Proč tu není Zaorálek, znělo ve sněmovně. Babišova Jermanová opět čelila kritice, že neumí řídit schůzi

12.06.2014 11:02

Poslanci se dnes dopoledne zabývali písemnými interpelacemi na členy kabinetu. Pro dnešní den se ale omluvilo až 11 ministrů a dvě desítky poslanců. Kritika kvůli nepřítomnosti se hned ráno snesla na hlavu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Podle interpelující poslankyně Jitky Chalánková z TOP 09/STAN dal Zaorálek prý dnes před sněmovnou přednost otevírání turistické sezóny. Kvůli interpelaci Chalánkové se ale nakonec strhla hádka o Jermanové...

Proč tu není Zaorálek, znělo ve sněmovně. Babišova Jermanová opět čelila kritice, že neumí řídit schůzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Topkařka“ Jitka Chalánková chtěla dnes interpelovat Lubomíra Zaorálka z ČSSD jakožto ministra zahraničí, a to ve věci případu matky Evy Michalákové, která před lety odjela za dnes již svým bývalým manželem do Norska, ale na základě rozhodnutí tamního soudu jí byly odebrány děti ve věku šest a dva a půl roku. Norské úřady totiž měly podezření, že je s manželem zneužívali.

„Pan ministr není přítomen, podle mých informací otevírá turistickou sezónu,“ ironizovala ale nepřítomnost šéfa diplomacie za debatním pultíkem Chalánková.

„Podala jsem celkem čtyři písemné interpelace ve věci tohoto odebrání a následného rozdělení českých dětí, sourozenců v Norsku, občanům České republiky,“ spustila k tomu Chalánková ve sněmovně před měsícem. Zatímco tehdy jí na její dotazy Zaorálek odpovídal, dnes se na tutéž notu snažila odpovídat ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

„Mám tady k tomu s sebou velmi obsáhlý materiál,“ sdělila Válková hned na začátku Chalánkové, aby bylo jasné, že se případem vskutku prý zabývala. „To ale překračuje kompetence Ministerstva spravedlnosti,“ sdělila poslankyni ministryně dále.

„Pohlavní zneužívání nebylo nikdy prokázáno, naopak vše nasvědčuje tomu, že šlo o vykonstruované udání zaměstnanců mateřské školky s jasným cílem rodiče poškodit. Přestože možné zneužití vyloučila sama norská policie, děti zůstávají odebrány již třetím rokem a vůbec nic nenasvědčuje tomu, že by se norské orgány chystaly svůj přehmat napravit. Sourozenci jsou nadto rozděleni, protože se nenašla žádná pěstounská rodina, která by je chtěla vychovávat společně,“ uvedla poslankyně před měsícem, dnes v podstatě zopakovala totéž.

Ministerstvo zahraničních věcí jí, podle sdělení Chalánkové, odpovědělo, že s případem nemůže nic dělat a jen odkazuje na Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí.

„Přiznám se, že po prostudování materiálu mám skutkové pochybnosti o stavu případu,“ řekla dnes Chalánkové ministryně Válková. K případu by prý i ona sama chtěla mít více informací. „Prvořadý ale tady je rozhodně zájem těch dětí,“ uvedla dále Válková.

Válková: Nedávám ruce do klína

„Mezinárodní oddělení může přezkoumat, jestli byly využity k této věci všechny možnosti... Ten případ zůstává aktivní, neskládám ruce do klína. I mne by zajímalo, jaká je skutečná pravda v tomto případě,“ dodala Válková.

„Já tady poslouchám paní ministryni a dělá to na mne dojem, že nezavolá svému resortnímu kolegovi do Norska, že se jí to nezdá. Ale podle mne by měl každý ministr hájit zájmy českého občana kdekoliv na světě. Neměl by říkat, že si počká, jak to kde dopadne,“ pokáral odpověď ministryně poslanec ODS Petr Bendl.

Prý by to samé čekal i od premiéra, že se z titulu své funkce obrátí na premiéra dané země a zjistí, jestli tam je vskutku nějaká vina rodičů. „Měli bychom udělat vše pro to, aby se ty děti z Norska vrátily do vlasti. Na mne to dělá dojem, že paní ministryně zájem o tento případ nemá,“ pokračoval dále Bendl.

„Pokud budu vědět, co je nejlepším zájmem dětí, tak mně nikdo nemůže zabránit, abych zavolala norskému ministrovi. Ale musím mít k tomu také příslušné dokumenty. Ale ten případ je živý a neznamená to, že bude založený. Já v této problematice aktivně působím a zasadila jsem se kromě jiného také o adopci romských dětí. Mne nemusíte obviňovat z toho, že bych se nevžila do situace těch dětí,“ odvětila na to Válková.

O dětech v Norsku hlasovali

Kromě Bendla ale odpověď Válkové kritizovali i jiní poslanci z opozice, třeba bývalá šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

„Chtěla jsme požádat sněmovnu, aby tento případ nebrala politicky,“ reagovala ale na to vzápětí Chalánková.

Poslanci nakonec hlasovali k bodu, že jejich kolegyně Chalánková nesouhlasí s odpovědí ministryně spravedlnosti. S tím ale poslanci nesouhlasili, takže návrh Chalánkové nebyl přijat.

Kvůli dětem zadržovaným v Norsku byla ještě dnes interpelována ministryně práce a sociálních věcí Michala Marksová (ČSSD).

„V současné době je ta kauza u Evropského soudu pro lidská práva a když se jedná o takovou zamotanou kauzu, tak je to to nejlepší, co může být. Můj resort podle mne udělal všechno v tomto případu, včetně diplomatické intervence. Mohu ještě napsat dopis své norské resortní kolegyni,“ uvedla kromě jiného Marksová s tím, že v Norsku jsou jiné standardy ochrany dětí, kdy děti jsou brány ještě v jiné, a to vyšší rovině, nežli třeba v okolních státech.

Laudát: Stáhněte si data!

„Stáhněte si data a zkuste v té věci něco udělat,“ pokáral ale své koaliční kolegy za údajné vytáčky topkař František Laudát.

Nakonec k případu vystoupil i sám premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Je to kauza, která se týká tří vlád během doby, kdy tato věc probíhá v Norsku, a to Jiřího Rusnoka, Petra Nečase i Bohuslava Sobotky. Já bych byl rád, aby v té věci byl udělán audit počínaje rokem 2011. Speciálně v tomto případu bych na příští schůzi vystoupil s informací, co již tady vláda učinila a co ještě v této věci učiní," ubezpečil ale sněmovnu nakonec premiér.

Před měsícem ministr zahraničí Zaorálek sdělil, že když se postupně seznamoval s případem, tak zjistil, že naše velvyslanectví požádalo nótou norské ministerstvo zahraničních věcí o vysvětlení toho případu a od té doby je tomuto případu věnována maximální pozornost a náš český velvyslanec v Norsku se tomu osobně věnuje.

„Já jenom dodám, že obě ty děti se vlastně narodily v Norsku, jejich obvyklým bydlištěm je Norsko a obě děti hovoří pouze norsky,“ připomenul tehdy k případu Zaorálek.

Stanjura vůči Jermanové: Nezvládáte to...

Kolem hlasování o této interpelaci se nakonec strhla ve sněmovně hádka. A opět kvůli nešikovnosti místopředsedkyně sněmovny Jaroslavy Jermanové (ANO), která si nevěděla rady s tím, v jakém kontextu má položit otázku na hlasování ohledně této celkové interpelace Chalánkové, takže nakonec přerušila schůzi na deset minut, aby bylo jasné, o čem že to mají poslanci vlastně hlasovat.

„Nezvládáte řízení schůze,“ připomenul jí k tomu předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Ani po deseti minutách ale nebylo jasné, jak se bude kolem hlasování postupovat.

„Já jsem námitku přednesl proti tomu, jak řídíte schůzi,“ poznamenal Stanjura, když nevěděla ani v té době Jermanová, zda má nechat hlasovat o jeho námitce vůči ní.

„Bylo by to poprvé v historii sněmovny, kdyby padlo jiné znění interpelace, nežli souhlasné nebo nesouhlasné stanovisko s interpelací,“ oznámila k tomu Jermanová prý po poradě s administrativou Poslanecké sněmovny.

„Nechám ale hlasovat o mé námitce k řízení schůze,“ uvedla ještě vůči Stanjurovi.

„Já mám pocit, že neslyšíte, nebo že si nerozumíme,“ reagoval ovšem na to Stanjura a pak poučoval Jermanovou o tom, že by se praxe v dolní komoře měla měnit podle logiky věci.

Nakonec rozčeřenou debatu ukončila sama Chalánková. „Je jedenáct hodin, máme na tuto dobu jiné zařazené body, takže navrhuji přerušení mé interpelace,“ dodala Chalánková. Takže poslanci nakonec o ničem už nehlasovali.

Řada ministrů omluvena

Pro dnešní jednací den se kromě Zaorálka ještě omluvili ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dientsbier (ČSSD), ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), ministryně místního rozvoje Věra Jourová (ANO), ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) a ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Někteří z nich ale jen na část dne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…