Sociologové: Občany trápí jiné problémy, než aby řešili "kamarádíčky" politiků ve funkcích

26.07.2013 16:30

Ač pravicoví politici poukazují na to, že zemanovci stále více okupují významné úřednické posty, čímž si připravují lídry pro budoucí volby, realita stranických preferencí SPOZ poněkud skomírá. Podle agentury Median by SPOZ sotva dosáhla na poslanecké mandáty. Sociolog Jan Herzmann má vysvětlení: neparlamentní strany mají v dotazech agentur málo místa a lidé nejsou tázáni přímo.

Sociologové: Občany trápí jiné problémy, než aby řešili "kamarádíčky" politiků ve funkcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Štengl připodobnil ve svém projevu Zemana nepřímo k papeži

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrála by je podle průzkumu agentury Median ČSSD s 34 procenty. Na druhém místě voličské přízně by zakotvila KSČM s 18,5 procenta a TOP 09 by získala 15 procent, Do sněmovny by se mohli dostat také lidovci s 5,5 procenta. Ovšem pod potřebnou pětiprocentní hranicí by zůstaly jak Věci veřejné, tak i Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ). Obě zmíněné partaje by volila shodně tři procenta dotázaných. Jak je to možné?

„Musím upozornit na to, že agentura Median má pro tuto stranu, tedy pro SPOZ, nízká procenta dlouhodobě. My připravujeme na konec července hlubší analýzu a já očekávám, že preference pro SPOZ porostou,“ řekl k analýze Median ParlamentnímListům.cz bývalý ředitel agentury PPM Factum Jan Herzmann.

Zdůraznil, že v průzkumech mnoho agentur spíše podceňuje mimoparlamentní strany, a tak jim nevěnuje v dotazech pro voliče tolik pozornosti, kolik by se slušelo.

Poněkud zívají nad neparlamentními

„Je důležité také to, jak se lidí tázají, zda používají otevřenou otázku v průzkumech. Navíc zvláště Median patří mezi ty agentury, které svým modelem dotazování spíše nahrávají zavedeným politickým stranám, zejména parlamentním,“ řekl sociolog.

To, že se o některé ze stran hovoří velmi často, ale naopak prý vůbec neznamená, že ji také lidé pak volí.

„Vzpomeňme si zhruba před 16 lety na stranu Důchodci za životní jistoty. Strana byla klasickým důkazem toho, že poměrně velká známost u lidí ještě automaticky neznamená úspěch ve volbách. Oni dokonce přesáhli desetiprocentní hranici preferencí ještě někdy tři měsíce před volbami. Jenže svůj potenciál nedokázali využít, protože jejich představitelé nakonec nepřesvědčili voliče v různých televizních a rozhlasových debatách. Takže já bych s velkou obezřetností hovořil o tom, koho lidé budou volit za rok, protože to je ještě zatraceně daleko,“ zmínil také Herzmann.

Podle jeho mínění jsou tak liché nynější debaty o tom, že když do vlády Jiřího Rusnoka nastoupili převážně „přátelé“ Miloše Zemana - a SPOZ svými lidmi obsazuje i významné úřednické posty – tak že mají v podstatě zemanovci zajištěnou předvolební kampaň zadarmo.

Vybudovat osobnosti je běh na dlouhou trať

„Ono ale takové tvrzení neplatí vždycky. Neboť vybudovat osobnosti, tak aby to byly skutečně mediální fenomény, entity, osobnosti, které mluví k veřejnosti tak, že je veřejnost i vnímá, to je poměrně dlouhodobá záležitost,“ zdůraznil sociolog k debatám zvláště politiků z TOP 09, kteří míní, že se značka SPOZ čím dále více zviditelňuje, získává mocenský vliv a připravuje si tak tím lídry pro budoucí volby.

„Pouze obecně platí, že když média komunikují s nějakou stranou a o nějaké straně, tak se stává známější a obvykle roste i její podpora vyjádřená stranickými preferencemi. Můžeme proto prozatím mluvit o tom, koho a jakou stranu lidé preferují, neboť je ještě mnoho politických stran a hnutí, které lidé neznají. Jde kupříkladu kromě SPOZ i o Okamurův Úsvit přímé demokracie. Tato relativně nízká známost pak stranu v uvozovkách mírně znevýhodňuje, to znamená, že má i menší šance získat příznivce,“ zmínil Herzmann.

Podobné je to pak podle něj i ve vztahu občanů k novým politickým osobnostem.

„Rozhodně bych třeba nepřeceňoval, že všichni lidé znají hradního kancléře Vratislava Mynáře. Když se podíváte třeba na průzkumy STEMu či CVMM k osobnostem, tak se ukazuje, že naprostá většina lidí nezná ani lidi, kteří jsou dlouhou dobu ve vládě, samozřejmě kromě několika výrazných osobností,“ uvedl dále.

Zdůraznil ovšem, že s výsledky preferencí SPOZ to nebude tak horké: „Data ppm factum z června a SANEPu z července, tak tam SPOZ byla někde mezi sedmi a osmi procenty."

Gabal: Asi jejich popularita fakt klesá

Agentura ppm factum z průzkumu dne 21. 6. přiřadila podle odpovědí voličů zemanovcům 6,6 procenta hlasů, čímž by získali v Poslanecké sněmovně11 mandátů. Podle průzkumu STEMu z 16. června by pak SPOZ volila 4,2 procenta lidí.

"Ona se ta strana jen krátkodobě pozvedla v důsledku prezidentských voleb. No a jestliže agentura Median, která podle mne patří mezi tři nejdůvěryhodnější agentury, naměřila 'zemanovcům' tři procenta, tak pak to také znamená, že jejich popularita klesá,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz sociolog Ivan Gabal.

Podle něj ale mohou čísla straně oscilovat, ovšem nikdy prý nedosáhne na to, aby třeba převýšila výsledky ODS. „To považuji za vyloučené, i když se přiznám, že se stranou SPOZ nijak nezabývám,“ dodal Gabal.

ODS měla totiž jen krátce po aféře šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové a následné demisi předsedy vlády Petra Nečase volební preference na osmi procentech (ppm factum), o měsíc později jí ovšem agentura Median přiřadila již třináct procent.

Připomeňme, že zemanovci obsazují významné úřednické posty. Zatímco čestný předseda Miloš Zeman je prezidentem, bývalý předseda strany Vratislav Mynář pak řídí prezidentskou kancelář a první místopředseda strany Martin Nejedlý je Zemanovým poradcem. Nejnověji se SPOZ podařilo dosadit do další významné funkce místopředsedu Radka Augustina. Ten je nyní vedoucím Úřadu vlády. Server Česká pozice pak zdůrazňuje, že ani další místopředseda SPOZ nepřišel zkrátka. Vladimír Kruliš prý „randí“ s prezidentovou dcerou.

Oba výše zmínění sociologové ale dodávají, že občany stále trápí jiné problémy než „kamarádíčkové“ ve funkcích; nezaměstnanost nijak výrazně neklesá a navíc mají lidé čím dál větší problémy se svými dluhy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…