Přiznání pravicového poslance: Znechucení voličů chápu, i já jsem znechucen

21.08.2013 13:17

Poslanec Rudolf Chlad (TOP 09) musí opustit sněmovnu těsně před dokončením svého dlouhodobého úsilí prosadit některé zákony. Přesto hlasoval pro rozpuštění dolní komory. Zajímalo nás proto, zda hlasoval podle svého nejlepšího svědomí, či zda čelil nějakému tlaku, jak to přiznávají jeho kolegové.

Přiznání pravicového poslance: Znechucení voličů chápu, i já jsem znechucen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci si dnes odhlasovali rozpuštění sněmovny

Poslední den ve sněmovně nebyl pro bývalého náčelníka horské služby vůbec jednoduchý. Odhlasovat svůj konec přijel nemocný, bylo mu tak zle, že jej do Prahy z Božího Daru musel přivézt jeho syn. Na otázku, zda je mu líto, že pravicová vláda končí předčasně a neslavně, trochu váhá s odpovědi: „Líto se snad nedá říci, ale mám kompletně připraveny dva zákony, o cizojazyčných reklamách a bezpečném pohybu na horách, a to mě stálo hodně času a nejen mě. A to je škoda zmařené práce.“ Připomeňme, že Chlad usiloval o to, aby u nás byla regulována reklama v cizích jazycích. Týká se to například Karlovarského kraje, za nějž hodně bojoval. Zde je již neúnosné množství rusky psaných nápisů na obchodech, různých plakátů a poutačů a ačkoliv politici dlouho slibují, že tomu učiní přítrž, situace se stále zhoršuje. 

Ropuchu jsem nespolkl, ale...

A kdo  podle něj předčasný konec této sněmovny zavinil? „My jsme vinni, nedovedli jsme se dohodnout a udržet nadšení a směr po vstupu do Parlamentu. Znechucení voličů chápu, i já jsem znechucen,“ přiznává vzápětí. Když se snažíme zjistit, zda  se coby člen TOP 09 mohl vždy chovat podle vlastního přesvědčení a vyjadřovat se svobodně, je zřejmé, že drží basu se svými kolegy. Připomínáme mu proto trefný příměr šéfa topky Karla Schwarzenberga, že v politice musí někdy spolknout ropuchu. „Ropuchu jsem nespolkl, ale bylo to mnohdy těžké, např. prosazení zákonu o dofinancování integrovaného záchranného systému, zákonu o pojišťovnictví apod.“

Měl jsem jasno

Tvrdí také, že žádný tlak na něj nebyl vyvíjen ani při hlasování o důvěře Rusnokově vládě. „Měl jsem jasno, a to bylo souhlasné stanovisko bez nátlaku, s  celou TOP 09.“ Přesto v Parlamentu několikrát zažil chvíle, kdy ho napadlo to zde zabalit. „Ale od provedení to bylo daleko, když už něco začnu, neutíkám, a to se netýká pouze mého působení ve sněmovně.“ Také další otázka mu míří nepříjemně na tělo. I když patřil k bezesporu nejlépe pracujícím poslancům, signály z TOP 09 naznačují, že by nemusel být lídrem kandidátky v Karlovarském kraji do předčasných voleb: „Kandidátky se teprve sestavují a už došlo ke změnám, takže nic není zatím dáno, ani z mé strany,“ dodává věcně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…