Socialista Hamáček a Pospíšil z ODS jsou novými místopředsedy sněmovny

19.12.2012 14:38

Novými místopředsedy Poslanecké sněmovny se stali Jan Hamáček z ČSSD a Jiří Pospíšil z ODS. Oba dva byli zvoleni hned v prvním kole. Hamáček dostal 137 hlasů a Pospíšil 129 hlasů. „Já vás nezklamu,“ reagoval na své zvolení nový místopředseda Hamáček. Sněmovna tak má nyní čtyři místopředsedy.

Socialista Hamáček a Pospíšil z ODS jsou novými místopředsedy sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně proběhly interpelace na vládu. Účast ministrů nebyla valná

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a člen poslaneckého klubu ČSSD Jan Hamáček byli jedinými kandidáty na základě dohod sněmovních frakcí.

Sněmovna už minulý týden rozhodla o zvýšení počtu svých místopředsedů ze tří na čtyři. Prosadila to koalice vzhledem k tomu, že v případě zachování tří místopředsednických křesel by jedno z nich mělo podle principu poměrného zastoupení připadnout KSČM. Navíc křeslo třetího z místopředsedů bylo volné od dubna poté, co na místo ve vedení sněmovny rezignovala Kateřina Klasnová v souvislosti s odchodem Věcí veřejných z vlády.

Odchod Hamáčka do vedení dolní komory se už odrazil ve vedení poslaneckého klubu ČSSD, jehož byl místopředsedou. Novým zástupcem šéfa frakce Jeronýma Tejce se po Hamáčkovi stal bývalý místopředseda ČSSD Milan Urban.

Prozatím měla sněmovna dva místopředsedy – Lubomíra Zaorálka z ČSSD a Jiřího Olivu z TOP 09. Vlasta Parkanová odešla z tohoto postu poté, co byla policií letos v létě obviněna v kauze nákupů letadel CASA. Šéfkou sněmovny je občanská demokratka Miroslava Němcová.

Plat místopředsedy sněmovny činí 106 600 korun měsíčně, tedy zhruba 1,2 milionu korun ročně. Místopředseda sněmovny má k dispozici kromě svého aparátu také vůz s řidičem.

Poslanci také schválili několik změn ve sněmovních výborech, mimo jiné kvůli jmenovaní bývalého předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury ministrem dopravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…