Sněmovna odstartovala dlouhý den. Čeká ji debata a hlasování o důvěře vládě

18.02.2014 11:01

Poslanci začali jednat o tom, zda vysloví kabinetu Bohuslava Sobotky důvěru. Koalice složená z ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL ale s největší pravděpodobností důvěru získá, protože má ve dvousetčlenné sněmovně pohodlnou většinu 111 hlasů. S projevem před poslanci vystoupí i prezident Miloš Zeman.

Sněmovna odstartovala dlouhý den. Čeká ji debata a hlasování o důvěře vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sobotkova vláda v poslanecké sněmovně

O čem by měla hlava státu před poslanci mluvit, to prozatím jasné není.

„Budu mluvit o dvou věcech, které jsou vzájemně spojeny. Zaprvé o vizi České republiky, a spojím to samozřejmě ani ne s kritikou, možná trochu s analýzou programového prohlášení právě proto, že by mělo vizi obsahovat,“ naznačil ale Zeman v nedělních Hovorech z Lán na Radiožurnálu.

Premiér Bohuslav Sobotka již řekl, že se kritiky od hlavy státu nebojí. „Tak vzhledem k tomu, že Miloš Zeman opakovaně programové prohlášení pochválil, tak nečekám nic jiného než pochvalu,“ uvedl Sobotka pro Český rozhlas.

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek míní, že od Zemana to nudné vystoupení nebude. Od projevu premiéra Bohuslava Sobotky Bělobrádek naopak očekává, že vládu obhájí a vysvětlí její programové priority.

„Předpokládám, že podá argumenty, které budou zásadní ve smyslu, proč by si zasloužila naše vláda důvěru,“ řekl k tomu vicepremiér.

Bohuslav Sobotka se údajně nebojí toho, že by sněmovna jeho vládě důvěru nedala. „Chci jasně deklarovat za vládu, že jsme připraveni na debatu a podporu napříč. V debatě neočekávám žádná překvapení. Nebudu ale číst programové prohlášení, pouze řeknu, jaké priority vláda má,“ poznamenal v úterý premiér k jednání sněmovny o důvěře vlády.

Poslanci Úsvitu odejdou ze sálu

Proti vládě se ale postaví jak ODS, tak TOP 09. Poslanci hnutí Úsvit Tomio Okamury odejdou ze sálu, takže vládu také nepodpoří a zákonodárci KSČM se hlasování zdrží.

Jak uvedl Tomio Okamura na dnešním brífinku, koalice kdysi Úsvitu slíbila podpoření zákona o přímé demokracii, ale nyní na to nereaguje. Proto s hlasy poslanců Úsvitu prý kabinet počítat nemůže.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Kdo ale rozhodně pro Sobotkův kabinet nezvedne ruku, to je ODS. Potvrdil to předseda strany Petr Fiala.

Fiala: Vláda nemůže naplnit svoje sliby

„ODS nepodpoří v hlasování o důvěře nově vznikající vládu. Pro nás je nedůvěryhodný vznik vlády a programové prohlášení je velmi vágní a na mnoha místech neprůhledné. Zdá se nám, že věci, které obsahuje vládní prohlášení, jsou rozporuplné a vláda nemůže naplnit svoje sliby. Jsme připraveni při jednání Poslanecké sněmovny na konkrétních příkladech ukázat, kde ty problémy jsou. Tato vláda naši důvěru získat nemůže,“ poznamenal Fiala po úterním jednání klubu ODS. „My nevíme, z jakých zdrojů chce vláda některé své sliby financovat, když navíc chce udržet rozpočet pod třemi procenty HDP. Příjmy totiž neodpovídají výdajům,“ dodal Fiala s tím, že se Sobotka podle něj nepoučil z chyb, které vláda udělala v minulosti.

TOP 09 vidí v programu koaliční vlády rozpory mezi výdaji a plánovanými příjmy. Tím ale výčet výtek od TOP 09 nekončí.

„Nelze zapomenout na to, že je to vláda, která vznikla i na základě toho, že byl ignorován zákon. Na lustrační zákon můžeme mít různé názory, ale asi bychom se měli shodnout na tom, že dokud platí, tak má být aplikován bez výjimky. A vláda, která ignoruje zákon, jenž se jí zrovna nehodí, těžko může důvěryhodně přesvědčovat své občany, aby zákony dodržovali,“ zmínil předseda poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek.

Komunisté se hlasování zdrží, ze sálu neodejdou

Důvěru vládě nedají ani komunisté. Zdrží se totiž při hlasování. Na brífinku KSČM to řekl předseda strany Vojtěch Filip. „V klubu se objevila skepse, že programové prohlášení vůbec neobsahuje některé body. Prohlášení bude podrobeno kritice, ale KSČM nepodpoří vládu, a to formou zdržení se při hlasování,“ řekl Filip.

„Některé body z prohlášení vypadly a tak ztrácí pro nás důvěryhodnost. Nemyslíme si, že by vláda byla schopná splnit to, co v prohlášení má. Například je to v oblasti zemědělství,“ vysvětlil šéf sněmovního klubu KSČM Pavel Kováčik. „Nebudeme ale odcházet ze sálu, jak nám mnozí podsouvají,“ dodal Kováčik.

Kdo vládu podpoří?

Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek zmínil, že samozřejmě klub ANO jednomyslně vládu podpoří. „K tomu ani nebylo nutné poslance zavazovat... Ti, co budou hlasovat proti, by si měli uvědomit, v jakém stavu nám zemi a ekonomiku zanechali: Máme největší nezaměstnanost a počet lidí v chudobě roste,“ poznamenal kromě jiného Faltýnek na brífinku těsně před schůzí sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…