Rusnok je smutný případ, říká Gazdík. Úplně mimo realitu

04.08.2013 8:48

Premiér Jiří Rusnok připustil, že jeho vláda může vládnout i bez důvěry celé měsíce. Jenže právě tato okolnost opět pobouřila řadu politiků a vyprovokovala je k reakci na jeho slova. Sever Týden.cz shrnuje jejich stanoviska. Předseda Senátu Milan Štěch zdůrazňuje, že osud vlády i její trvání je v rukou poslanců. Z nich třeba Petr Gazdík z TOP 09 označil premiéra Rusnoka za "smutný případ", kterému důvěru určitě nedá.

Rusnok je smutný případ, říká Gazdík. Úplně mimo realitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Premiérova slova o delším vládnutí bez důvěry prý nijak nepřekvapily předsedkyni sněmovny a kandidátku pravicové koalice na post premiérky Miroslavu Němcovou. "Jde o předem připravený plán, který byl předjednaný s prezidentem," řekla Němcová.

Právě možnost dlouho vládnout bez důvěry u většiny politiků prý zvyšuje averzi vůči prezidentskému řešení politické krize. Rusnok totiž prohlásil, že mu Ústava i v případě nezískání důvěry umožňuje vládnout. "Z Ústavy to možné je, dokonce je to možné z hlediska ústavních zvyklostí. Pokud vím, Topolánkova vláda vládla čtyři a půl měsíce," řekl premiér a dodal, že takové řešení by nemělo být dlouhodobé.

Milan Štěch nabízí pravici hlasovat pro rozpuštění sněmovny

Podle serveru Týden.cz se možnost delšího vládnutí bez podpory sněmovny nijak zásadně nepříčí příznivcům prezidenta Zemana v řadách ČSSD. "V případě, že Jiří Rusnok nedostane důvěru, umožňuje Ústava prezidentovi jmenovat někoho dalšího. To může trvat několik týdnů a měsíců, po něž bude vládnout kabinet bez důvěry," uvedl šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). Pravicovým politikům v podstatě vzkazuje, že klíč k řešení mají v rukou oni. "Vše je v rukou poslanců, kteří se mohou kdykoli rozhodnout rozpustit sněmovnu a nasměrovat zemi k novým volbám," naznačil prý Štěch způsob, jak omezit setrvání "prezidentské" vlády.

Pravice chce sestavit vládu

Jenže zástupci ODS i TOP 09 nadále prohlašují, že koalice pod vedením Němcové má ve sněmovně většinu. "Jako poslanec se nemůžu rozhodnout jinak, než hlasovat proti Rusnokovi, protože on je úplně mimo realitu," řekl šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík, a dodal, že premiér Rusnok je "smutný případ". Podle něj by Zeman neměl po Rusnokově případném neúspěchu otálet a neprodleně jmenovat nového předsedu vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…