Radost z kandidátky SPOLU. Ale tam, kde to Fiala nechce

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
25.10.2023 12:31 | Zprávy

Radost ze společné eurokandidátky ODS, KDU-ČSL a TOP 09 pod hlavičkou SPOLU zavládla tam, kde to premiér Petr Fiala, hlavní proponent společného projektu, nechce – u politické konkurence. „Vlastně se docela těším, až budou dinosauři z ODS opakovat své konzervativní vize zastydlého národovectví ve stylu 19. století, protože s takovou skoro ani nepotřebujeme volební kampaň,“ sdělil ParlamentnímListům.cz europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Své řekl k věci i Tomio Okamura a zástupci hnutí ANO.

Radost z kandidátky SPOLU. Ale tam, kde to Fiala nechce
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Tisková konference koalice SPOLU o druhém kole senátních voleb.

Strany vládní koalice, které do Poslanecké sněmovny kandidovaly v jednom celku pod názvem SPOLU, půjdou nakonec v tomto formátu i do eurovoleb. Voliči budou vybírat nové poslance Evropského parlamentu na začátku června příštího roku. 

Dlouho to přitom vypadalo, že i když koncept SPOLU zafungoval v národních volbách, do těch evropských půjde každá ze stran za sebe. Hlavně kvůli místy až diametrálně odlišným názorům na fungování a roli Evropské unie, na euro, migraci, Green Deal a další zásadní otázky. 

Tyto rozpory nakonec nestály v cestě rozhodnutí, aby SPOLU drželo spolu i nadále. Do jaké míry to voliči ocení, anebo naopak, se ukáže. Názory se různí, ale mnozí komentátoři se obávají, že liberální voliči budou mít problém s konzervativnějšími politiky z ODS, například s Alexandrem Vondrou a naopak konzervativní a euroskeptičtější voliči zase s lidmi typu Luďka Niedermeyera. 

Těžit by z toho nakonec mohly jiné strany a není jich málo. STAN a Pirátům by se mohlo podařit ulovit voliče z tábora TOP 09, z druhé strany například ANO, SPD nebo Svobodní by mohli přetáhnout euroskeptiky, kteří by byli ochotni volit ODS v případě, že by šla samostatně. 

Jak se na to dívají politici právě těchto stran? Kromě slov o podvodu na voliče ze stran koalice SPOLU prý jde o jasný vzkaz lidem, aby tuto kandidátku nevolili. 

„Je to typické pro pětikoalici. Úplně rezignují na svůj program. To je nový politický trend, kdy se účelové slepence upřednostňují před sliby voličům, programem a hodnotami, které tak rádi všichni hlásají. A ještě mají tu drzost kritizovat nás, že my jsme ideově neukotvení. Větší absurditu než toto spojení do EU v současné Evropě nenajdete,“ uvádí místopředseda Sněmovny a šéf stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček.

Předseda pirátského poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek je smířlivý a vůči svým vládním partnerům se nevymezoval. „Přeji našim stranám a koalicím, aby fungovaly a dokázaly se domluvit, aby stát i Evropa fungovaly. Věřím, že budou mít silnou oporu v zahraniční a evropské politice vlády, takže se nakonec podaří najít shodu,“ řekl Michálek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Toto je možné jen u nás,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 25.10.2023 13:47:27
to je důsledek toho slavného "ideového vyprázdnění", jak říká exprezident Klaus. U nás je to i " totální intelektuální vyprázdnění". Stačí se na ty tři v článku podívat. Agresivní baba s vojenským střihem a vystupováním dozorkyně tábora, ťápavý pseudointelektuál, který si ospravedlní každou svou volovinu a venkovský řupoň, který jen kouká, kde by co narval do bachoru. Strašný pohled a ještě horší výsledky. Ono je to jedno, stejně ti jejich poslanci dostanou v Bruselu sesle někde u záchodu. Vždyť tahle kandidátka je nedůvěryhodná i pro Brusel, copak to nevidí ? Pár takových - a Leynové se ta předražená hračka (EU) rozpadne samospádem.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…