Pro koalici jen tři ministerstva: Modrým kmotrům, Kalouskovi a ABL

21.01.2012 20:56

TÝDEN s Kuberou a Koskubou. Dva muži opačného politického spektra komentují pro ParlamentníListy.cz uplynulý týden. Hovoří o možném snížení počtu ministerstev i o návrhu na snížení odměn exekutorům a vymahačům u malých pohledávek.

Pro koalici jen tři ministerstva: Modrým kmotrům, Kalouskovi a ABL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Co říkáte na návrch Věcí veřejných, který v minulých dnech padl, v souvislosti s restitucemi, na  snížení počtu ministerstev u nás? Pokud se vám zamlouvá, jaká ministerstva pokládáte za "zbytná" a proč? Zněla první otázka ParlamentníchListů.cz.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) je známý tím, že i on sám tento nápad předkládal a hlasitě o něm hovořil již několikrát v minulosti. Pozastavoval se tak nad tím, že během mnohých důležitých jednání i v době loňské vládní krize, nešlo nakonec ani tak o reformy, jako o to, která strana bude mít na kterém ministerstvu náměstka.

"Nejvíc se hraje o to, kdo kde bude sedět. Přitom vím, že mně před několika lety ukazoval na papíru premiér Petr Nečas plán, že když bude vládnout ODS, sníží počet ministerstev. Kdyby se tak stalo, to by asi byla mela," řekl ParlamentnímListům.cz Kubera.

Plán, který senátor připomněl, a prošel kdysi i rukama současného premiéra, počítal s tím, že v případě, kdy bude v zemi vládnout ODS, bude v Česku jen osm ministerstev. V současné době jich je přitom čtrnáct.

"Já vím, občanští demokraté v zemi samostatně nevládnou, jsou součástí koalice ještě s dalšími dvěma stranami, proto se to Nečasovi zas tak vyčítat nedá. Nicméně jasné je, že by tento krok ušetřil státu opravdu dost peněz. Bohužel s ohledem na současný vývoj situace, kdy se hraje jen o křesla ve vládě - tedy o ten neměnný počet, v jakém vláda nyní je, by změna v jejich snížení asi vyvolala zase pořádný poprask," uvedl dále Kubera v komentáři pro ParlamentníListy.cz. Narážel tak na dřívější ultimáta s obsazením křesel ve vládě hlavně ze strany Věcí veřejných. Pokud by nyní byl nějaký post, který si VV těžce vydobyly, zrušen v rámci zeštíhlení vlády, následovalo by podle něj asi další politické tsunami.

Další hodnocení předcházejících TÝDNŮ ZDE

Některá ministerstva být nemusí, stejně jako ne Poslanecká sněmovna

Přesto Jaroslav Kubera vyjmenoval ministerstva, která by mohla podle něj být ve vládě "zbytná". "Určitě si myslím, že bychom se obešli bez ministerstva kultury, ministerstva pro místní rozvoj, spojit v jedno by se dala například ministerstva životního prostředí a zemědělství," uvedl Kubera příklady rezortů, bez kterých by vláda mohla i nadále fungovat bez zásadní újmy. Dodal,  že tato uvedená ministerstva nejsou zrovna rezorty, o které by probíhal nějaký velký politický boj.

Z hlediska úspor však naznačil, že je škoda, že nešla ODS jasným příkladem třeba i v tom, že by snížila počet členů výkonné rady. A naznačil další ze svých nápadů, kterými umí zcela jasně překvapit.

„Víte, ona by byla klidně i pořádná úspora, kdyby se zrušili poslanci. Senátoři jako zákonodárci by přece klidně stačili, ne? Samozřejmě, by to nebyl úplně lehký a jednoduchý proces, stejně jako si nelze myslet, že by se dala zrušit během třeba měsíce ministerstva, ale kdyby státu zůstalo jen 81 zákonodárců, to by bylo peněz ušetřených!“ prozradil Jaroslav Kubera ParlamentnímListům.cz své úvahy.

Koskuba: Véčka vytáhla zase jen další plácnutí do vody

„Mám ještě starou konzervativní výchovu. Do ležících, natož mrtvých se nekope. VV dle mého splňují obě tyto kategorie. Budu se opakovat, od nich snad již nikdo nic pozitivního nečeká. Bez ohledu na to, že mezi jejich zbývajícími poslanci jsou i někteří velmi slušní lidé, nedochází jim, že populismus a udržení si jistých koryt  jsou jedinou jejich tváří.  Je mi z nich velmi smutno. Uvítal bych, kdyby i média, která jsou jedním z hlavním viníků veverčáckého vzestupu, je začala naprosto ignorovat,“ řekl nejprve na adresu nejmenší koaliční strany poslanec Jiří Koskuba (ČSSD).

Podle něj je i tento jejich nápad se snížením počtu ministerstev, jen dalším zoufalým plácnutím do vody poté, co bůhví pokolikáté zradili předvolební sliby. „Dle mého nemá nejmenší cenu se tím zabývat. Ale na druhé straně – proč ne? Víte, ono se jaksi opravdu nečeká od „standardního“ příslušníka opozice, že bude něco z protistrany chválit. Přesto musím uznat, že s ohledem na skutečnou, a přiznejme si, že naprosto tristní situaci ve sněmovně i vládě, nápad racionální základ má. Tahle trojkoalice je naprosto pouhým nerovnoprávným sňatkem z rozumu skupin lidí s naprosto odlišnými až protichůdnými zájmy.  Krátce trvající jednota vznikne jedině poté, co pohlédnou na své výplatní pásky, kanceláře, vizitky, auta s řidičem…to, o co by mohli přijít. A já doufám, že jednou přijdou. Korupci jsem taktně vynechal, neb s ní prý bojují!“ řekl v komentáři týdne pro ParlamentníListy.cz Koskuba.  

Stačilo by klidně i jedno velké sloučené ministerstvo...

Přesto, nebo právě proto, by si prý takovou situaci představit uměl. Za předpokladu, kdy by se všechna ministerstva určená jednotlivým trojkoaličním stranám sloučila v jedno veliké. 

„Takže bychom měli tři obří ministerstva. Jednomu by vládli modří kmotři a mluvčím by byl pan premiér. Druhému pan Kalousek a mluvčím bude knížepán. Nu a třetímu někdo z veverčáků či ABL.  Asi pan John, jeho poslouchat je legrace. Smutná legrace, když vlastně rozhoduje o našich životech, budoucnosti. Mezi námi, je to naprostá pitomost.  Ale věřte mi, ono by to nakonec fungovalo stejně, jako dnes. Nic by se neušetřilo, nezměnilo. Naopak. Jen vykřikovat by se mohlo,  že ano,“ pokračoval dál Koskuba.

Pokud by se prý však měl zamyslet zcela vážně, si vzhledem k tomu, co zná ze všedního života, si klidně umí Jiří Koskuba představit jedno ministerstvo zdravotnictví a sociálních věcí. „Nejen, že jsou hned vedle sebe. Mají mnohé klienty společné. Byť se tváří, že nikoliv. Ale podmínkou by bylo, že bez současných pánů topministrů-reformátorů. Taky ministerstvo kultury by klidně mohlo být sloučeno se školstvím. Kultura přece ke vzdělání patří. Pan ministr Dobeš (I. nebo II.?) dle mého již nikoliv.  Zemědělství by jistě zvládlo i životní prostředí. Pan ministr Bendl nikoliv. A tak lze pokračovat,“ jmenoval konkrétní možné nápady poslanec.

Chce to hlavně zdravý rozum a ne z extrému do extrému, říká Kubera

Exekutoři i vymahačské agentury se začínají bouřit proti návrhům ministra spravedlnosti Pospíšila, kvůli kterému by na exekucích a vymáhání dluhů neprofitovali již tak, jak dosud. Argumentují, že díky tomu přibyde dlužníků,kteří ztratí strach z bolestivého vymáhání, a také varují před tím, že některé společnosti kvůli tomu navýší ještě více ceny svých služeb.  Dá se vůbec taký argument brát vážně?

„Především je vždy třeba k jakémukoli rozhodování zdravý rozum –ten je nejdůležitější a někdy zřejmě u nás v tomto ohledu chybí. Porot v Česku dochází k rozhodováním typu od jednoho extrému k druhému. Není dobře, když někdo za jízdu na černo někde v tramvaji platí 25 tisíc – to v pořádku není. Z praxe v Teplicích pak vím, že když se někomu dá pokuta tisíc korun, on ji nezaplatí  aona se mu sankčně navýší na pět tisíc, je to naprosto ztracené. Jak si někdo může myslet, že když nezaplatí tisícovku, zaplatí pak pět? Sankce za dluh musí být, ale těžko říci, jestli to, co vyšlo z ministerstva spravedlnosti je ta správná cesta. Na druhou stranu argumenty vymahačů, že když se dlužníkům nenavýší pokuta mnohonásobně, že nebudou dluhy platit už vůbec, se mně taky nezdají…“ okomentoval pro ParlamentníListy.cz senátor Jaroslav Kubera.

Ohýbali jsme okurky podle EU, proč to neděláme z právem, ptá se Koskuba

„České právo a justice je přinejmenším stejná džungle, jako politika. To, co politici ve spolupráci s jistými právníky udělali z exekutorů, je naprosto nepřijatelné!  Jsou vlastně svým stylem práce rychle  fungujícím „státem“ ve státě naprosto nefungujícím, který už dokonce ani na ně nemá. Mimochodem, okurky jsme pokorně ohýbali podle EU norem. Proč ne právo!?!?“ ptá se poslanec Koskuba.

A připouští, že i pro něj je šokující, aby se tu v poklidu beztrestně a nenávratně ztrácely miliardy, a přitom za nezaplacený lístek na tramvaj, navíc nezaplacený dokonce třeba ex-partnerem,  někomu jako slušnému člověku platícímu poctivě stále rostoucí daně, sebrali dům. „Ještě kurioznější je zjištění, že městský dopravní podnik či sám stát, který se pro mne z nepochopitelných důvodů vzdal státních notářů i exekutorů v rámci tupé všeobjímající privatizace, na tom nevydělá skoro nic. Jen exekutoři sami či právníci, kteří třeba kdysi slibovali vyčistit Václavák,“ pokračuje ve svém pravidelném komentáři na aktuální témata Koskuba.

Dodává, že na druhé straně není správné, aby někdo neplatil úmyslně  lístek na tramvaj nebo činži. A že nemá následovat rychlý, efektivní a citelný postih. „Obávám se však, aby mladičký pan ministr spíše práva, než spravedlnosti, nevylil se špinavou vodu z vaničky i dítě.  Bojím se, že se tak stane. Sám mám takový sílící blbý pocit, že v naší zemi slušný člověk dodržující zákony a morální pravidla vypadá vlastně jako hlupák.  Místo toho, aby byl vzorem, ctěn a státem hýčkán.  Pochybuji, že tohle dokonce již ve svém třetím ministerském vystoupení ministr Pospíšil změní. Času měl ostatně už dost,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…