Stropnický překvapil. Navrhl sám, aby se ve sněmovně hovořilo o NATO

14.05.2014 9:36

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) dnes ráno okamžitě po zahájení schůze poslanců překvapil. Navrhl totiž zařadit na dnešní den bod „Prohlášení Poslanecké sněmovny k NATO". Bod zařadil kvůli včerejším hádkám kolem toho, co řekl o vztahu NATO a ČR v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Stropnický překvapil. Navrhl sám, aby se ve sněmovně hovořilo o NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Anketa

Podporujete rozmístění vojsk NATO na našem území?

9%
91%
hlasovalo: 30257 lidí

Zatímco včera se kvůli výrokům ministra obrany Martina Stropnického (ANO) ve sněmovně odehrávala hádka převážně mezi opozičními poslanci, proto se jednání sněmovny nakonec nebývale protáhlo - poslanci si totiž brali přestávky na jednání poslaneckých klubů – dnes ráno Stropnický hned v úvodu schůze překvapil. Navrhl totiž sám, aby se ve sněmovně o vztahu ČR k NATO hovořilo. To mu nakonec poslanci odhlasovali a tak se bod začal projednávat hned v úvodu jednacího dne.

O co jde? Agentura Reuters totiž v pondělí informovala na základě rozhovoru se Stropnickým o tom, že Česká republika není nakloněna faktu, aby na svém území hostila v souvislosti s děním na Ukrajině vojska Severoatlantické aliance. A to i s ohledem na sovětskou okupaci před desítkami let.

Již vysvětloval v úterý

Stropnický ovšem přišel v úterý dopoledne svá slova vysvětlit do Poslanecké sněmovny před novináře. „V reakci na nepřesné informování stran mého rozhovoru s agenturou Reuters bych rád zdůraznil, že pokud jsem byl tázán na případné umístění aliančních jednotek na našem území, tak ta otázka zněla, zdali bych si dovedl představit stálé rozmístění. To stálé je nesmírně důležité slovo,“ řekl Stropnický novinářům.

O něco později ale toto své vysvětlení zopakoval při sněmovní debatě všem poslancům, a to zejména rozčíleným zákonodárcům z TOP 09 a ODS. Místopředseda klubu TOP 09/STAN Marek Ženíšek totiž žádal, aby se do programu schůze sněmovny vtělila právě informace vlády a Stropnického o rozhovoru pro Reuters. Bod se podle něj měl jmenovat „Informace vlády o jejím postoji k plánům Severoatlantické aliance na posílení vojenské přítomnosti v členských státech".

Jenže to se nestalo, neboť zařazení bodu vetovaly kluby poslanců ČSSD a ANO. Poslanci nakonec  tak v úterý jednali až do pozdního večera, neboť měli na stolech třeba změny Kjótského protokolu, které zhruba hodinu představoval předseda poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek. Kvůli protokolu totiž poslancům musel přibližovat Listinu základních práv a svobod. Sněmovna si už dřív na návrh koaličního hnutí ANO ale odhlasovala, že o smlouvách může v úterý hlasovat i do pozdního večera.

Budou hlasovat o třech usneseních k NATO

Prohlášení Poslanecké sněmovny k NATO se odehrávalo ve sněmovně v obecné i v podrobné debatě. Protože ale další dva poslanci navrhli jiný text usnesení, nežli Stropnický a poslanci z opozice namítali, že nevědí, o čem mají hlasovat, tak se na návrh jednoho ze zákonodárců rozprava k tomuto bodu přerušila na jednu hodinu. Mezitím poslanci dostanou na stoly texty jednotlivých usnesení v písemné formě. O bodu se tak bude znovu jednat až v 10. 45 hodin.

Sněmovna by měla podle ministra Stropnického uvést, že Česko pokládá členství v Severoatlantické alianci za základní pilíř své bezpečnostní politiky a je připraveno plnit všechny své závazky. V deklaraci by měla sněmovna taky na jeho návrh uvést, že Česko je pevným, spolehlivým a aktivním článkem Severoatlantické aliance.

Poslanci by měli hlasovat ale i o návrhu předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury, že dolní komora je připravena v případě potřeby schválit umístění spojeneckých vojsk NATO v Česku.

Marek Ženíšek (TOP 09/STAN) naopak chce, aby Poslanecká sněmovna prohlásila, že je připravena podpořit kroky NATO a plnit své závazky včetně vytvoření podmínek pro případné společné akce vojsk a jejich umístění na českém území.

Sobotka jej prý neodvolá

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jsou takové výroky nešťastné, poškozují pověst Česka v zahraničí a byly využity ruskou propagandou. Sobotka sice prý chce dnes se Stropnickým hovořit, ovšem novinářům řekl, že tyto výroky nejsou věc, za kterou by měl ministra obrany odvolat.

Miroslav Kalousek v debatě ke Stropnického rozhovoru kupříkladu zmínil, že si poctivě v noci pročítal zahraniční servery a musí prý podotknout, že se tomu, co řekl ministr obrany pro Reuters, věnovalo poměrně hodně z nich.

„Odvolávali se na jeho profesní zkušenost bývalého diplomata a proto chápou jeho výrok jako diplomatický signál. My ale musíme jednoznačně říci, že ČR si o umístění vojsk NATO myslí něco jiného,“ zmínil například Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…