ti lidé tam nejdou třeba s nějakými obušky. Tohle, na co se poukazuje, podle všeho bylo ale natočeno už v době, kdy ten prostor se teprve čistil, na začátku. Je to zase jenom nafouknutá bublina,“ míní Huml.

Čí názor prezident vyjadřuje?

„Hlas prezidenta republiky má být hlasem národa, nikoliv hlasem médií, nikoliv jejich mediální troubou,“ řekl prezident.

„Pan prezident Zeman vyjadřuje názor opravdu jen některých lidí, určitě ne celého národa. A ohledně novinářů, víte, novináři jsou tací i jiní, ale úkolem novináře je být kritický,“ vysvětluje Schwarzenberg.

„I když přiznávám, že bych měl pohodlnější život, kdybych hlasem médií byl,“ pokračoval v hodnocení novinářů prezident. „Novináři, kteří píší každý den o něčem jiném, aniž by čemukoliv rozuměli, by mě vychvalovali, jak krásné projevy pronáším. Ale dostal bych se do rozporu se svým národem. A proto bych vás závěrem chtěl vyzvat: Udělejme všechno proto, abychom i nadále žili ve svobodné společnosti, kde si budeme vážit rozdílnosti svých názorů, kde o nich budeme diskutovat, kde budeme argumentovat a kde nebudeme podléhat vymývání mozků," uzavřel prezident Zeman.

„Jako novinář, který si pokládá za čest, že byl osobně uražen Paroubkem i Zemanem, aniž bych chtěl velikost obou mužů jakkoli srovnávat, tak já výroky pana prezidenta o novinářích chápu. Je to tak trošku hra. On tím novinářskou obec vyprovokuje a on nutně potřebuje, aby se o něm mluvilo a psalo. V podstatě veřejné vystupování je dnes jediná politická platforma, kterou má, a on ji umí mistrovsky využívat,“ vyjádřil se k prezidentovu proslovu o médiích Komárek.

Prezidentovu kritiku ohledně médií nesdílel Přemysl Sobotka.„Říkal, že je nutné zachovat svobodu slova, a najednou špatní jsou novináři a špatní jsou ti, kteří mají jiný názor. Jeho pravda je ta pravda posvátná,“ vyjádřil se Sobotka.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…